Elkerüli-e Moldova a saját brexit-momentumát?

2024. október 20. 20:00

Moldova európai jövője a tét a vasárnapi EU-népszavazáson és elnökválasztáson. Ha elutasítják az uniós perspektívát, orosz befolyási övezet lesznek.

2024. október 20. 20:00

Nyitókép: Moldovai állampolgárok szavaznak Moszkvában a kihelyezett szavazóhelyiségekben 2024. október 20-án  /  fotó: SEFA KARACAN / Anadolu via AFP

 

Moldovában arról szavaznak vasárnap, hogy a kelet-európai ország alkotmányába belefoglalják-e az európai uniós aspirációt. Az utolsó felmérések egy kis EU-párti fölényt mutattak (a megkérdezettek 52-53 százaléka jelezte, hogy igennel voksol majd), de a sok bizonytalan szavazó és a feszült, dezinformációtól zavaros helyzetben minden megtörténhet, akár az is, hogy az előrejelzések ellenére a többség elutasítja a referendumot feltett kérdést, az uniós integráció útját.

A Politico publicisztikája felveti a kérdést, hogy 

a moldovaiak meglephetik-e a közvéleményt úgy, ahogy 2016-ban a brexit-népszavazáson a brit választók tették?

A moldovai szavazók vasárnap még utoljára mérlegelhetik az ország hosszú távú geopolitikai jövőjével kapcsolatos lehetőségeket, és a kapcsolt elnökválasztáson voksolhatnak a hivatalban lévő elnök, az EU-barát Maia Sandu újraválasztásáról, illetve leváltásáról is.

Sandu stábja abban reménykedik, hogy a párhuzamos, egyidejű választás egymást erősíti, és mivel mindkét szavazás esetében a közvélemény-kutatások az EU-párti alternatívának jeleztek többséget, így a kormány két legyet csaphat egyszerre.

A Politico vendégszerzője, Benton Coblentz azonban felhívja a figyelmet, hogy az ország rossz gazdasági helyzete, a háború okozta infláció rossz kormányzati kezelése miatt a Sandu-kabinet megítélésére nem rózsás, így 

a dupla voksolás akár alkalom is lehet a nagyszámú elégedetlen polgárnak a nemtetszése kifejezésére, 

ami a közvéleménykutatók által is jelzett szoros versenyben még a visszájára is fordulhat: az EU-szimpatizáns kormány bukásához vezethet. 

A Truman National Security Project kutatója szerint az ellenzék esélyeit rontja, hogy nem sikerült egy közös jelöltet állítaniuk a regnáló államfő ellen, az üzeneteik pedig nincsenek összhangban: egyesellenzéki pártok a nem szavazat leadására, mások a voksolástól való tartózkodásra buzdítják híveiket.

Ahogy lapunk megírta, a kampány üzeneteibe külföldi érdekeket tükröző dezinformációs erőfeszítések is beleszövődnek: 

Moldovában erős az orosz befolyás a gazdaságban, a politikai rendszerben, a hagyományos és a közösségi médiában is. 

A nem-kampányt nyíltan támogatták orosz pénzekkel: nemcsak az óriási EU-ellenes közösségi médiás hírdömpinggel, de szavazatok megvásárlásával is, a moldovai rendőrség szerint 130 ezer szavazó kapott pénzt azért, ha nemmel voksol.

A szerző szerint vasárnap eljött Moldova brexit-pillanata: a választópolgárok két jövő között dönthetnek, élet az EU-ban, vagy élet az EU-n kívül.

Ha a nem-tábor győz, a kisinyovi kormány elveszti legitimitását, 

de a 2025-ös parlamenti választáson még korrigálni lehet mindkét politikai oldalnak a mostani voksolás eredményét. Mégis, ha a nem szavaztok lesznek többségben, a 2016-os brithez hasonló nehéz helyzet állhat elő Moldovában is.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000118
2024. október 20. 23:09
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­k­e­­l­­­d­­ ­­a­ ­­­s­­z­e­­x­­i­­­ ­p­u­­n­c­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
ujelet-mgtsz
2024. október 20. 23:08
Sajnálni való a szánakozásuk. Elhelyezkedésük szerint ők csak a NATO-nak jelentenek egy érdemleges pozíciót, az EU-nak már csak mint leendő menekültek jöhetnek számításba.
Ad majorem Dei gloriam
2024. október 20. 23:04
Egyébként meg a CIA gőzerővel dolgozik, hogy Moldáviából egy második Ukrajnát csináljanak. A recept is megvan hozzá: söpredék-nacionalizmus, orosz kisebbség, akiket lehet baszogatni, meg persze iparvidék, amely véletlenül pont ott van, ahol a kisebbség él. Gondolom a nagyon-nagyrománoknak is csak a területek kellenek, a lakosság nem.
Ad majorem Dei gloriam
2024. október 20. 22:55
Egyelőre Sandu vezet 35%-al, az EU-csatlakozás 41%-al vesztésre áll. Lehet, hogy csórók maradnak, de legalább nem válnak degenerálttá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!