Orosz befolyásolástól tart a Nyugat a vasárnapi moldovai választáson

2024. október 19. 18:14

Elnököt választ és az EU-csatlakozásról dönt a kelet-európai ország, Washington segítséget ad az orosz kibertámadások és dezinformációs kísérletek ellen.

2024. október 19. 18:14

Nyitókép: Viorel Cernauteanu, a moldovai rendőrség főkapitánya az orosz befolyásolási kísérletekről beszél egy sajtótájékoztatón Kisinyovban 2024. október 17-én  /  fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

Nagy a tét a vasárnapi voksoláson: Moldova választópolgárai új elnököt választanak, és az ezzel egy időben megrendezésre kerülő népszavazáson dönthetnek arról, hogy hazájuk megkezdje-e a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Vagyis Moldova válaszúthoz érkezett: 

vagy a nyugati orientációt választja, vagy kelet felé indul el, az orosz befolyási övezet része lesz.

Az Ukrajna és Románia között fekvő állam orosz szempontból az orosz érdekszféra része, a vasárnapi kettős szavazás eredménye nem érdektelen Moszkva számára, a kampány elmúlt hónapjaiban jelentős mennyiségű orosz eredetű dezinformációs híranyag jelent meg a közösségi média felületein, több szintén orosz eredetűnek azonosított kibertámadás történt moldovai célpontok ellen – írja a Politico.

Az uniós lap szerint válaszul 

a Biden-kormányzat szintén jelentős mennyiségű anyagi és technológiai támogatást nyújtott a moldovai kormány számára, 

hogy ezeket a befolyásolási kísérleteket semlegesítse.

Cristina Geraszimov, Moldova miniszterelnök-helyettese és uniós integrációért felelős vezetője csütörtökön azt nyilatkozta a Politico-nak, hogy Oroszország a választások befolyásolásának „klasszikus hibrid eszköztárát vetette be, de a mértéke példátlan volt”. A közösségi médiában felerősödött dezinformációs kampány mellett (elsősorban Telegram-oldalakon terjed az oroszpárti hírdöping) a politikus szerint az oroszok kibertámadásokat indítottak olyan moldovai közintézmények ellen, mint a posta vagy a repülőtér, nagyüzemben megy a szavazatvásárlás, az oroszok által lefizetett helyi politikusok, pártok folyamatosan azért akcióznak, hogy aláássák a szavazás legitimitását.

Az amerikai szolgálatok azzal vádolják Moszkvát, hogy dollármilliókkal támogatja az oroszbarát és EU-ellenes politikai erőket, különösen Ilan Short, egy a hazájában pénzügyi bűncselekményeiként körözött, jelenleg Oroszországban élő, volt oroszbarát moldovai politikust hibáztatják, amiért olyan orosz támogatásokat gereblyézett össze, amelyekkel moldovai szavazókat fizetnek le, hogy az EU-csatlakozás ellen szavazzanak. A Politico információ szerint Shor több mint 

15 millió dollárnyi orosz forrást segített tisztára mosni, amelyet szeptemberben mintegy 130 ezer szavazó megvesztegetésére költöttek.

Mivel a szavazatvásárlás volumene ennél bizonyosan nagyobb lehet, a 2,4 millió lakos nem elhanyagolható részét el tudták érni, ami ilyen mennyiségben trendváltó, egy választás kimenetelét is befolyásoló hatás lehet.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a kormányzati épületek elleni vandalizmus esetei, a moldovai rendőrség szerint Oroszországban kiképzést kapott csoportok szisztematikusan provokálnak utcai balhékat, hogy destabilizálják a helyzetet, megzavarják választások rendjét – írja a The Guardian.

Az amerikai elítéléshez csatlakozott az EU és a NATO is: az Európai Tanács Főtitkársága csütörtökön elmarasztalta Oroszországot, amiért 

erőfeszítéseket tesz a moldovai belügyekbe való beavatkozásra, a ”demokratikus választások aláásására”,

 míg a NATO szóvivője megerősítette, hogy aktívan támogatja Moldovát a dezinformációs támadás kivédésében.

A Kreml az elmúlt napokban visszautasította a választásokba való beavatkozással kapcsolatos vádakat.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csombor-4
2024. október 19. 20:47
Micsoda különbség! Az orosz befolyásol, a Nyugat segít. A majdnem nagyrészt román Moldáviát le kell nyelni a románoknak. EU, NATO, cukrászda Bécsben. A majdnem orosz Ukrajnát öldöklő küzdelembe kell hajszolni Oroszországal.
sexykitty-5000117
2024. október 19. 20:08
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­­é­­­k­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­s­z­e­­x­­i­­ ­­­p­­­u­n­c­­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
eljolesz
2024. október 19. 20:05
Már az alcím szerint is a nyugat az, aki beavatkozik!
madras
2024. október 19. 19:46
Én meg román befolyástól tartok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!