Moldova választ a Kelet és a Nyugat között is

2024. október 09. 23:06

A közelgő moldovai elnökválasztás és EU-s népszavazás tétje: vége lesz a kelet-európai kis ország egyensúlyozásának, és elkötelezi magát az egyik irány mellett?

2024. október 09. 23:06
null
Veress Csongor Balázs

Nyitóképen: kormányellenes tüntetők az Oroszországban élő Ilan Shor által szervezett tüntetésen 2023 tavaszán. Fotó: AFP / Daniel Mihailescu 

A Moldovai Köztársaság állampolgárai döntő fontosságú kérdésekben nyilváníthatnak véleményt e hónapban. Elnököt választanak, illetve népszavazáson dönthetnek arról, hogy az ország alkotmányba foglalja-e az Európai Unióhoz csatlakozást mint stratégiai célt. A referendum alapvetően határozza meg a hosszú évek óta a Kelet és a Nyugat között egyensúlyozó Moldova geopolitikai irányát.

Az Ukrajna és Románia által körülölelt, alig egyharmad Magyarország területű Moldova a mentális térképünkön talán távolinak tűnik, ám a határa Budapesttől nem egészen kilencszáz kilométerre húzódik, és ha jobban belegondolunk, az ország történelme és helyzete sem áll távol tőlünk. A népessége a kivándorlás miatt folyamatosan csökken, lakossága alig több mint két és fél millió fő.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 09. 23:58
Na és miért kell olyan ország, hogy Moldova? Van olyan nép? Moldova is Sztálin öröksége.
sexykitty-5000107
2024. október 09. 23:11
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­k­­­e­­l­­d­ ­­a­ ­­s­­­z­­e­­x­­i­­­ ­­p­­­u­­n­c­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!