Beismerte az uniós főképviselő: Putyint nem tudjuk térdre kényszeríteni

2024. október 14. 22:56

Lelohasztotta a kedélyeket Josep Borrell.

2024. október 14. 22:56

Nyitókép: SERGEY GUNEYEV / POOL / AFP

Stratégiai logika van abban, hogy Ukrajnát politikailag és katonailag megerősítsük, azzal a céllal, hogy Oroszországot tárgyalásokra kényszerítsük, de be kell vallanom, hogy ez nagyon távoli kilátásnak tűnik – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Luxemburgban.

Az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján a főképviselő elmondta: sok szó esik a békeformuláról és a katonai támogatásról, de a béke nem tévesztendő össze a kapitulációval. Mint hangsúlyozta, az ukrán civil áldozatok száma idén erőteljesen növekedett, ahogy a kikötők és a gabonaexport elleni orosz támadások is,

továbbá az orosz elnök azt tervezi hogy a télre sötétségbe és a hidegbe taszítja az ukrán lakosságot az energetikai infrastruktúra elleni támadásokkal.

Felhívta a figyelmet, hogy szankciók kijátszása tartja működésben Oroszország hadigépezetét, ezért ezen a téren több előrelépésre van szükség. „Nyugati gyártású elektronikus elemek továbbra is működnek az orosz fegyverkezési gépezetben. Folytatnunk kell tehát a szankciók kijátszása elleni küzdelmet, ez azonban tagállami felelősség is. Fokozni kell a kritikus alkatrészeket harmadik országokba exportáló vállalatok kellő megfigyelését” – hangsúlyozta.

Borrell szerint több szankcióra van szükség az orosz árnyékflotta ellen,

„mert az orosz szénhidrogének exportkapacitása hosszabbítja meg a háborút, és ez a flotta az, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy továbbra is exportáljon olajat”.

Kiemelte, hogy az ukrán fegyveres erők nagy nyomás alatt vannak a frontvonal mentén, ezért továbbra is biztosítani kell védelmi kapacitásaikat, és bővíteni kell az uniós kiképzési missziót. Bejelentette, hogy az EU meghosszabbítja katonai segítségnyújtási missziójának mandátumát a következő két évre, és reményét fejezte ki, hogy a tagállamok hamarosan konszenzusra jutnak az Európai Békefenntartási Eszköz Ukrajna Támogatási Alapjának feloldására irányuló uniós javaslattal kapcsolatban is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. október 15. 00:48
(John Seymour) "Kétszáz éve fosztogatja a bolygót a mohóság és a könyörtelenség, de idejük hamar lejár. Közeledik az összeomlás ideje. Egyébként sem mehet így sokáig, mert hamarosan nem marad fosztogatnivaló. Az erdők csaknem eltűntek a földről, a tengerek hal-utánpótlása kimerült, a légkör és a vizek már nem képesek több mérgező hulladékot befogadni, és a legnagyobb gond, hogy a talaj is odavan. Számunkra, földlakók számára ez végzetes lehet. Valameddig még az olajtartalékok által fenntartott agrárgazdaság képes lesz az erodált talajból származó szennyezett élelmiszerek bizonyos fajtáit a szükséges kemikáliákkal megtermelni, de az olajtartalékok – mint Pandora szelencéjének ördögi tartalma – hamarosan kimerülnek, és akkor sor kerül a hosszúlejáratú kölcsön végleges elszámolására. A számlát benyújtó végrehajtóknak különös nevük van, ilyenek, mint Éhínség, Járvány és Háború...." Oroszország túl fogja élni - mint Lenint, Sztalint, úgy Putint is .... Mármint a maradéka ....
sexykitty-5000112
2024. október 15. 00:11
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­é­k­­­e­l­­­d­­ ­a­­­ ­­s­z­­e­­­x­i­ ­­p­­­u­n­c­­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Csigorin
2024. október 15. 00:10
persze igazi virtigli naci attituddel felismeri a strategia hibas voltat, de a kovetkeztetest mar nem vonja le belole, es arra jut, hogy tovabb kell eroltetni az eddigi, eredmenyeket nem hozo strategiat, mert majd ugyanaz a meres huszadjara (vagy hany csomag volt mar) mas eredmenyt ad. Na ezert nem szabad bolcseszt hatalomra engedni, egy mernok mar harom meres utan abbahagyta volna a szankciosdit.
Csigorin
2024. október 15. 00:09
akkor faszkalap bacsit tessek kirugni, es nekem adni a fizetese felet, visszamenoleg, mert en ezt mar 2022 elejen megmondtam elore...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!