Áll a bál: vétózik a horvát elnök, és ez rossz hír Zelenszkijéknek

2024. október 04. 11:29

Hazája részvételét akadályozza a NATO ukrajnai akciójában.

2024. október 04. 11:29
Zoran Milanovic - Luiz Inacio Lula da Silva meeting in Brazil

Nyitókép: Mateus Bonomi / AFP 

Zoran Milanović horvát elnök kijelentette, hogy nem engedélyezi a horvát katonai részvételt a NATO Ukrajnának nyújtott biztonsági és kiképzési missziójában (NSATU), mivel az 

káros következményekkel járhat Horvátország nemzeti érdekeire nézve”.

Ezzel szembekerült a kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) párttal, amely már döntött a csatlakozásról a 700 fős NATO-misszióhoz, amely fegyverszállításokat koordinál és ukrán katonákat képez ki a németországi Wiesbaden légi bázisán – írta meg a The European Coservative.

Milanović hangsúlyozta, hogy mint a fegyveres erők főparancsnoka, nem fogja megengedni, hogy Horvátország katonái olyan küldetésben vegyenek részt, amely potenciálisan veszélyeztetheti az ország biztonságát, akkor sem, ha a kormány ezt saját hatáskörében, az ő beleegyezése nélkül vállalta.

Az elnök szerint a döntés alkotmánysértő, és figyelmeztetett, hogy ez a lépés veszélyt jelenthet az egész nemzetre, még úgy is, ha közvetlen harci szerepvállalásról egyelőre nincs szó.

Ezt is ajánljuk a témában

A kormány nem vette jó néven az elnök döntését, és politikai játszmával vádolta Milanovićot, ami aláássa Horvátország nemzetközi megítélését. Andrej Plenković miniszterelnök szerint 

csak öt horvát katonatisztet küldtek volna a németországi misszióba, és Milanović indokolatlanul gerjeszt félelmeket.

Bár az elnöké a végső döntés, a kormány mégis megkísérelheti ezt felülírni a parlament kétharmados támogatásával, ami azonban nehéz feladat lehet a kormány szűk többsége miatt. 

Milanović korábban is óvatosabb álláspontot képviselt Ukrajnával kapcsolatban, és bírálta az EU háborús stratégiáját, mondván, a fegyverszállítmányok csak elhúzzák a konfliktust.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 04. 12:03 Szerkesztve
Na, kezdődik... Mert ugye ukrajnai NATO misszió sem lesz... :)) Na, kérdés? Horvátok mentek-e megdögleni Ukrajnáért...?
bakafant-28
2024. október 04. 11:53
Ha valaki,a horvátok tudják,milyen a háború...Érthető,ha távoltartják magukat tőle!
masikhozzaszolo
2024. október 04. 11:45
Ez a Romulus jelenség. Nálunk is ugye a francia helikopterek átmehettek, sőt tankoltak, leszálltak nálunk, és még ha lengyelbe, románba mentek is, akkor sem volt kóser. Az volt a mondás nem mennek nálunk át katonai eszközök. Romulusz ment is. Most a horvátoknál lett bemondva, hogy mi a főparancsnoki, közt. elnöki álláspont. nem véletlen volt akkor a tengerpati vacsora és a vilniuszi találokozása Orbánnal.
leonardodicarpaccio
2024. október 04. 11:43
Gondolom a konzervatív "The European Coservative" a konzervatív-nemzeti HDZ kormány nézeteit vallja magáénak ebben a kérdésben a bolsi-komcsi Milanović-al szemben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!