Forróbb mint a balkáni nyár: heves vita robbant ki Tito földi maradványainak áthelyezéséről

2024. szeptember 22. 09:10

Horvátországba temetnék újra a volt jugoszláv vezetőt.

2024. szeptember 22. 09:10
null

Nyitókép: YUGOFOTO / AFP
 

Tito sírjának áthelyezése körüli vita lobbantja lángra a Balkánt, mivel Belgrád polgármestere Horvátországba vitetné a jugoszláv vezető maradványait. Josip Broz Tito, a második világháború ikonikus jugoszláv vezetője valószínűleg jóízűen kacagna a vita hallatán, amely porhüvelyének áthelyezése körül bontakozott ki  – fogalmaz a történtekről beszámoló Politico.

A tervek szerint Tito maradványait Belgrádból szülővárosába, a horvátországi Kumrovecbe vinnék.

Aleksandar Šapić, Belgrád polgármestere azt állítja, ez kulcsfontosságú kérdés Szerbia számára. „Josip Broz sírjának áthelyezése a Jugoszlávia Múzeumából rendkívül fontos ügy a szerb nép és az ország jövője szempontjából” – mondta Šapić a városi közgyűlés ülésén, amely eredetileg költségvetési kérdésekről szólt.

Ezt is ajánljuk a témában

A szocialista luxus megteremtője

Elhozta Párizst Budapestre egy viszontagságos történelmi időszakban, a magyar fővárost pedig visszarepítette a nemzetközi divat térképére. Portré a vörös divatdiktátorról, Rotschild Kláráról.

Azonban Aleksandar Vučić szerb elnök gyorsan elvetette az ötletet egy interjúban. 

„Ez nem fog megtörténni” – mondta Vučić, hangsúlyozva, bár nem rajong a kommunizmusért, Tito Szerbia és Jugoszlávia történelmének része.

A vita a cikk szerint azt a finom egyensúlyt tükrözi, amit Vučićnak fenn kell tartania saját politikai táborában, amelyben sok szélsőjobboldali személy is helyet kapott. 

Tito, aki évtizedeken át irányította Jugoszláviát, Belgrádban kapott végső nyughelyet az 1980-as állami temetésén, de

a szerb nacionalisták azt hangoztatják, hogy horvát és szlovén származása miatt maradványait Szerbia határain kívül kellene helyezni.

Šapić úgy véli, Belgrádnak inkább emlékművet kellene emelnie Dragoljub „Draža” Mihailovićnak, a náci kollaboráns csetnik mozgalom vezetőjének, akit Tito ítélt halálra a háború után. „Úgy gondolom, hogy Mihailović végre méltó emlékművet érdemel Belgrád központjában” – mondta Šapić.

Ezt is ajánljuk a témában

A javaslat megosztotta Szerbia kormányzó koalícióját is, amely a jobbközép Szerb Haladó Pártból (SNS), valamint a Szerbiai Szocialista Pártból és ultranacionalista csoportokból áll. Miközben a kormányon belül is zajlik a vita, 

sok szerb értelmiségi elutasítja Tito exhumálásának ötletét.

Tito továbbra is népszerű Szerbiában és a régióban, sőt még olyan távoli országokban is, mint Algéria, Brazília és Egyiptom, utcaként viseli a nevét.

A volt kommunista vezető jelentős szereplő volt a világpolitikában, aki Jugoszláviát elválasztotta a Szovjetuniótól, és létrehozta az El nem Kötelezettek Mozgalmát, amely számos posztkoloniális országot támogatott, köztük Indiát és Dél-Afrikát. Tito sírja, amelyhez évente több százezer látogató érkezik, egy kulturális és politikai zarándokhely lett Belgrádban.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 22. 11:12
🍓 ️ ­É­­­r­t­­é­­­k­­­e­l­d­ ­­­a­­ ­­­s­z­e­x­i­­­ ­­p­­­u­n­­c­­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
nzoltan-818
2024. szeptember 22. 11:07 Szerkesztve
Úgy látszik, hogy azok a diktátorok, akiknek kezéhez ártatlanok vére tapad, a holtukban sem nyughatnak.
billysparks
2024. szeptember 22. 10:31
Tito még mindig nagyon népszerű a volt Jugoszlávia területén. Tele vannak a piacok Titó pólókkal, hűtőmágnesekkel, jugoszláv zászlókkal. Ha szóba kerül, Koszovóban, Boszniában, Macedóniában is nagy szeretettel beszélnek róla.Szó se róla, viszonylag magas életszínvonalat biztosított nekik, mert egyébként gazdaságilag ezek nem erős államok. Mivel más tagállamok kontójára volt ez a viszonylagos magas jólét, kódolva volt Jugoszlávia szétesése. Intő példa kellene legyen az EU-nak Jugoszlávia sorsa. A gazdasági egyenlőtlenség az etnikai viszályokkal együtt nem a hosszú és sikeres összetákolt birodalmak jellemzői.
baronet
2024. szeptember 22. 10:30
Tito egy tömeggyilkos volt, ennek ellenére mai is minden faluban van Ulica Marsala Tita.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!