A védelmi miniszter az ukrán beszerzésekről: A legfőbb gond a korrupció

2024. október 21. 17:45

Umerov beszél egy, a hírszerzés vezetője alá tartozó beszerzési cégről is, amelyet pénzmosási botrányokkal hoztak összefüggésbe.

2024. október 21. 17:45

Nyitókép: Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Rusztem Umerov, Ukrajna védelmi minisztere egy, a The Washington Postnak adott átfogó interjúban ismertette Ukrajna stratégiáját, amely a háború befejezését és Oroszország tárgyalóasztalhoz kényszerítését célozza – írta meg a Magyar Nemzet. Umerov arról is beszélt, hogy a katonai beszerzés terén a legnagyobb gond a korrupció.

Ahogy közeleg az Egyesült Államokban az elnökválasztás időpontja, Ukrajna egyre jobban aggódik, mivel az USA támogatása kulcsfontosságú a háborúban. Umerov részletezte Volodimir Zelenszkij elnök „győzelmi tervét”, amelynek egyik kulcsfontosságú eleme, hogy Ukrajna gyors meghívást kér a NATO-ba a háború lezárása után. A terv másik része Ukrajna védelmét célozza, a harmadik pedig az „elrettentés”, amely mélyebb csapásokat jelentene orosz területen lévő katonai célpontokra, hogy megakadályozzák a civilek és az ukrán infrastruktúra elleni támadásokat, írta az amerikai lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A krími tatár származású Umerov – akinek kiváló kapcsolatai vannak olyan muszlim országokkal, mint Törökország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – már a háború első hónapjaiban is hatékonyan tárgyalt Oroszországgal, ami bizonyos humanitárius eredményeket hozott, például a 2022-es gabonaexport megállapodását és hadifoglyok cseréjét. Az üzleti világból érkezett, és korábban közvetített Oroszország, a Közel-Kelet és az Egyesült Államok között. 

Bár Umerovot némi kritika éri Ukrajnában, különösen, amiért támogatta a fiatalok nagyobb mértékű besorozását, az amerikai Biden-kormányzat szerint „rendszert és kifinomultságot” hozott az ukrán védelmi tervezésbe, írja az amerikai lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Rusztem Umerov a védelmi minisztérium egyik gyenge pontjának nevezte a korrupciót a katonai beszerzések terén, és ennek kapcsán szó esett a katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov alá tartozó Special Techno Export (STE) nevű beszerzési cégről, amelyet pénzmosási botrányokkal hoztak összefüggésbe. Umerov elmondta, hogy kezdeményezett egy auditot a cégnél, és 

végül a minisztérium közvetlen ellenőrzése alá helyezte.

Emellett azt tanácsolta Budanovnak, hogy inkább a hírszerzéssel foglalkozzon, mintsem a beszerzésekkel. Umerov cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint Budanovot elmozdíthatják, és kijelentette, hogy a népszerű tábornok a helyén marad.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 21. 22:24 Szerkesztve
A beszerzés szóval identifikálják a koldulás címszót?....
Málaga21
2024. október 21. 19:50
Kihagyták a buliból?
2024. október 21. 19:26 Szerkesztve
Fontos a NATO tagság! Jaj de szeretnék zsebre tenni a NATO tagok pénzét!
sexykitty-5000121
2024. október 21. 19:26
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­k­­e­l­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­e­x­i­­­ ­­­p­u­n­c­­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!