„A történelmi” területek azóta sem váltak orosszá

2024. október 01. 19:55

Annak ellenére, hogy Moszkva erősen próbálkozik vele.

2024. október 01. 19:55
Vlagyimir Putyin
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

Nyitókép: Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP

„Szinte észre sem vettük, ahogy elszaladt két év 2022. szeptember 30. óta. Két évvel ezelőtt Oroszország »hivatalosan« is annektálta, magához csatolta Ukrajna 4 megyéjét, pontosabban azok egy részét. Így a 2014 tavaszától első hullámban (DNR és LNR), majd 2022. február 24. után második hullámban történt orosz megszállást tényleges (már az orosz narratíva szerint) elcsatolás váltotta.

2014 előtt a négy ukrán megyében közel 9 millió ember élt, de a 2014-es orosz beavatkozást követően sokan elköltöztek, és soha nem tértek vissza. Herszon és Zaporizzsja – a négy közül kettőnek a megyeszékhelye ráadásul nincs is orosz kézben, és aligha lesz. 2022 elejére, az orosz kontroll alá került ukrán lakosság számát 3-4 millió közöttire lehetett becsülni.

Két évvel ezelőtt a Kremlben tartott beszédében Putyin az ukrán régió fegyveres úton történő elhódítását valamilyen hatalmas, történelmi »igazságtételnek« állította be. »A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, Zaporizzsjai és Herszon megyék több millió lakosának választása mögött közös sorsunk és ezeréves történelmünk áll« – mondta akkor Putyin.

Csak hogy »a történelmi« területek (ami nem is igaz) azóta sem váltak orosszá, annak ellenére, hogy Moszkva erősen próbálkozik vele. Az orosz sajtóban és a közbeszédben – de még az adminisztrációban is – »új területeknek« nevezik a négy ukrán régiót, az orosz titkosszolgálatok segítségével elszakított úgy nevezett Donyecki- és Luhanszki Népköztársaságok (DNR és LNR) pedig továbbra is DNR-ként és LNR-ként szerepelnek.

A korábban a régióban élő ukrán lakosság egy részét »megbízhatósági« paraméterek alapján kiköltöztették. Sokan Oroszországba kerültek, vagy megpróbáltak ilyen vagy olyan úton visszajutni az ukrán területekre.

A »megbízhatatlan« ukránokat oroszok váltották, és ezzel viszonylag rövid idő leforgása alatt folyamatos lakosságcsere történik.

Kezdetben találtak olyanokat, akik hatalmi pozíciók vagy pénz reményében együttműködtek az oroszokkal, kollaboráltak. Őket azóta fokozatosan Oroszországból érkező kinevezettekre váltják le – a saját ember mégis csak jobb, mint a megbízhatatlan ukrán.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
No comment no cry
2024. október 01. 23:50
"Csak hogy »a történelmi« területek (ami nem is igaz) azóta sem váltak orosszá, annak ellenére, hogy Moszkva erősen próbálkozik vele." A történelmi Kárpátalja azóta sem vált ukránná, annak ellenére, hogy Kijev erősen próbálkozik vele.
sexykitty-5000101
2024. október 01. 23:10
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­­i­ ­p­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
haxima
2024. október 01. 23:08
Na, Antonnak megint megérkezett a jelentés Lengleyből, hogy mit kell mondania. "a régióban élő ukrán lakosság egy részét" Aham. Abban a régióban, amelyik tíz éve szeparatistaként harcol az ukrán hadsereg ellen, vajon mennyi ukrán maradhatott? Főleg úgy, hogy már alapból is orosz többség volt. Arról nem is beszélve, hogy ukránként a szeparatista részen biztos kellemes érzéseket táplál az emberben, ha az ukrán hadsereg lövi a lakóhelyét. "»megbízhatósági« paraméterek alapján kiköltöztették." Ez aztán tényleg rohadt meglepő. Nem kellett nekik partizánmozgalom? "Sokan Oroszországba kerültek, vagy megpróbáltak ilyen vagy olyan úton visszajutni az ukrán területekre." Az ilyen-olyan úton nem hiszem, hogy nagyon feltartották volna őket. AZ orosznak nem kell, az ukrán sorozóbizottság meg boldogan várta őket a határon.
Akitlosz
2024. október 01. 22:39
"a saját ember mégis csak jobb, mint a megbízhatatlan ukrán.”" Na persze! Azok az ukrán hadifoglyok, akik a már Oroszországhoz csatolt területekről származnak nemzetbiztonsági átvilágítás után orosz állampolgárságot kapnak. Már saját katonai egységük is van, a tisztjeik is közülük valók. A nyugatról származó ukrán hadifoglyok is úgy kezdik a történetüket, hogy elrabolták őket és akaratuk ellenére a frontra küldték. Egészen más a motiváció az Ukrajnáért harcolóknál, mint az Oroszországért, na pláne Donyeckért harcolóknál!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!