Szakértő: Semmi sem jött be az ukránoknak, közel a háború csúfos vége

2024. szeptember 10. 17:28

Kudarc volt a kurszki diverzánsakció.

2024. szeptember 10. 17:28

Nyitókép: Sergei CHUZAVKOV / AFP

Az Indexnek nyilatkozott az orosz-ukrán háború aktuális fejleményeiről Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója. 

Kosztur a lapnak kudarcként értékelte Ukrajna katonai műveleteit, melyeket Oroszország Kurszki területén hajtottak végre. „Oroszország nem vont el jelentős számban csapatokat a front más szakaszairól.

Az orosz társadalom nem rendült meg attól, hogy Oroszország 1991-es határain belül zajlanak a harcok, az elfoglalt területnek pedig nincs stratégiai jelentősége.

Az a várakozás sem teljesült, mely szerint a Nyugat, ha látja, hogy Moszkva nem reagál az úgynevezett vörös vonalak átlépésére, engedélyezi az ukránoknak a nagy hatótávolságú fegyverei bevetését az orosz hátország ellen” – sorolta Kosztur, mi mindenben számolták el magukat az ukránok.

A szakember figyelmeztet: Oroszország mindeközben eredményeket ért el a kelet-ukrajnai fronton, így például Torecknél áttörték az utolsó olyan frontszakaszt, amely 2022. február 24-e óta változatlan maradt, és elfoglaltak egy kisebb Donyeck megyei települést, Nyú-Jorkot.

Sikerült emellett érdemben közelebb hozniuk a frontot a következő stratégiai jelentőségű településhez, a logisztikai központként funkcionáló Pokrovszkhoz,

melynek elvesztése „Ukrajna belseje felé is kaput nyithatna az oroszoknak” – így Kosztur.

A XXI. Század Intézet vezető kutatója úgy értékeli: „az Egyesült Államok és a NATO közvetlen beavatkozásának esélyén túl Ukrajna lassan kifogy a lehetőségekből, hogy fordítson a háború alakulásán”, s a harcok folytatásán már csak veszíthetnek. Emellett rámutatott egy komoly törésvonalra a Nyugat és a háborúzó felek között: „míg a Nyugat valószínűleg elfogadna egy ideiglenes megállapodást is, addig Ukrajna és Oroszország a háború végső lezárásában érdekelt, lehetőség szerint minél inkább igazodva a saját feltételeikhez” – vélekedett. A feltételek Ukrajna esetében a területei visszaszerzését és szabad euroatlanti integrációját takarják, míg Oroszország az elfoglalt területek megtartását szeretné, illetve Ukrajna semleges, demilitarizált státuszában érdekelt a szakember értékelése szerint. Oroszország helyzete Kosztur szerint faramuci: jelenleg ugyan Moszkva áll közelebb saját céljaihoz, ám azokat azonban sem Kijev, sem a Nyugat nem fogadja el. Ez utóbbi szereplők pozíciói ugyanakkor csak rosszabbak lesznek az idő előrehaladásával. Mindez persze csak akkor igaz, ha az Egyesült Államok célja az, hogy Ukrajna megnyerje a háborút.

Ha ellenben „Ukrajna révén tartós problémát akarnak okozni Oroszországnak, meggátolva annak esetleges nagyobb ambícióit, akkor az ország működőképességének és hadseregének fenntartása is a céljuk lehet” – fejtegeti Kosztur.

A háború lezárásáról azt mondta: „a Nyugat nyomásgyakorlási eszközei a közvetlen katonai beavatkozáson túl elfogytak”, Oroszország álláspontjára már leginkább a globális Dél országainak viselkedése tud hatással lenni. A kutató ezzel egyetemben közeledni látja a háború végét: szerinte 

nem zárható ki az sem, hogy a háború néhány hónapon belül véget ér, de vélhetően egy-két évnél tovább már nem tud elhúzódni, s ha az ukránok nem tudják stabilizálni a donbaszi frontszakaszt, az a többi frontot is magával ránthatja.

„Az ukrán társadalom kimerült és a harctéri sikerek nélkül demoralizálódott is,

míg az oroszok, ha unják is már a háborút, egyelőre bíznak abban, hogy azt jelentősebb károk és problémák nélkül, győzelemmel tudják majd befejezni.

Azok az ukrán kísérletek, amelyek az orosz hátország destabilizálására irányultak, eddig nem jártak eredménnyel. A Nyugat pedig, bár nem akarja elengedni Ukrajnát, szemmel láthatóan az eddigieken túl nem akar nagyobb részt sem vállalni a háborús erőfeszítéseiből” – értékeli a háborúzó és proxyháborúzó felek morális állapotát Kosztur András.

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyarok2026
2024. szeptember 11. 04:33
Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója. A nevesincssenki koszlot bandi a rostásintézet szegértöje felolvassa a orkszopó gazdija propagandáját!:DDDDD
tizennyolcfok
2024. szeptember 10. 23:03 Szerkesztve
a XXI. százat intézet szakmunkásának (aki egy öngyűlölő ukrán - mint kiderült) logikája alapján az oroszok kudarcról kudarca haladnak és csúfos vége lesz minden további területfoglalásuknak. nincs mese, az ukránok ma is vesztettek. ha már andrij kostur is azt mondja, biztos így van. putyinszopók nyugi! a muszka péntekre már tényleg kijev alá ér!
Kybon
2024. szeptember 10. 22:22
Megkurszkták.
rasdi1
2024. szeptember 10. 21:42
"...ám azokat azonban sem Kijev, sem a Nyugat nem fogadja el. " Döntsék el: vagy "...ám azokat sem Kijev..." vagy "...azonban azokat sem Kijev...", De így fülsértő, magyartalan. Nincs egy vacak olvasószerkesztőjük, aki az ilyen nyelvrontó képtelenségeket kijavítaná? Nem egyedi eset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!