Spanyolország is Magyarország mellé állt a kínai kereskedelem kérdésében, sőt: az EU-t is felszólította erre

2024. szeptember 11. 15:17

A spanyol miniszterelnök szerint nincs szükségünk újabb háborúra, jelen esetben egy kereskedelmi háborúra.

2024. szeptember 11. 15:17
CHINA-BEIJING-XI JINPING-SPANISH PM-MEETING (CN)

Nyitókép: Huang Jingwen / XINHUA / AFP

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilvánosan felszólította az Európai Bizottságot és az Európai Unió többi 26 tagállamát, hogy „gondolják át” a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetni tervezett importvámokat. Ezzel rámutatott a politikai megosztottságra egy olyan kulcsfontosságú szavazás előtt, amely a vámokat legalább öt évre bevezetné – írja a Euronews.

A vámok célja, hogy ellensúlyozzák a kínai állami támogatásokat, amelyek mesterségesen csökkentik az elektromos járművek költségeit. A Bizottság több hónapos vizsgálat után megállapította, hogy a támogatások az ellátási lánc minden szintjén jelen vannak, és az európai versenytársakat komoly gazdasági veszteségek fenyegetik. Brüsszel ezért 7,8%-tól 35,3%-ig terjedő kiegészítő vámokat javasolt, amelyek a jelenlegi 10%-os vámtételen felül lennének érvényesek. Céljuk egy tisztességesebb versenyfeltétel megteremtése a piacon.

Sánchez azonban nem biztos abban, hogy ez a legjobb megoldás, különösen, ha Kína válaszlépéseket tenne, például korlátozva a spanyol sertéshúsimportot, amely az ország számára létfontosságú ágazat. „Mindannyiunknak, beleértve a tagállamokat és a Bizottságot is, át kell gondolnunk ezt a helyzetet” – mondta Sánchez Sanghajban, hivatalos kínai látogatása során. Hozzátette: 

Nincs szükségünk újabb háborúra, jelen esetben egy kereskedelmi háborúra.

Sánchez szavai fontos fordulatot jelentenek, mivel Spanyolország korábban támogatta a Bizottság irányvonalát. Az ország várhatóan a vámtarifák mellett fog szavazni, bár a végleges szavazás november előtt esedékes. A vámtarifák kérdése az EU eltökéltségének próbája Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával szemben. 

Franciaország és Olaszország támogatja a vámokat, míg Magyarország ellene van, és Németország is nyomás alatt áll.

A lap szerint Kínát azzal vádolják, hogy az „oszd meg és uralkodj” stratégiát alkalmazza az EU tagállamaival szemben, és megpróbálja szétzilálni a közös döntéseket. A kínai vezetés egyik prioritása az elektromos járműiparban a világelsőség megszerzése, amelyet jelentős állami támogatásokkal segítenek.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
virag-os
2024. szeptember 12. 00:02
Ezek után meglesz a Talgo, adok- kapok alapon jobb belátásra bírták ezt a kétszínű alakot az érveikkel a kínaiak. Sőt még jóval olcsóbban. Azt hiszi, hogy ő a nyerő pedig nagyon téved.
Chekke-Faint
2024. szeptember 11. 18:02
Sancho Pansa is pont így harcolt a szélmalmokkal eredményesen..DDD
janicsar-2
2024. szeptember 11. 17:55
A spanyolok kapják be a bánatos paciét!
Takagi
2024. szeptember 11. 17:31
Sunyi kommunista spanyol, egy szavát sem szabad elhinni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!