Politikai boszorkányüldözés: Salvini után Le Pent is bíróság elé állítják

2024. szeptember 30. 10:15

A Nemzeti Tömörülés több politikusát is perbe fogták.

2024. szeptember 30. 10:15
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Az elmúlt időszakban egyre több jobboldali politikust nem a szavazóurnáknál, hanem a bíróságon próbálják megállítani. Ez történik Matteo Salvinivel Olaszországban, Donald Trumppal az Egyesült Államokban és most Marine Le Pen lehet a következő célpont.

Minden felmérés azt mutatja, hogy a Nemzeti Tömörülés vezetője még soha nem volt ilyen közel ahhoz, hogy megnyerje a francia elnökválasztást. Most azonban egy per akár meg is akaszthatja Le Pen politikai karrierjét.

Hétfőn kezdődik meg egy nagyszabású per, amelyben az ügyészek Le Pent, a Nemzeti Tömörülést és még 26 további személyt (köztük jelenlegi és korábbi törvényhozókat, és európai parlamenti képviselőket) azzal vádolják, hogy elsikkasztották az európai parlamenti pénzeket, és olyan személyeknek ítélték oda az uniós parlamenti asszisztensi szerződéseket, akik többnyire a párt működésével, nem pedig európai uniós ügyekkel foglalkoztak. Le Pen többször is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna – írja a Politico. 

Kéz a kézben az ügyészek és az EP

Ha a két hónapos tárgyalás után bűnösnek találják, még tíz év börtönre is ítélhetik és akár egymillió eurós pénzbüntetésre is számíthat. Bár ilyen hosszú börtönbüntetés nem valószínű, 

a közhivatalok betöltésétől való esetleges ötéves eltiltás is fenyegeti, ami megakadályozná, hogy induljon a 2027-es elnökválasztáson.

Az ügyészek közleményben tudatták, hogy az Európai Parlamenttől értesültek arról, hogy a Nemzeti Tömörülés évente több millió eurót költött parlamenti asszisztensekre, akiknek többsége kulcspozíciókat töltött be a pártban. 

„Az Európai Parlament jogászai úgy vélik, hogy ebben az esetben a Parlamentet mind pénzügyi, mind pedig hírnevét érintő kár érte” – áll a Parlament sajtószolgálatának a Politicóhoz eljuttatott közleményében.

A francia radikális jobboldal más ismert személyiségei is érintettek, köztük Jean-Marie Le Pen, a párt alapítója és Marine Le Pen apja, valamint Louis Aliot, a dél-franciaországi Perpignan város polgármestere is, aki korábban Le Pen élettársa volt. Jordan Bardella nem szerepel az érintett politikusok között. 

Kulturális különbséggel érvelnek

A Nemzeti Tömörülés azzal érvel, hogy ezek az esetek a párizsi és brüsszeli kulturális különbségekből fakadnak. „A francia politikai pártokban a fizetett alkalmazott a kivétel, az önkéntesség pedig a norma, de más európai politikai kultúrákban nem ez a helyzet” – mondta a Nemzeti Tömörülés egyik vezető tisztségviselője a Polticónak. Nem a Nemzeti Tömörülés az első francia párt, aki ilyen ügybe keveredett: az év elején a centrista Demokratikus Mozgalom (MoDem), az Emmanuel Macron francia elnököt támogató koalíció tagja, 300 000 eurós bírságot kapott hasonló vádak miatt.

A Nemzeti Tömörülés Donald Trump példájából tanulva szeretné a párt javára fordítani a pert.

„Marine nagyon jelen lesz, nagyon részt vesz a tárgyalásán, és ennek megfelelően tervezte meg a napirendjét. A lehető legtöbb napon ott akar lenni a bíróságon” – mondta egy magas rangú törvényhozó a Nemzeti Összefogásból a brüsszeli lapnak. 

A képviselő hozzátette, hogy Le Pen úgy véli, jelenléte befolyásolhatja a végeredményt, különösen, mivel korábban ügyvédként dolgozott.

Matteo Salvini pere

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt: olasz ügyészek indítottak eljárást Matteo Salvini kormányfő-helyettes ellen. Az olasz Liga pártvezére a migrációs politika miatt került bajba: 2019-ben még belügyminiszterként elrendelte a migránsokat szállító hajók kizárását az olasz kikötőkből, ami az ügyészek szerint törvényekbe ütközött. Az ügyészek egyenesen „emberrablással” vádolják a politikust. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Puzsér Róbert

Index

Idézőjel

Amikor a Putyin zsebében avászkodó magyar miniszterelnök Donald Trump második eljövetelében bízik, a remény utolsó pókfonalába kapaszkodik.

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nedudgi
2024. szeptember 30. 13:13
Sokan nem értik, hogy mi ezzel a vizsgálattal a probléma. A probléma az, hogy kb. mindenki ugyanezt csinálja, vagy még rosszabb, egyszerűen ellopják a pénzt. De nem vizsgálnak ki mindenkit, csak a politikai ellenfeleket.
Tegnap
2024. szeptember 30. 13:10
Franciaországban az igazságsszolgáltatás jóformán teljesen a Soros birodalom kezében van. Ezért engedték ki azt a marokkói gyilkost, aki a 19 éves Philppine-t 10 napja olyan brutálisan megerőszakolta, meggyilkolta. Pedig elvileg már kiutasították Franciaországból. Csakhogy 700.000 (ez igen, hivatalosan hétszázezer) kiutasított migráns él ott. Macron 100%-os kitolonclást ígért. Ez jelenleg 6-7%-nál tart. A Soros birodalom leghatásosabb fegyvere az igazságszolgáltatások teljes megvétele. Ez így van Amerikában és Olaszországban is. Nem beszélve az európai “ ügyészségről” meg hát úgy az EU mint az “emberi jogok” bíróságairól.
auditorium
2024. szeptember 30. 13:07
A konzervativoknak koncepcióspereket rendeznek, a demokratikusok "stiklijét" (Stickl) csöndben elsimitják, a média hallgat róla. Független birók nincsenek egyetlen EU-tagországban sem, mert csak az újszülöttek pártatlanok, függetlenek.
voltospultos-2
2024. szeptember 30. 12:52
Kéne már az európai civilizációnak egy Marcus Licinius Crassus, vagy egy Dzsingisz kán, vagy egy Shaka Zulu!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!