Osztrák választás: itt a végeredmény, így nyert Orbán szövetségese Ausztriában

2024. szeptember 30. 08:40

A Szabadságpárt győzelmével zárult a választás nyugati szomszédunkban. Az osztrák választási kampány során a fő téma a migráció, a gazdaság állapota és az ukrán-orosz háború volt.

2024. szeptember 30. 08:40
null

Nyitókép: Herbert Kickl/ Photo by Alex HALADA / AFP) / ALTERNATIVE CROP

 

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, vasárnap történelmi győzelmet aratott a Herbert Kickl által vezetett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). 

A végeredmény alapján a Szabadságpárt a szavazatok 29,21 százalékát kapta meg és 58 képviselőt küldhet az osztrák parlamentbe. Szorosan mögötte végzett az Osztrák Néppárt (ÖVP) amely 26,48 százalékot kapott, ami azt jelenti, hogy 52 képviselője lesz, ami jelentős visszaesés az előző választáshoz képest.

Egyelőre kérdéses, hogy az FPÖ kivel tudna kormányt alakítani.

A BBC beszámolója szerint Kickl fő riválisa, Karl Nehammer, az ÖVP hivatalban lévő kancellárja azt mondta, hogy „lehetetlen kormányt alakítani valakivel, aki imádja az összeesküvés-elméleteket.”

A harmadik helyen a Szocdemek (SPÖ) végeztek, akikre az osztrák szavazók 20 százaléka adta le a voksát. Messze lemaradva bejutott még a parlamentbe két kisebb párt is: a zöldek és a liberálisok (NEOS). 

Ezt is ajánljuk a témában

Jobbra tolódás

Az osztrák választáson a részvétel 78 százalékos volt, ami nagyon magasnak számít. A kampányt a migráció és a menekültügy, valamint a lanyhuló gazdaság és az ukrajnai háború témája uralta. 

Miközben Ausztria térképének fele sötétkékre változott, Michael Schnedlitz, az FPÖ főtitkára azt mondta, hogy „az osztrák férfiak és nők ma történelmet írtak”, de azt még nem árulta el, hogy pártja milyen koalíciót próbál majd létrehozni.

A választókról készült elemzés szerint a 35-59 évesek szavaztak leginkább a Szabadságpártra, és valamivel több nő, mint férfi adta le rájuk a voksát. 

A Szabadságpárt vezetője azt ígérte az osztrákoknak, hogy Ausztria „erőd” lesz, és helyreállítják biztonságukat, jólétüket és békéjüket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ki alakíthat kormányt?

A BBC által megkérdezett elemzők szerint nem lesz könnyű Kickl-nek koalíciót alakítania. A szociáldemokraták, a Zöldek és a Neos mind kizárták az általuk szélsőjobboldalnak titulált Szabadságpárttal való partnerséget.

Az egyetlen lehetséges koalíció, amelyet Kickl pártja meg tudna kötni, az az Osztrák Néppárttal való koalíció, bár az FPÖ-nek megoldást kellene találnia arra, hogy az ÖVP nem akarja, hogy Kickl legyen a kancellár.

A BBC szerint megoldás lehet a holland út: amikor Geert Wilders Szabadságpártja tavaly novemberben megnyerte a hollandiai választásokat, lemondott a miniszterelnöki posztról, hogy három másik párt beleegyezzen a koalícióba. Kickl azonban szívesen vezetné országát, és azt ígérte az osztrákoknak, hogy „szolgájuk és védelmezőjük” lesz.

Thomas Hofer politikai elemző a BBC-nek azt mondta, korántsem egyértelmű, hogy a kormányalakítást felügyelő Alexander Van der Bellen osztrák elnök  „közvetlen felhatalmazást fog adni Kicklnek a koalíciókötésre.” Az ÖVP elméletileg össze tudna hozni egy koalíciót a szociáldemokratákkal, és magához vonzhatná a liberális Neost vagy a Zöldeket.

Ugyanígy Karl Nehammerre is nyomást gyakorolhatnak az ÖVP-n belülről, hogy lépjen koalícióra a győztes párttal. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 30. 11:09
» Türelem 2024. szeptember 30. 09:57 Kossuth Rádió ma reggel: Ausztriában győzött a szélsőjobboldali párt« Akkor a közmédia mégsem propagandacsatorna? Ettől jópáran ki lesznek bukva!
makapaka2
2024. szeptember 30. 09:58
Sajnos ez nem elég a kormány alakításhoz. Ha változást akarnak, akkor szavazzanak többen a Szabadságpártra!
Türelem
2024. szeptember 30. 09:57
Mandiner: ...magasan nyert Orbán szövetségese........Kossuth Rádió ma reggel: Ausztriában győzött a szélsőjobboldali párt.........akkor most Orbán egy szélsőjobboldali párt szövetségese, barátja, a Kossuth Rádió szerint.......olyan szép ez a kommunikációs hangzavar, ami nem új. Emlékszünk az Afd brandenburgi sikerére, Az MTI tudósítója, Valika, naponta többször Londonból:..... győzött a szélsőjobboldali Afd...majd később korrekció. Ezek szerint Orbán az MTI, a Kossuth Rádió kódolt üzenete ellenére is a szélsőjobboldallal kokettál? Valaki oszlassa már el a kételyeket......
tölgy
2024. szeptember 30. 09:55
Nem, a Szabadságpárt nem győzött! A gyuri bá' - a filantróp - által egész Európában összehordott moslék győzött, ők alakítanak kormányt! Láttuk ezt a lengyeleknél, a német tartományi választásokon! Ami rémisztő, azt a franciáknál láthatjuk, hogy a hatalomért, vagy annak illúziójáért a nemzetinek mondott párt összefog a moslék kiválasztott tagjaival.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!