Nem viccel a svéd kormány: leszoktatnák a gyerekeket az okostelefonokról

2024. szeptember 18. 05:33

Stockholm 180 fokos fordulatot tervez, de a döntés helyességét a közegészségügyi hivatal is alátámasztja.

2024. szeptember 18. 05:33

Nyitókép: Getty Images FreshSplash

Svédország 2017-ben fogadta el az ötéves iskolai digitalizációs stratégiát, amelynek a fő célkitűzések a következők: „további lehetőségek megteremtése a digitalizációra, a digitális kompetencia magas szintjének elérése (különösen a gyermekek, diákok és fiatalabbak körében), valamint a tudásfejlesztés, az esélyegyenlőség és a technológiához való hozzáférés előmozdítása”.

A kormány azóta viszont elkezdett aggódni, hogy a digitalizáció valóságban milyen hatással van a gyerekekre. Jakob Forssmed szociális és közegészségügyi miniszter vezeti azt a törekvést, hogy a helyreállítsák az egyensúlyt a valódi élet és a közösségi média között a gyereket életében.

„Az iskolák felelőssége, hogy felkészítsék a gyermekeket a világra” – mondta Forssmed a Dutsche Wellének. „De Istenem, amit most látunk, az valami más” – tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy a svéd diákok széles körben elterjedt rendellenességektől szenvednek, és az online töltött órák miatt csökken a fizikai és szellemi képességük.

Nem tudják, hogyan kell használni az ollót. Nem tudnak fára mászni. Nem tudnak hátrafelé sétálni”

– fogalmazott. Hozzátette: „Olyan betegségek, jelennek meg a gyerekek körében, amelyek általában az idős és középkorú embereket sújtották a fizikai aktivitás hiánya miatt.”

A Forssmed ezért szorgalmazza, hogy a személyes digitális eszközök iskolai használatának korlátozását a nemzeti jogban rögzítsék és tegyék kötelezővé, ne pedig csak ajánlják, ahogyan jelenleg történik. A kormány új törvényjavaslata szerint a diákok 9. osztályos korig nem férhetnének hozzá az eszközeikhez az iskolában töltött teljes idő alatt, beleértve a szüneteket is.

A Svéd Közegészségügyi Hivatal által e hónap elején kiadott új iránymutatása szerint a két év alatti kisgyermekeknek egyáltalán nem, a két és öt év közöttiek összesen egy órát, a hat és 12 év közöttiek legfeljebb két órát, a tizenévesek pedig legfeljebb három órát „ajánlott” képernyő előtt tölteni. 

 A Deutsche Welle gyereket is megkérdezett a kérdésről. A megkérdezett 10 és 11 éves gyerekek egy olyan iskolába járnak, ahol a tanulók reggelente saját maguk által készített kézzel készített táskákban helyezik el eszközeiket, és csak a nap végén kapják vissza azokat. Több gyerek is azt mondta a porálnak, hogy enélkül nehezükre esne koncentrálni.

Ezt is ajánljuk a témában

„Sokat használjuk a Snapchatet és a TikTokot, és az ember néha függővé válik, ezért nem akarod letenni a telefont” – magyarázta Emma. 

Ha ott van melletted , mindig azt akarod nézni”

– tette hozzá osztálytársa, Livia. Osztálytársuk, Lucas azt mondta, hogy még ha vissza is kapná a telefonját az ebédszünetben, akkor is inkább focizna a barátaival, de óra közben kísértésbe esne, hogy használja. Esia viszont egyenesen elismerte, hogy nem lenne képes odafigyelni.

Valószínűleg csak beszippantana a telefonom”

– mondta, hozzátéve, hogy ez azért van, mert az iskola ehhez képest „annyira unalmas”. Elmondása szerint naponta három-négy órát tölt az interneten az iskolán kívül, míg a másik három diák azt mondta, hogy két-két és fél óra után ki kell kapcsolniuk a telefonjukat.

Ezt is ajánljuk a témában

Az idősebb diákok számára azonban nincs kiút a folyamatos telefonhasználat alól, még ha akarnák akkor sem. Lovisa Hedelin és Nils Conning a Sodra Latins Gimnázium zenei tagozatos diákjai, ahol az órarendeket folyamatosan közzéteszik és frissítik a Microsoft Teams rendszeren. Conning azt mondja, van, amikor még meg is szidják, amiért nem ellenőrizte a telefonján az üzeneteket az óra előtt.

Ugyanakkor Conning elmondta, hogy valóban szigorúan kell vennie magát a szabadidejében, mivel egyszer csak azon kapta magát, hogy hajnali háromig görgette a hírfolyamját. „Rájöttem, hogy ez így nem működik” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. szeptember 18. 12:10
AZ OKOSTELEFONOK A VÉG KEZDETÉT JELENTIK AZ EMBERISÉG SZÁMÁRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NYELVTAN ,HELYESIRÁS, KOMUNIKÁCIO=BESZÉLGETÉS NULLA EMBERILEG NULLÁK LESZNEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
herden100
2024. szeptember 18. 09:07
www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/675-azert-a-viz-az-ur Telihold van. www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/676-az-isteni-jelenlet-teliholdja hwww.szantobrigitta.hu/index.php/blog/673-egy-nagy-es-hosszu-utazas-vegehez-erkezunk Csak Szívvel érdemes. Ki kell nyíljon a Szívcsakrám. Lásd: napfenyes.hu/cikkek - A szív csakra feléllesztése. Persze: Mi Atyánk-Anyánk, AKI a Mennyekben VAGY, Szenteltessék meg a TE neved; Jöjjön el a TE országod; Legyen meg a TE akaratod, Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi Kenyerünket kérlek add meg nekünk ma; és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne engedj minket a kís-értésbe, és szabadíts meg a gonosztól! Ámen. istenanya.hu napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma
Beszélgető
2024. szeptember 18. 08:38
Innen már csak egy apró lépés, hogy minket nácizzanak, mert csak az iskolában korlátozzuk a gyerekek mobilozását...
Mankel
2024. szeptember 18. 08:33
Micsodaaa tehát egy platformon OV a balipschikkel? Érdekes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!