Nem segít Bukarest háborúpártisága sem: veszélyben az ukrajnai románok temploma

2024. szeptember 03. 21:49

A román közösség nehezményezi, hogy „harminc éven át súlyosan támadták a román nyelvű oktatási intézményeket”, és mellőzték a románok képviseletét a közigazgatásban.

2024. szeptember 03. 21:49
Romania bucovina vatra moldovitei moldovita monastery church annunciation unesco class church

Nyitókép: Moirenc Camille / AFP

Az ukrajnai román kisebbség egyik érdekvédelmi szervezete az ukrán hatóságokon kéri számon csernovici templomuk elrablását. A román közösség levelet írt Bukarestnek, amelyben nemcsak a templom elvétele, hanem oktatási intézményeik elleni támadások is szerepelnek. Az Ukrajnai Románok Országos Tanácsa (CNRU), amely több mint húsz kulturális egyesületet tömörít Csernovic, Kárpátalja, Odessza és Kijev térségéből, Klaus Iohannis államfőhöz, Marcel Ciolacu miniszterelnökhöz, Luminita Odobescu külügyminiszterhez, és Daniel pátriárkához, a Román Ortodox Egyház vezetőjéhez fordult.  Ebben arra kérik a címzetteket, hogy lépjenek fel a kápolna ukrán hatóságok általi elrablása ellen – írja a Magyar Nemzet.

A CNRU közleménye szerint a csernovici városháza döntése nyomán elvették tőlük a Szent Három Hierarcha metropolitai kápolnát, ahol közel 30 éven keresztül román nyelven imádkoztak. Az utolsó istentiszteletet Cristofor Gabor atya tartotta 2024. augusztus 25-én, vasárnap, a templomon kívül. A levél szerint 

ez volt az első román templom, ahol román nyelvű istentiszteleteket tartottak, és az ukrán hatóságok igazságtalanul vették el.

A csernovici metropolitai kápolna 1881 és 1884 között épült a bukovinai Metropólia pénzügyi támogatásával. Ukrajnában, a Csernovici régióban, Kárpátalján és Észak-Bukovinában több mint négyszázezer románul beszélő ember él, köztük románok és moldovaiak.

A román közösség nehezményezi, hogy harminc éven át súlyosan támadták a román nyelvű oktatási intézményeket, és mellőzték a románok képviseletét a közigazgatásban.

Most pedig úgy érzik, hogy a hatóságok a templomokat is el akarják venni tőlük, és diktálni kívánják, mikor, kinek és hogyan imádkozzanak. 

A levél szerint minden okuk megvan arra, hogy ezt az elvételt újabb offenzívának tekintsék a román kisebbség ellen, figyelmen kívül hagyva a jogszabályokat, a kétoldalú államközi szerződéseket, valamint az európai és nemzetközi emberi jogi szabályozásokat.

Végezetül arra kérik a romániai állami és egyházi vezetőket, hogy lépjenek fel a metropolitai kápolna ukrán hatóságok általi elrablása ellen.

Mindeközben a román kormány hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia Patriot föld-levegő rakétarendszert adományozna Ukrajnának – ahogy erről a Mandiner is beszámolt. Az előzményekhez tartozik, hogy augusztus 30-án Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette a nemzetközi partnereket, hogy gyorsítsák fel az ígért Patriot légvédelmi rendszerek leszállítását. Románia, Hollandia és az Egyesült Államok júniusban kötelezte el magát e rendszerek biztosítására.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deaktamas
2024. szeptember 04. 08:56
Ukrajnában nem élnek moldovaiak. Románok mindannyian de a román elnevezés csak a "tűrt" kategóriában van, ezért inkább "moldáviainak" neveznek minden román dolgot.
pollip
2024. szeptember 04. 05:21
Ukrajnában hány ukrán nemzetiségű lehet? A román kormány nem állt mellénk, amikor tiltakoztunk a nyelvtörvény ellen, ami őket is ugyanúgy érintette.
SzaboGeza
2024. szeptember 03. 22:30
TALÁN CSAK NEM IS LE TETSZENEK ROMBOLNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?
Akitlosz
2024. szeptember 03. 22:05
Annyira áll ki Románia Bukovináért, mint Magyarország Kárpátaljáért. Nem igazán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!