A románok szintet lépnek Ukrajna felfegyverzésében – most az Egyesült Államoknak és Hollandiának kell következnie

2024. szeptember 03. 15:55

A román kormány hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia Patriot föld-levegő rakétarendszert adományozna Ukrajnának.

2024. szeptember 03. 15:55
null

Nyitókép: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A román kormány hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia Patriot föld-levegő rakétarendszert adományozna Ukrajnának. A javaslatot sürgős megvitatásra és jóváhagyásra a parlamentnek küldte.

Amint a parlament jóváhagyja a törvényt, a kormány felhatalmazást kap az adományozásra, írja a Kyiv Independent.

Az előzményekhez tartozik, hogy augusztus 30-án Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette a nemzetközi partnereket, hogy gyorsítsák fel az ígért Patriot légvédelmi rendszerek leszállítását. Románia, Hollandia és az Egyesült Államok júniusban kötelezte el magát e rendszerek biztosítására.

Románia Legfelsőbb Honvédelmi Tanácsa (CSAT) június 20-án úgy döntött, hogy egy Patriot-rendszert küld Ukrajnába, válaszul Oroszország ukrajnai támadásaira a civilek és az infrastruktúra ellen.

Az elnöki hivatal hangsúlyozta, hogy ezek az akciók regionális következményekkel járnak, beleértve Románia biztonságát is, ez vezetett a szorosabb koordinációhoz és a rendszer Ukrajnának történő adományozásához.

Románia hét Patriot-rendszert szerzett be, amelyek közül négyet már leszállítottak, de csak kettő üzemképes. Az eladományozott rendszer pótlására Románia egy új rendszer vásárlását tervezi 60 millió dollárért – áll a parlamentnek megküldött törvényjavaslatban.

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2024. szeptember 03. 19:57
Egyszerű, nem tudják kezelni :D
hernadvolgyi-2
2024. szeptember 03. 17:51
"Románia hét Patriot-rendszert szerzett be, amelyek közül négyet már leszállítottak, de csak kettő üzemképes." Kilopták a gázolajat?
survivor
2024. szeptember 03. 17:46
Akkor nekik nem lesz...
Robert69
2024. szeptember 03. 17:43
Ha már a románoknak sem kell tényleg leszerepelhettek élesben. Egyébként oda adják mind a kettőt amilyük van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!