Naszrallah likvidálva – de mi következik a Hezbollah számára?

2024. szeptember 30. 19:22

Abban csak reménykedni lehet, hogy nem alakul ki totális háború.

2024. szeptember 30. 19:22
An Israeli tank is transported to a position in the Upper Galilee region of northern Israel near the border with Lebanon on September 29, 2024. Israel said on September 29, it killed another senior Hezbollah official in an air strike after dealing the Iran-backed group a seismic blow by assassinating its leader, Hassan Nasrallah.
Sayfo Omar
Sayfo Omar
Corvinák

A nyitókép illusztráció. Fotó: Menahem KAHANA / AFP

„Mi a célja Izraelnek a harcok fokozásával? A Hezbollah nem a Hamász, elpusztítani szinte lehetetlen. A szervezet legitim pártként működik, az ország síita területein pedig állami szerepkört lát el. A síiták 70 százaléka támogatja, szövetségeseivel pedig a legerősebb politikai tömböt vezeti az országban. Emellett becslések szerint 150 ezer különböző hatótávolságú rakétája van. Szemben a Hamásszal, bekeríteni sem lehet. Ha Izrael szárazföldi offenzívát indít, számolnia kell azzal, hogy a milicistáknak van hova visszavonulniuk, hogy újraszervezzék a soraikat és Szíria irányából a fegyverutánpótlásuk is biztosított.

Izrael ezért nem is elpusztítani szeretné a Hezbollahot, hanem csak visszaszorítani a határától 30 kilométerre húzódó Litáni folyóig, ezzel biztosítva, hogy a rövidtávú rakéták ne fenyegessék a polgári lakosságot.

Ebben Tel Aviv nemzetközi határozatokra is hivatkozhat. 2006-ban a második libanoni háború lezárásával az ENSZ biztonsági tanácsa kiadta az 1701-es határozatot. Ebben az izraelieknek Libanon területének elhagyását, a Hezbollahnak pedig a Litani folyón túlra való visszavonulást hagyta meg. Izrael eleget tett a kötelezettségnek, a Hezbollah viszont inkább beásta magát a határ északi oldalán: föld alatti hálózatokat, fegyverraktárakat és bázisokat hozott létre, felkészülve a háború esetleges folytatására. Most pedig nagyrészt erről a területről támadja az izraeli célpontokat.

Bárki lesz is a Hezbollah új vezetője, komoly dilemma előtt áll: a szervezet több ezer harcedzett veteránja követeli a válaszcsapást, az október óta tartó harcok miatt pedig Dél-Libanonból már 120 ezer síita hagyta el az otthonát és az ő ügyük is megoldásért kiált. Ugyanakkor a vezetők emlékében még él a 2006-os, Izraellel vívott, súlyos veszteségekkel járó háború emléke, amely nyomán a libanoni társadalom fele szembefordult a Hezbollahhal. Közben a háborút a Hezbollah fő szponzora, Irán sem sürgeti. Teherán korábban feltétel nélküli támogatást ígért a Hezbollahnak, egy totális háború viszont túl nagy teher lenne a gazdasági nehézségektől küzdő Iránnak. Ezt persze Izrael is tudja, ezért tovább üti a meleg vasat.

Hogy meddig? Benjamin Netanjahu most az időre játszik.

Tudja jól, hogy az elnökválasztásra készülő amerikai politikusoknak nagyobb bajuk is van, mint a közel-keleti csetepaté. Célja tehát, hogy a novemberi elnökválasztásokig, de sokkal inkább az új elnök januári hivatalba lépéséig Izrael számára előnyös status quot teremtsen, és majd a maga szája íze szerint diktálhassa a tűzszünet feltételeit. A harcok tehát januárig biztosan folytatódni fognak. Abban pedig csak reménykedni lehet, hogy addig nem alakul ki totális háború.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 20:30
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­­k­­e­­­l­d­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­­p­­­u­n­c­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. szeptember 30. 20:28
Izrael területi terjeszkedést folytat, ezért akarja a Libanoni területet is a Litáni folyóig, Nagy Izraelt építik. Ciszjordánia és Gáza megszerzése, valamint a népirtás is erről szól.
counter-revolution
2024. szeptember 30. 19:53 Szerkesztve
Haszan Naszrallahról: "A tradicionális világ egyik utolsó bástyájának tekinthető: világi vezető volt, de vallásosságával vallási vezetői funkciót is betöltött. Stratéga volt, aki megőrizte Libanon függetlenségét és szabadságát Izraellel szemben. Felszólalt az Iszlám Állammal és egyéb szélsőséges muszlim irányzatokkal szemben, amiket az USA és Izrael kreációinak tartott. A Hezbollah vette fel először a harcot az “Iszlám Állammal” szemben. Irakban lévő szárnyuk is kereszténybarát volt, lásd a videót alább. Elvesztése nemcsak a muszlimoknak fájó, hanem a keresztényeknek is, hiszen a vallások hiteles képviselőinek összefogására volna szükség, és ezt az összefogást képviselte a Közel-Keleten legendás személye." A cikkben szerepel még Naszrallah egyik ikonikus beszéde Jézusról, és az igazi ellenségekről. szentkoronaradio.com/blog/2024/09/28/az-izraeli-hadsereg-bejelentette-haszan-naszrallah-megoleset-videok/
RasPutin
2024. szeptember 30. 19:30
Bejrút a közel kelet Párizsa volt mindaddig míg a palesztinok nem kezdték el a szarságaikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!