Megtört a jég: Olaf Scholz arról beszélt, az oroszokat is be kell vonni a következő békekonferenciába

2024. szeptember 09. 14:31

A német kancellár már hatékonyabb határvédelmet is emleget.

2024. szeptember 09. 14:31

Nyitókép: Michael Bahlo / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Olaf Scholz német kancellár a ZDF német közszolgálati televíziónak adott belpolitikai és külpolitikai témákat is érintő éves nyári interjújában vasárnap este az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte, hogy a német kormány továbbra is határozottan támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a következő békekonferenciába Oroszországot is be kellene vonni.

„Úgy vélem, hogy 

most jött el az a pillanat, amikor meg kell beszélnünk, hogyan tudnánk gyorsabban kijutni ebből a háborús helyzetből 

annál, amit a jelenlegi helyzet mutat” – fejtette ki Scholz.

„Minden bizonnyal lesz még egy békekonferencia” – mondta a kancellár és hozzátette: 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyetértünk abban, hogy ennek Oroszország bevonásával kell történnie”.

Ezt is ajánljuk a témában

Scholz kitért a kérdés elől, hogy továbbra is bízik-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben, miután kiderült, hogy egy ukrán állampolgárságú személyt gyanúsítanak azzal, hogy szabotálta az Északi Áramlat gázvezetékeket a Balti-tengeren.

„Jó a kapcsolatom Volodimir Zelenszkijjel. Ugyanakkor egyértelmű, hogy ezt az ügyet meg kell oldani” – válaszolta a kancellár.

A belpolitikai kérdésekre válaszolva Scholz elismerte, hogy Németország széttöredezett politikai színtere tartományi és szövetségi szinten is nehezíti az ország kormányzását.

„Akármi is történik a következő években, attól tartok, 

Németországban továbbra is olyan lesz a helyzet, hogy nagyon bonyolult lesz kormányt alakítani

 – mondta a kancellár.

Ezt is ajánljuk a témában

Kizárta a bizalmi szavazás lehetőségét

Scholz az interjúban védelmébe vette kormánya eddigi teljesítményét, annak ellenére, hogy a három koalíciós párt gyengén szerepel a jövő évi választások előtti közvélemény-kutatásokban, és két keleti tartományban nemrégiben eddig példátlan mértékű vereséget szenvedtek.

A kancellár azonban az interjúban kizárta, hogy a jövő évi választások előtt bizalmi szavazásra kerülne sor a parlamentben.

Scholzot Németország bevándorlási politikájáról is kérdezték, amely ismét politikai viták kereszttüzébe került a két héttel ezelőtt Solingenben elkövetett, több halálos áldozattal járó támadás után.

Ezt is ajánljuk a témában

Hatékonyabb fellépést sürget a német ellenzék a kitoloncolások terén

A kancellár koalíciós kormánya szombaton beterjesztett egy törvénytervezetet a kitoloncolások felgyorsítását és a késes támadások visszaszorítását célzó intézkedések szigorítására, ám az ellenzéki pártok ennél hatékonyabb fellépést sürgetnek.

A határon már történtek visszautasítások, folyik a határellenőrzés, és szeretnénk tovább növelni a hatékony határvédelmet”

 – mondta Scholz. Hozzátette: „Lesznek jó javaslatok (...), amelyek az európai jogszabályok, a nemzetközi szerződések és az alaptörvényünk keretein belül maradnak”.

A migrációval kapcsolatban Scholz tagadta, hogy ezt a kérdést a koalíció alábecsülte volna.

„Az elmúlt 10 vagy 20 év legnagyobb átalakulását vittem véghez a migráció kezelésében” – jelentette ki.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 09. 17:10 Szerkesztve
A német ujraegyesítés során a szovjetek, Gorbacsov nagyon kooperatív volt, öszintén hitte, hogy egy új, békés világ következik. Nagyon naiv volt, oly annyira elhitt a nyugatiaknak mindent, hogy nem ragagszkodott semmiféle irásos megállapodáshoz. A németek neki köszönhetik, hogy az újraegyesítés vér nélkül simán lezajlott. Amikor Clinton és több nyugati vezetö megigérte neki, hogy a Nato nem fog kelet felé bövülni, már készen voltak a Nato keleti bövítésének rövid és hosszútávú tervei, eszükben sem volt betartani a hazug igéreteiket. Csunyán becsapták a szovjeteket. A Nyugat a Szovjetunió felbomlását ugyanis egy soha vissza nem térö, ragyogó alkalomnak értelmezte ahhoz, hogy a szovjeteket/oroszokat végleg legyözzék és megszerezzék a hatalmas ország természeti kincseit. Putyin nem csinál mást, mint ki fogja kényszeríteni a Nato akkori igéreteinek Oroszország számára legalább a legkritikusabb részét, Ukrajna semlegességét és meg fogja büntetni a hitszegöket. A háború részükröl jogos
Palatin
2024. szeptember 09. 17:05
Eddig úgy nézett ki ugyanis, mintha az újházi tyúkhúslevesröl, az alábbiak tárgyaltak volna, a szakács jelenléte nélkül: 1.5 kg tyúk 4 közepes db sárgarépa 4 közepes db fehérrépa 1 közepes db zeller 1 közepes db karalábé 1 közepes db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 100 g kelkáposzta 1 közepes db zöldpaprika 1 közepes paradicsom bors ízlés szerint 2 csipet sáfrányos szeklice só ízlés szerint 10 dkg csiperkegomba 10 dkg fehér spárga 10 dkg karfiol 20 dkg zöldborsó 1 csokor petrezselyem 50 g cérnametélt 5 l víz Korszakalkotó ötlet, hogy most behívják a szakácsot is.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 09. 16:45
Talan mar a tartotisztjei is rajottek, hogy nem lehet fullba nyomni a kretent, ha a kovetkezo nemet valasztasokra nem akarnak uj ugynokgarniturat verbuvalni. Ennyire nyiltan, pofatlanul, a trambulinon vigyorogva nem lehet a vegtelensegig a tomegek fejere brunyalni. A nemet bamba, beketuro, szabalykoveto, de annak ara van. Na, most a nemet gazdasag rogyadozasat megszeppenve figyelo krautoknak is leesett a tantusz, hogy ezek a szarhaziak Nemetorszag torkanak nyomtak a kest es hazugsagokra epitkezve, hamis celokert cserebe csicskaallamot csinaltak ubermenschek kis hazajabol. A migransok tul nagy dozisban adagolva allergias reakciot valtanak ki meg a beketurobbekbol is, az pedig, hogy az USA-Oroszorszag haborut nemetek zsebebol is finanszirozzak, az kerdeseket vet fel meg az agymosottak koreben is.
ördöngös pepecselés
2024. szeptember 09. 16:39
ezek a nyugatiak komplett hülyék eddig mit gondoltak hogy ki fog szólni az oroszoknak hogy ne lőjenek? vagy azt hiszik, hogy elég ha megírja az internáci sajtó, béke van és minden orosz eldobja a fegyverét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!