A német nyomozók úgy vélik, tudják, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot

2024. szeptember 09. 07:34

Ebből sem az ukránok, sem a lengyelek nem fognak jól kijönni. Túl sok a bizonyíték a hazugságok ellen.

2024. szeptember 09. 07:34

Nyitókép: a szivárgó Északi Áramlat a robbanás után (Danish Defence; AFP)

A hirado.hu emlékeztet: közel két évvel ezelőtt több robbanás rázta fel a Balti-tengert: az Oroszországból Németországba gázszállítást biztosító Északi Áramlat 1 és 2 vezeték négy ága közül három megsemmisült, de hogy ki a felelős a robbantásért, az mai napig találgatások tárgyát képezi. A német nyomozók most úgy vélik, tudják a választ, derült ki.

Hangsúlyozzák: a fő gyanúsított egy Volodimir Z. nevű ukrán búvároktató, aki legutóbb Varsó közelében, Lengyelországban élt. A nyomozók szerint 

a személy öt másik ukránnal együtt követte el a támadást, ám mielőtt letartóztathatták volna, hazájába menekült.

Lengyelországot a német nyomozók azzal vádolják, hogy nem hajtotta végre a szövetségi német bíróság által a gyanúsított ellen júniusban kiadott európai elfogatóparancsot és házkutatási parancsot.

Egy, a nyomozást ismerő tisztviselő is súlyos vádakat fogalmazott meg a Welt am Sonntagnak:

 „A lengyel kormány nyilvánvalóan azért engedte el, hogy eltussolja a saját részvételét a csővezeték elleni támadásban” 

– mondta August Hanning, a német szövetségi hírszerzés, a BND korábbi vezetője. Magyarul: Lengyelország szabotálja a nyomozást. Meggyőződése szerint a lengyel és az ukrán elnök, Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij tudott a támadás terveiről. Elmondta: 

„Ilyen méretű műveleteket végrehajtani elképzelhetetlen az érintett országok politikai vezetőjének jóváhagyása nélkül”.

A portál megírta: a nyomozók szerint a hatfős búvárcsapatot, amely állítólag az „Andromeda” vitorlásról helyezte el a robbanóanyagokat, Lengyelországban képezték ki, Varsó pedig logisztikai támogatást nyújthatott. Az Andromeda legénységének tagjait azzal gyanúsítják, hogy a támadáshoz szükséges felszerelést a fedélzetre vitték Kołobrzeg tengerparti üdülőhelyen, ahol a hajó hét nappal a robbanások előtt megállt. A német nyomozók azzal is vádolják a lengyel hatóságokat, hogy szándékosan visszatartották a kołobrzegi kikötőben készült videofelvételeket. Ez a németek szerint felerősítette az eltussolás gyanúját.

A lengyel hatóságok azonnal megpróbáltak visszavágni. „Az az állítás, hogy Ukrajna Lengyelország tudtával hajtotta végre ezt az akciót, teljesen alaptalan” – mondta Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője.

 A lengyelek szerint oroszbarát tisztviselők miatt van az egész.

„Remélem, hogy nem egy szervezett dezinformációs kampánnyal állunk szemben, amelyben az emberek hagyták, hogy felhasználják őket Lengyelország hibáztatására” – mondta Siewiera, aki szerint Lengyelország minden nyomot vizsgál, beleértve annak lehetőségét is, hogy Oroszországnak köze volt a támadáshoz.

Egy magas rangú tiszt, aki állítólag részt vett a csővezeték elleni támadásban, azt mondta: „Nevetséges azt hinni, hogy mi tettük, de ha Ukrajna állt a támadás mögött, akkor Németországnak le kellene állítania a nyomozást, mert 

Kijev számára ez egy legitim katonai célpont volt”.

Augusztusban, miután az elfogatóparancsról szóló hírek nyilvánosságra kerültek, Donald Tusk lengyel miniszterelnök így reagált: „Az Északi Áramlat 1 és 2 minden kezdeményezőjének és pártfogójának. Az egyetlen dolog, amit ma ezzel kapcsolatban tenniük kellene, az az, hogy bocsánatot kérnek és hallgatnak”. A német nyomozók mára már kizárják, hogy az oroszok úgynevezett hamis zászlós akciójáról van szó és

 biztosak abban, hogy az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij adta a parancsot a támadásra.

A lap hangsúlyozza: mindeközben valószínűtlennek tűnik, hogy Volodimir Z.-nek valaha is személyesen kell majd szembenéznie a német hatóságokkal. Egy európai szerződés értelmében ugyanis Ukrajna nem köteles kiadni állampolgárait más államoknak, és a többi, az összeesküvéssel gyanúsított személy feltehetően elrejtőzött.

 

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. szeptember 10. 03:44
Ez egy hülyeség, az USA robbantotta fel a vezetéket, de nem baj, vergődjenek a lengyel kretének.
BBALU
2024. szeptember 09. 21:21
cui prodest („No és kinek áll ez érdekében ? Cui prōdest scelus, is fecit; azaz: „Akinek jól jött ez a vétek, no éppen az követte el.” Kié is az a kurva pala gáz ?
Namond
2024. szeptember 09. 18:47
October 10, 2022 ://www.cyberthreat.report/aramszunet-bornholm-szigeten-veletlen/
alexandrosz-2
2024. szeptember 09. 15:22
Az usa és a saját felelősségèt maszatolják el épp. Hülye, aki beszopia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!