Beintettek a lengyelek a németeknek, szerintük nem letartóztatni, hanem kitüntetni kellene az Északi Áramlat felrobbantóit

2024. augusztus 21. 17:52

A lengyel hatóságok hagyták elmenekülni a szabotőrt.

2024. augusztus 21. 17:52

Nyitókép: Handout / DANISH DEFENCE / AFP

Hiába kérte Németország a lengyel hatóságoktól, hogy vegyenek őrizetbe egy, az Északi Áramlat felrobbantásával gyanúsított személyt, de ezt a lengyelek nem voltak hajlandók megtenni – számolt be róla a Wall Street Journal. A lap szerint az elutasítást követően a németek a lengyel kormányhoz fordultak, de a lengyelek kormányzati szinten sem voltak hajlandók együttműködni. 

Németország még júniusban fordult jogsegélyért a lengyelekhez. A lengyel hatóságok viszont különböző bürokratikus problémákra hivatkozva megtagadták, hogy érvényt szerezzenek a gyanúsítottak ellen kiadott elfogatóparancsnak. A lengyel ügyészség pedig arra hivatkozva nem segített a németeknek, hogy a belbiztonsági hivatalnak még „ki kell vizsgálnia az ügyet”. 

A WSJ beszámolója szerint július 2-án egy Olaf Scholz német kancellár vezette német miniszteri küldöttség érkezett Varsóba, hogy közben járjanak az ügyben. Egy magas rangú lengyel tisztviselő azonban azzal fogadta a német küldöttséget, hogy

minden potenciális gyanúsítottat, aki szerepet játszhatott a vezeték megsemmisítésében, ki kellene tüntetni, nem pedig letartóztatni” 

Nem sokkal később a lengyel hatóságok azt közölték német kollégáikkal, hogy a gyanúsított autóval elhagyta az országot és Ukrajnába távozott. Ezzel a lengyelek a németek szerint csak „sót dörzsöltek a sebbe” – írta a WSJ. A többi gyanúsított is Ukrajnában tartózkodik, Kijev persze nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat.

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk Donald Tusk lengyel kormányfő keményen odaszólt azoknak, akik korábban kritizálták a Északi Áramlat gázvezeték felrobbantását. „Az Északi Áramlat-1 és -2 összes támogatójának: az egyetlen dolog, amit tennetek kellene az az, hogy bocsánatot kértek és csöndben maradtok” – írta a baloldali kormányfő. 

Tusk ezt azután osztotta meg, miután szintén a WSJ arról írt, hogy Zelenszkij hagyta jóvá az Északi Áramlat felrobbantását, az ukránok a CIA tiltakozása ellenére vitték véghez a szabotázst.

***

 

Összesen 297 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bobek5
2024. augusztus 22. 20:05
Az úgynevezett lengyelországnak egy orosz oblasztynak kellene lennie valójában.
Kormánypárti2
2024. augusztus 22. 11:27
"de ezt a lengyelek nem voltak hajlandók megtenni" Mert attól tartottak hogy énekelni kezd és kiderül hogy a lengyelek nyakig benne voltak.
savrena
2024. augusztus 22. 10:28
Ez a különbség a zsidó meg a lengyel között. A zsidó, miután az IDF szarrá bombázott menekülttábort, kórházat, iskolát, az ENSZ azon kérdésére, hogy miért, azt feleli hogy milyen kórház / mi ott se voltunk / nem is volt kórház csak arab katonai központ. Tudja hogy még fordulhat a szél, és az ilyesmivel nem dicsekedünk. A lengyel az nem gondolkodik előre, ha éppen nyeregben érzi magát, hát nagy a szája. Csak aztán jön mindig kutyára dér...
faramuci
2024. augusztus 22. 09:30
És csőrobbantó Olaf fellélegzett.......mert hogy mindenről,és mindent tudott a szarházi az ziher
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!