Lengyelország nem bírja tovább, a magyarok összekapaszkodtak – így kapálózik az EU az árvízben

2024. szeptember 17. 12:22

Óriási pusztítást hagy maga mögött a Borisz ciklon, több ember életét pedig kioltotta. Néhány nap alatt akkora anyagi kár keletkezett Közép-Európában, amely leapasztotta a biztosítók éves nyereségét. A cseh költségvetést módosítani kell, Lengyelország pedig az Európai Unióhoz fordult támogatásért.

2024. szeptember 17. 12:22
European Leaders At EU Council Summit

Nyitókép: AFP/Jonathan Raa

A Borisz ciklon özönvízszerű esőzéseket zúdított Ausztriára, a Cseh Köztársaságra, Lengyelországra és Magyarországra az elmúlt napokban. A Duna akkora mértékben áradt, ami átlagosan 85 évente fordul elő. Az árvízkészültséget mindenhol a legmagasabb szintre emelték. A Közép- és Kelet-Európa felett tomboló időjárási jelenség azonban így is életeket követelt Lengyelországtól Romániáig.

Ausztriában nagyon súlyos az árvízhelyzet

Korneuburgnál a Duna vízhozama hétfőn kora reggel érte el a csúcsot, másodpercenként 10 300 köbméterrel. Ekkora mértékű áradás átlagosan 85 évente fordul elő.

Karl Nehammer osztrák kancellár „nagyon súlyosnak” nevezte az árvízhelyzetet.

A bécsi tartományt katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, vezetői „példátlanul szélsőséges helyzetről” beszéltek.

Több vonatjáratot töröltek és az állami vasúttársaság kedd estig eltanácsolta az utasokat minden halasztható utazástól. Bécs öt metróvonala közül négyen rövidített útvonalon járnak a szerelvények, míg egy autópályát elöntött a víz. A ciklon egy méter vastag havat hozott az Alpok keleti részeire és ennél még több érkezik a napokban.

Az osztrák kormány 300 millió eurót szabadított fel a költségvetés vésztartalékaiból.

Ezt is ajánljuk a témában

Lengyelország katasztrófa sújtotta övezetté vált

Lengyelországban Stronie Slaskie városában átszakadt egy gát és leomlott egy híd. Sokakat a háztetőkről kellett kimenekíteni. Krakkóban is homokzsákokkal védekeznek az árvíz ellen. Lengyelország felfüggesztette a lengyel-cseh határon a vonatközlekedést és több közutat lezárt.

Szakértők árvízveszélyre figyelmeztetnek a mintegy 130 ezer lakosú Opole városában, ahol az Odera folyó medre csordulásig megtelt, és a gát néhol már átengedi a vizet. Árvíz fenyegeti a 640 ezer lakosú Wroclaw városát is, Nysa települést pedig evakuálták.

Az érintett területeken az iskolák és a hivatalok hétfőn zárva tartottak, az ivóvizet és az élelmiszert teherautókkal szállították. Számos lengyel város, köztük Varsó is, élelmiszeradományokat kért az árvízkárosultaknak.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök rendkívüli kormányülést tartott, ami után természeti katasztrófahelyzetet hirdetett az árvíz sújtotta területeken az evakuálási és mentési műveletek megkönnyítése, valamint az áldozatok pénzügyi támogatásának felgyorsítása érdekében.

A pénzügyminisztérium eddig 1 milliárd zloty (92 milliárd forint) azonnali segélyt különített el – írja az AP hírügynökség. A Bloomberg szerint a kormányfő anyagi segítséget kért az Európai Uniótól.

Példátlan mennyiségű özönvíz zúdult Csehországra

A legsúlyosabb esőzések Csehországban voltak, ahol egyes területeken három nap alatt több eső hullott, mint az elmúlt évszázad legcsapadékosabb ősze egészén. A víz több települést elvágott a külvilágtól, többeket eltűntként tartanak számon – jelentette a BBC.

Vasárnap számos város és település került víz alá északkeleten, több ezer embert evakuáltak katonai helikopterekkel és mentőhajókkal. Habár a víz már hétfőn visszahúzódott a hegyvidéki területekről, lerombolt házakat és hidakat, valamint megrongált utakat hagyott maga után.

A cseh hatóságok szükségállapotot hirdettek két északkeleti régióban, többek között a lengyel határhoz közeli Jeszenik-hegységben. Az Odera elárasztotta Ostrava városának egy részét az Opava folyó torkolatánál.

Hétfőn ott több száz embert menekítettek ki gátszakadás miatt. Litovel városának 70 százaléka pedig víz alá került keddre.

A Kofola CeskoSlovensko csehországi italgyártó vállalat kénytelen volt felfüggeszteni a termelést kulcsfontosságú krnovi üzemében. „A vízszint Krnovban ezúttal magasabb volt, mint a drámai 1997-es évben, amikor apámmal a gyártócsarnokunk tetején ültünk” - mondta Jannis Samaras, a Kofola társalapítója és vezérigazgatója.

Az árvíz akkora anyagi ráfordítást igényel, hogy a cseh kormány már hétfőn az idei költségvetés módosításáról beszélt.

Brutális költségeket okozott az árvíz

A legnagyobb lengyel biztosító, a PZU-hoz annyi kárigény érkezett, hogy az Ipopema brókercég szerint tizedével csökkenthetik a vállalat nyereségét. Az Uniqa és a Vienna Insurance Group osztrák biztosítóknak is rengeteg kárt kell megtéríteniük.

A jövőben több áradásra kell számítani

Borisz két ok miatt hozott rengeteg csapadékot a térségbe. Először is azért, mert az északról érkező hideg levegő összekeveredett a Földközi-tenger és a Fekete-tenger szokatlanul meleg vizéből felszálló nedvességgel. Másodszor pedig azért, mert a területen alacsony nyomás uralkodott, így a ciklon beszorult két magasnyomású légtér közé.

Meteorológusok szerint a klímaváltozás miatt az ilyen események egyre gyakoribbá válhatnak Európában, ráadásul az intenzitásuk is nőhet.

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laci DACH
2024. szeptember 18. 17:34
1. nem kapálóznak.. 2.Lengyelország kap EU segélyt,mert nem rugdos (1 éve) az EU ellen, NATO ellen.. ennyi
Hang
2024. szeptember 17. 20:20
Emberben viszont biztosan nincs hiány, hiszen a hálás bevándorlók gondolom önként jelentkeztek munkára. Gondolom......
backsplash
2024. szeptember 17. 19:22
Alaposan át kell gondolni a vízügyi helyzetet. Rengeteg tározót kellene létesíteni és megfogni a víztöbbletet. Persze azt is érdemes egy ilyen árhullám kezelésénél számításba venni, hogy rengeteg szennyező anyagot szed össze ilyenkor a folyó/folyam. A homokzsákokat is veszélyes hulladékként kezelik, nem lehet ezeket hazavinni építési célra. Legalábbis 2013-ban ezt mondták az illetékesek.
cucubenco
2024. szeptember 17. 16:42
Ursula!Seggítsccss!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!