Kiderült, melyik frakcióhoz csatlakozhat Fico az EU-ban

2024. szeptember 10. 22:04

Sajtóhírek szerint összefog a tradicionális baloldal Európában.

2024. szeptember 10. 22:04

Nyitókép: Milan Jaros/Getty Images


Új, „konzervatív baloldali szövetség” van kialakulóban az Európai Parlamentben, amely egy éven belül hivatalosan is létrejöhet – árulta el Ondřej Dostál független cseh EP-képviselő az Euractiv.cz-nek adott interjújában. 

Örömmel tájékoztatom, hogy már 11-én, szerdán egyeztető megbeszélést tartunk a németekkel, a szlovákokkal” – mondta Dostál az Euractiv angol nyelvű oldalának beszámolója szerint, utalva arra a három független pártra, amely az új szövetséget alkotná. Ezek a

cseh Elég! (Stačilo!), a német Sahra Wagenknecht Szövetsége (BSW) és a Fico által vezetett szlovák Smer.

Ez a formálódó csoport megpróbál elhatárolódni a progresszív baloldaltól, és inkább a hagyományosabb baloldali értékekre, például 

a munkások jogaira, a békére és a gazdasági stabilitásra összpontosít.

Egyelőre nem fogunk frakciót alakítani. Arra számítunk, hogy ez talán egy éven belül megtörténhet, a többi országból érkező kollégáktól függően” – magyarázta Dostál.

Az uniós szabályok szerint egy frakció alakításhoz hét tagállamból legalább 25 európai parlamenti képviselő szükséges. Dostál bízik abban, hogy ezt a küszöböt el lehet érni. Arra a kérdésre, hogy milyen más pártokat vonzhat ez az új formáció, Dostál csak utalásokat tett az „európai délen” található partnerekre.

Dostál abban is bízik, hogy a nemzeti választások Európa-szerte tovább növelik a konzervatív baloldali politikai pártok támogatottságát, utalva Sahra Wagenknecht pártjának közelmúltbeli választási sikerére Szászországban és Türingiában.

A kialakulóban lévő konzervatív baloldali szövetség pártjai több kulcsfontosságú kérdésben osztják a Patrióták Európáért frakció álláspontját.

A migráció területén szigorúbb ellenőrzéseket szorgalmaznak, a háborúval kapcsolatban a diplomáciai megoldásokat helyeznék előtérbe, és ellenzik az Ukrajnának történő további fegyverszállításokat. Továbbá szkeptikusak az EU Green Dealjével szemben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. szeptember 11. 07:40
Remélem, összejön nekik. Kétoldalról lehetne szorítani az elmebeteg, Európát eláruló lipsi és kriptolibsi frakciókat. Minden építkezés, gyarapodás hasznos, ami a jelenleg uralkodó gazemberek elől szívja el a publikumot.
magyarok2026
2024. szeptember 11. 05:06
A bukott pedószopó ellésügyi parazita tovább hanknizik a hazudozásaival és persze tovább szívja a magyar nemzet zsírját:DDD Novák Katalin először szerepelt nyilvánosan, mióta belebukott a kegyelmi ügybe Dél-Koreában, mint Magyarország volt elnöke, aki „legyőzte az alacsony születésszámot”.
magyarok2026
2024. szeptember 11. 04:51
Biztos jól szopja a kádéenpés pedót!:DDDDDDD 12 milliót kapott a KDNP-frakciótól az egyik képviselő barátnője Hargitai János ugyan hivatalosan nős, de új társa van, aki amúgy a rendőrség jogtanácsosa. Kérdés, hogy alezredesként dolgozhat-e egy politikai pártnak.
magyarok2026
2024. szeptember 11. 04:50
Micsoda magyargyűlölő szlovák szövetségesetek van gecik!:DDDDDDDD Mindenben egyetért a patkány fickó a hájtörpével csak ne keljen közösködni!:DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!