Ráébredt a szlovák pártelnök: csak Orbán Viktorra számíthatnak az Európai Unióban

2024. szeptember 10. 11:34

„Az Unióban senki sem fogja komolyan venni Szlovákia hangját” – mondta Branislav Gröhling.

2024. szeptember 10. 11:34

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Bloomberg és a Cseh Hírügynökség (ČTK) jelentése szerint az EU javaslatot dolgoz ki Szlovákia szankcionálására a romló demokratikus normák miatt, ami a Pozsonynak juttatott uniós források felfüggesztéséhez vezethet – mutatott rá az Euractiv.

Az Európai Bizottság eljárást készül kezdeményezni Robert Fico szlovák miniszterelnök azon döntése miatt, hogy megszünteti a korrupciós ügyek vizsgálatáért felelős Különleges Ügyészséget.

A Bloomberg forrásai szerint a folyamat a kezdeti szakaszban jár, és Ursula von der Leyen bizottsági elnök jóváhagyására lenne szükség.

Fico kormányát további kritikák érik az uniós intézmények részéről, többek között az RTVS közszolgálati műsorszolgáltató átalakítása, a civil szervezetekről szóló törvénytervezet, amely bevezetné a „külföldi támogatással rendelkező szervezetek” címkét, valamint a Szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) felszámolása miatt.

„Robert Fico egyszer kijelentette, hogy az EU szívében akar lenni, de ma már a peremre taszított minket.

Az egyetlen megmaradt partnerünk Orbán Viktor lesz.

Az Unióban senki sem fogja komolyan venni Szlovákia hangját” – mondta Branislav Gröhling, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
excan1
2024. szeptember 10. 14:01
Jó reggelt! Eddig sem vette komolyan senki. Meg semmilyen más országét, aki nem a nyugaton van. Erről szól az unió. Ők osztják le a lapokat, nekünk meg kuss van... Ebből kell kitörni!
Reszelő Aladár
2024. szeptember 10. 13:55
Szlovákiában azóta dől össze a demokrácia és a jogállam, mióta Ficó elindult az előző választásokon. Hogy megválasztották, csak gyorsította a folyamatot.
pipa89
2024. szeptember 10. 13:52
Ez a cikk egy merő kognitív disszonancia.
Tehetős Totó
2024. szeptember 10. 12:17
....de mivel, hogy nincsen, fábúl a kilincsem, madzag a húzója!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!