Kanada bődületes hibája a példa – Magyarországon ezt nem szabad megismételni

2024. szeptember 27. 12:58

A marihuána legalizációjáról vitatkoztak a Brain Bar fesztiválon, Dr. Haller József, a Drogkutató Intézet vezetője szerint a kanadai adatok bizonyítják, hogy a döntés még nagyobb veszélybe sodorná a kamaszokat.

2024. szeptember 27. 12:58
null

Nyitókép: AFP/Ludovic Marin

A „Te szívod a füvet, vagy fordítva?” címmel rendeztek pódiumbeszélgetést a Bran Bar fesztiválon, amelyen Dr. Haller József neurológus-kriminálpszichológus, a Drogkutató Intézet vezetője, Ceglédi Zoltán politikai elemző és Szirmai Marcellel, művésznevén Pogány Induló rapper vitatkoztak a marihuána-fogyasztás melletti és elleni érvekről Molnár Janka Sára fizikus-tartalomgyártó moderálása mellett.

A rapper úgy véli, a legalizáció egyfajta megszorítást jelentene a fiataloknak, hatására kevesebb olyan szert fogyasztanának, amelynek eredetét nem ismerik. A Drogkutató Intézet vezetője ezt a véleményt párhuzamba hozta a 2018-as kanadai liberalizációval.

Amikor Kanadában legalizálták a kannabiszt, azt remélték, hogy ezzel védik a kamaszokat. Azóta eltelt hat év, és a felmérések azt bizonyítják, nem mentették meg a kamaszokat, sőt nagyobb bajba sodorták őket

– hangsúlyozta a Drogkutató Intézet beszámolója alapján.

Ceglédi Zoltán mindkét oldallal egyet tudott érteni. Szerinte, ha a büntetőjog eszközével kezelik ezt a helyzetet, az nincsen rendben, mert ezek alapvetően sértett nélküli bűncselekmények, viszont hozzátette, nem gondolja, hogy a marihuána legalizálása érdemben változtatna a jelenlegi szituáción.

Magyarország nem készült még fel a legalizációra

– tette hozzá.

Dr. Haller József kiemelte, a statisztikák szerint körülbelül 30 százalék az esélye annak, hogy ha valaki naponta szívja a füvet, akkor szenvedélybeteg lesz. Egy elrettentő példát is bemutatott: Magyarországon a legfiatalabb, aki marihuána-elvonókúrára járt, az a bekerülés idején 10 éves volt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. szeptember 27. 15:06
Nos, a drog is egy jó eszköz az emberi társalom szétbomlasztására és a háttérhatalmi maffia ezért szorgalmazza a liberalizációt. Ne felejtsük el, hogy annak idején az amerikai hadsereg repülőgépei szállították Ázsiából a drogot és a különböző bulikon ingyen osztogatták a fiataloknak.
Nasi12
2024. szeptember 27. 14:52
Lejtőre tolják a jövő generációt.
Akitlosz
2024. szeptember 27. 14:18
"Kanada bődületes hibája a példa – Magyarországon ezt nem szabad megismételni" Dehogynem! Kanadában megélnek a barna mackók és a farkasok, Magyarországon meg nem, pedig itt is őshonosak, de a semjének kiirtották őket. :-(
Ergit
2024. szeptember 27. 13:20
A drogozás és az italozás csökkentéséhez az emberek önbizalmát kell erősíteni. Azok az emberek a leggyengébbek, akik saját magukban nem bíznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!