Íme a bizonyítékok: összehangolt támadást indított a Soros-hálózat az MCC ellen

2024. szeptember 18. 09:16

Egymás után jelennek meg a Mathias Corvinus Collegiumtól rettegő cikkek: a Soros-hálózat attól tart, hogy a tehetséggondozó Nyugat-Európában is sikerrel népszerűsíti a konzervatív és hazafias gondolkodásmódot.

2024. szeptember 18. 09:16
George Soros - Jean Claude Juncker meeting in Brussels

Nyitókép: AFP/Olivier Hoslet

Rövid időn belül Németországban, Ausztriában és Magyarországon is összehangolt támadást indítottak Közép-Európa legjelentősebb tehetséggondozója, a Mathias Corvinus Collegium ellen – a szálak Soros Györgyig vezetnek.

Kiszivárgott egy emailváltás, amelyben Berlin elit üzleti iskolája, az ESMT arról érdeklődik a német külügynél, hogy miként kell értékelni az MCC-t. A válasz Julia Grosstól, Németország budapesti nagykövetétől érkezett:

Az MCC a kormánypárt, a Fidesz kádergyára, egy propagandaiskola.

Aktív és hatékony propaganda az MCC-től

A levelet a Correctiv tette közzé, ám a lap maga is azonnal a saját narratívája szerint kezdte keretezni a történteket, hiszen az első bekezdésben azt állítja, hogy Orbán Viktor „sokat kritizált jobboldali populista”. A portált a Spiegel oknyomozó riportja alapján Soros György alapítványa finanszírozza, kapott már például 100 ezer eurót annak érdekében, hogy leleplezze „a Facebookon terjedő álhíreket” – mármint azokat, amelyek a baloldali narratíva szerint álhírek.

A Correctiv a nagykövet értékeléséből további részleteket is közölt, a diplomata megírta, hogy

az MCC-nek sikerül a németül beszélőket a konzervatívtól a nagyon konzervatívig vonzani, aktív és hatékony propagandát folytat.

A külügyminisztérium eközben jelentésében leszögezte, reményei szerint a németországi tanulmányok jelentős hatással lesznek a magyar diákokra, és kihozzák őket „a Fidesz buborékjából”.

Európa top egyeteme támogatja az együttműködést

Az ESMT – amit olyan cégek támogatnak, mint a BMW, a Lufthansa és a Deutsche Bank – válaszában megvédte az MCC-vel kötött partnerséget, amelynek hála a magyar diákok ösztöndíjjal, térítésmentesen tanulhatnak Európa egyik legjobb egyetemén.

Nem ez az első alkalom, hogy Németországban megpróbálják ellehetetleníteni az ESMT és az MCC együttműködését: a Tagesspiegel szerzője például a szerződés azonnali felbontását követelte, amelyben támogatóra talált Michael Roth személyében – a szociáldemokraták politikusa szerint az MCC „nem illik a szabad Berlinhez".

Ezt is ajánljuk a témában

Sőt, nem „csak” az intézményeket, a világhírű szakértőket is támadás érte: az állami pénzből működő Német Nemzetiségi Akadémiai Alapítvány vezetősége megijedt egyetlen liberális újságírótól, ezért nem engedte, hogy ösztöndíjasa, a Magyarországgal és az MCC-vel értékközösséget vállaló Werner J. Patzelt professzor a konzervativizmusról tartson előadást.

A szivárványzászló hiánya zavarta őket

Németországhoz hasonlóan Ausztriában is minden létező fronton megpróbálják akadályozni az MCC munkáját, ehhez pedig nem válogatnak az ürügyek kiválasztásában. A nemrég még egyszerű programfüzetként működő, mára az NGO-k által pénzelt baloldali propagandalappá váló Falter is többoldalas cikket szentelt az MCC-nek, amelyben a „szokásos” vádakat fogalmazza meg: a Putyin-barát magyar kormány szócsöve, amely olyan országban működik, ahol nincs demokrácia, egyébként meg Orbán Viktor narratíváját visszhangozza.

A Falter – amely tehát korábban a mozi- és színházműsorra fókuszált – profilja nagyot változott az elmúlt években, járt náluk személyesen Soros György, és számtalan cikk született a Soros-alapítványok helyzetéről: a keretezés alapján mindenki jól jár, aki pénzt kap tőlük, és önsorsrontó, aki nem kíván együttműködni velük.

Egy másik osztrák liberális lap, a Der Standard korábban kiakadt azon, hogy az intézmény alapítása óta érvényben lévő szabályoknak megfelelően nem tűzték ki a szivárványzászlót az MCC által megvásárolt Modul Egyetem bejáratánál. Az MCC kuratóriumi elnöke, Orbán Balázs akkor úgy reagált: az egyetem nem az identitáspolitika és a genderpropaganda színhelye.

Ezt is ajánljuk a témában

Később a Die Presse is írt egy rémesen egyoldalú összefoglalót, amivel megpróbálta az osztrákokat riogatni, a szerző szerint ugyanis ki kell űzni Bécsből Orbán Viktor „trójai falovát”. Arra azért a lap is felhívta a figyelmet, hogy

az MCC agytrösztként, ügyes befektetésekkel egyre nagyobb befolyásra tesz szert a régióban, valamint Európa szívében, Brüsszelben is, az ultrakonzervatív világnézete pedig Ausztria konzervatívjaira is hatással van.

Még a lejárató cikk szerzője is védte az MCC-t

A „civil szervezetek” által támogatott és baloldali politikusok segítségével reklámozott lapok Magyarországon is támadják az MCC-t: a Direkt36 például a tehetséggondozó „kiszivárgott luxusköltéseiről” írt, amikor a nyilvánosan is elérhető adatokból leszűrte, hogy az MCC sokat költ komoly nemzetközi előadók meghívására, valamint a diákokat rengeteg, szakmailag páratlan fejlődést biztosító külföldi útra viszi.

Pedig még maga az újságíró is azt mondta később az ATV-ben, hogy az intézmény rendezvényei átlagon felüliek, és az nem luxus, hogy sokat költ a diákok térítésmentes képzésére.

Ezt is ajánljuk a témában

Nemrég egyébként újabb lejárató cikkel próbálkozott a Direkt36, amelyben kételyét fogalmazta meg az MCC-s előadók szakmai tudását és tevékenységét illetően – pedig van köztük NMHH-elnök, Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, egykori nagykövet, Magyar Érdemrend tisztikeresztjével díjazott egyetemi tanár, miniszteri biztos és nemzetközileg elismert újságíró is. Mint az Origo megírta: a Direkt36-ot többféleképpen is finanszírozzák külföldről, egyik fő támogatója Soros György, de rajta kívül is komoly összegeket kap, miközben munkatársait képezték a tengerentúlon.

Minden fronton támadják a konzervatívokat

Az összehangolt támadás persze nem véletlen, és nem is csak a magyar tehetségek ellen irányul: egyre többen ismerik be Nyugat-Európában, hogy az MCC sikerrel mutatja be a konzervatív értékeket, Magyarországnak pedig folyamatosan nő az ereje a jobboldali közösségben, így aztán megpróbálják ellehetetleníteni ezen hangok terjedését.

A Globális Projekt a Gyűlölet és Szélsőségesség ellen (GPAHE) nevű amerikai civil szervezet nemrég aggodalmának adott hangot, hogy egyre nagyobb a befolyása az Orbán Viktor miniszterelnökhöz köthető szervezeteknek, például az MCC-nek. A legszembetűnőbb példa pedig a brüsszeli történet, amikor jog- és demokráciaellenes eszközökkel próbálták meg ellehetetleníteni az MCC szakmai együttműködése mellett rendezett NatCon-konferenciát, amelyen Orbán Viktor is beszédet tartott.

Emellett az is látványos, ahogyan baloldali politikusként Magyar Péter kritizálja a tehetséggondozó működését, amiről nagy örömmel számolnak be a Soros-hálózat által támogatott híroldalak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 301 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2024. szeptember 18. 20:14
Fél a sok internáci árja, hogy elsöpöri őket 'populista' népek árja. A pluralizmusból kihagyandó az 'alternatíva ', a nép.
tizennyolcfok
2024. szeptember 18. 17:09
"Az MCC a kormánypárt, a Fidesz kádergyára, egy propagandaiskola." "az MCC agytrösztként, ügyes befektetésekkel egyre nagyobb befolyásra tesz szert a régióban, valamint Európa szívében, Brüsszelben is, az ultrakonzervatív világnézete pedig Ausztria konzervatívjaira is hatással van." ezek tények, ebben semmi támadás nincsen. megint lukra futott a tóniminisztérium szakmunkáscsürhéje. így aztán marad a régi, lejárt lemez, a hazudozás sorosról. ki dől ennek be orbán hülyéin kívül?
EX_Terminator
2024. szeptember 18. 16:47
HIDD EL TE VÉN ÁRULÓ SZUBHUMÁN FÉREG HOGY MINDEN BASZAKODÁSI KÍSÉRLETEKET BEHAJTUNK RAJTATOK.
2024. szeptember 18. 16:28 Szerkesztve
“…BUKTÁL, MINT ÓLAJTÓ.” - ír egy rakás hülyeséget csapláros. Néhány fontosabb: 1. Gy. öszödi beszéde után nem indult világpropaganda a Fidesz ellen, hiszen akkor jutott hatalomra az MSZP-Szdsz. 2. Nincs olyan, hogy “illiberális gazdaságpolitika”, hanem “illiberális demokrácia” van, ami egyszerűen azt jelenti, hogy nincs közmegegyezéses hatalom gyakorlás - a Parlament, és az állam alá van rendelve a választás nyertesének. Ami a gazdaságban azt eredményezte, hogy a közberuházások zömét politikai megbízottak végzik. Ez az un.korrupció. 3. Soros által is finanszírozott jog-, kisebbségvédelmi, kultúra-, hagyomány védő szervezeteknek (projekteknek) nincs, nem is volt ezekben semmilyen szerepe. És főleg, ő ADTA a pénzt a magyarországi szolgáltatásokra, nem pedig VITTE a közpénzt. 4. M.o. “ellehetetlenítésének” alapja csak annyi, h míg a Magának, meg O. Viktornak tetsző, illiberális “gazdaság” speciel az azt finanszírozó EU számára sima lopás O.V. körének hatalma és vagyona szolgálatában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!