Támadásba lendültek az osztrák liberálisok - idegesíti őket a bécsi MCC

2024. július 27. 16:58

Nem látják szívesen a régió legjelentősebb tehetséggondozóját az osztrák liberálisok, akiknek láthatóan nem ízlik a sajtó- és véleményszabadság. Szerintük a Mathias Corvinus Collegium ügyes stratégiát alkalmaz és egyre nagyobb befolyással bír Európában.

2024. július 27. 16:58
null
Klein Ron

Újabb lejárató cikk jelent meg Ausztriában Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézményéről, a Mathias Corvinus Collegiumról (MCC), ezúttal a Die Presse írt rémesen egyoldalú összefoglalót, amivel megpróbálja az osztrákokat riogatni.

Itt az ideje, hogy elűzzük Bécsből Orbán Viktor trójai falovát

– idézi a cikk Gerald Loackert, a liberális NEOS politikusát, aki szerint az MCC „orosz propagandát” terjeszt Ausztriában, ám ennek alátámasztására egyetlen tényt sem említett.

Aggódnak a liberálisok az MCC miatt

Megszólaltatták a szélsőségesen magyarellenes Dorit Gevát, a CEU professzorát, aki úgy látja, hogy Orbán Viktor médiastratégiája megváltoztatja az emberek gondolkodását, de amiatt is aggódik, hogy a Hungarian Conservative című lap számos helyen kapható Európában – úgy tűnik, a „genderszakértő” politológus nincs oda a sajtószabadságért.

A Die Presse felhívja a figyelmet arra, hogy

az MCC agytrösztként, ügyes befektetésekkel egyre nagyobb befolyásra tesz szert a régióban, valamint Európa szívében, Brüsszelben is, az ultrakonzervatív világnézete pedig Ausztria konzervatívjaira is hatással van.

A cikk megjegyzi, hogy az augusztus 1. és 3. között Esztergomban rendezendő MCC Feszten színpadra lép Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával, valamint Szalai Zoltánnal, az MCC főigazgatójával elemzi az európai parlamenti választások eredményeit, tanulságait.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző természetesen a bécsi Modul Egyetem miatt is aggódik, amelynek tavaly május óta többségi tulajdonosa az MCC – és itt álljunk is meg egy percre, mert az oktatási intézmény fontos tényezője az osztrák liberálisok Magyarország elleni támadásának.

Nem először támadják a tehetséggondozót

Néhány héttel ezelőtt a Der Standard írt hasonló hangvételű cikket az MCC-ről, a lapnak az volt a gondja elsősorban, hogy júniusban, a „Pride hónapjában" az LMBTQ-lobbi ellenére sem lobogott a szivárványzászló az egyetem bejárta előtt, és ezért az MCC-t okolta. A szerzőt nem hatotta meg a rektor érve, hogy az intézmény 17 éves történetében soha nem tűzték ki a szivárványzászlót, míg

Orbán Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetem nem az identitáspolitika és a genderpropaganda színhelye.

De vissza a Die Presse cikkéhez!

Madlen Stottmeyer azt hiányolja, hogy a Modul tulajdonjogának tíz százalékát birtokló Bécsi Kereskedelmi Kamara nem „védi meg” az egyetem hírnevét. A szerző azt is kifogásolja, hogy az MCC teret enged a különböző véleményeknek, így szabadon beszélhet az eseményein a világ egyik legismertebb televíziós személyisége, Tucker Carlson, vagy éppen a belga író, David Engels.

Ezt is ajánljuk a témában

A cikk idézi Kováts Esztert, a Bécsi Egyetem politológusát, aki szerint

az MCC ügyes taktikát alkalmaz, a legkiválóbb nemzetközi egyetemek értelmiségei esnek csapdába.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy az MCC „jól fizet” – hasonló tematikában a Telex is írt a tehetséggondozóról, amire Orbán Balázs úgy reagált: „Sokat költünk komoly nemzetközi előadók meghívására és a diákokat rengeteg, szakmailag páratlan fejlődést biztosító külföldi útra visszük. Bizony, erről beszélünk évek óta. Ez ám a tényfeltárás! Köszi, Telex!”

Megváltozik a diákok politikai világlátása

A Die Presse megszólaltatott egyébként egy „témában jártas személyt”, aki a nevét nem vállalta, de a véleményét igen, mely szerint a Modul Egyetemen sokan nem mernek beszélni, mert féltik megélhetésüket, bécsi életüket, ezért inkább engedelmeskednek. Bármiféle ténybeli megállapítással, bizonyítékkal viszont ő sem támasztotta alá ezeket a vádakat.

A végén aztán csak kibújt a szög a zsákból, a szerző bevallja, mit fájlal igazán:

Orbán Viktor az MCC-n keresztül az elveszettnek tűnő konzervatívizmus újjáéledését propagálja. Türelmes stratégiában gondolkodik, generációkon átívelően. Az MCC bőkezű ösztöndíjakat biztosít a társadalmilag elkötelezett hallgatóknak, például Lengyelországban, Szerbiában, Montenegróban vagy Albániában, tehát abban a régióban, amit Orbán a politikai befolyási övezetként határoz meg. Lassan és észrevétlenül megváltozik a diákok politikai világlátása.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
virag-os
2024. július 27. 23:28
A tanítvány túlszárnyalja a mestert ! Hát így jár aki nagy gödröt ás, maga esik bele.
figyelő4322
2024. július 27. 22:55
"A szerző azt is kifogásolja, hogy az MCC teret enged a különböző véleményeknek..." Nocsak, nocsak... Végülis csak kibújt a szög...akarom mondani a bolsevik aggódás a zsákból! Az a baj, hogy a neobolsevik agymosók nem szeretik, ha valaki esetleg mást véleményt tár a világ elé. Abban meg a hírhedt kefebajszos vezető ideológiája IS megmutatkozik hogy a kultúrát, a sajtót és minden mást is 'közös nevezőre' kell hozni, vagyis mindennek és mindenkinek csak egy véleménye lehet! Ezt hívták úgy, hogy GLEICHSCHALTUNG... Na persze, a neoliberális/ neobolsevik ideológok is pont ugyanezt akarják. Tehát olyan nagy különbség nincs is a kettő között...!
flesh ripper
2024. július 27. 22:02
Hadd fossanak a szabad ideák, az oktatási szabadság fontosságáról papoló, hazug liberálnáci buzzancsfasiszta seggfejek! Saját lila-pink bugyogójukba fosnak.
patriota-0
2024. július 27. 20:55
De ugye nekünk nem volt jogunk "elüldözni" a Szaros-egyetemet? Annyira bírom, amikor látom, hogy ezeknek 220 a vérnyomása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!