Kié a kultúra? Hogyan kezelhető a pornófüggőség? Mi van a többpólusú világrenddel és a háborúval? – Jön a negyedik MCC Feszt!

2024. július 30. 13:26

Érkezik a fesztivál, ahol nem gírosztálat adnak hatezerért, meg lángost háromezerért, hanem szellemi táplálékot, no meg kiváló zenét.

2024. július 30. 13:26
null
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Mandiner-archív

Várhatóan betámadják majd Rónai Egont, hogy miért vállalt moderálást a „Fidesz elitképző fesztiválján”, és a Facebookon Majka is kap majd hideget-meleget, hogy befeküdt a rendszernek azzal, hogy fellép Esztergomban annak az MCC-nek a fesztiválján, amely sötét, lefüggönyözött szobákban „állítja” a jobboldalra a gyanútlan diákokat. Biztosan megrohanják majd Szijjártó Péter külügyminisztert is a pódiumbeszélgetése után, és ha nem ad félórás interjút harmincöt fokban a macskakövön, akkor az lesz a baj, ha meg ad, akkor abból is lehet valamit kerekíteni, főleg, ha megint rövidnadrágban és edzőcipőben beszélget a pódiumon, ilyet ugyanis Horn Gyula sosem engedett volna meg magának külügyminiszterként… 

Ahhoz képest, hogy az első MCC Fesztnél napokig Esztergomban dekkoltak újságírók, hátha találnak valami cikit, ma már szelídebb a hangnem. Az MCC Feszt közben, köszöni szépen, remekül van, augusztus 1-jétől három napra ismét Esztergom belvárosába költözik Magyarország különleges fesztiválja, amely nem gírosztálat kínál hateze­rért, meg lángost háromezerért, hanem szellemi táplálékot a kiváló zenei menüsor mellett. Miközben azt látjuk, hogy a csak zenére alapozó fesztiváloknál van némi hullámvölgy, az MCC Fesztre tavaly is 47 ezren látogattak el, s várha­tóan idén sem lesznek kevesebben. 

 

A nyilvános pódiumbeszélgetéseken idén is külföldi és hazai szaktekintélyek cserélnek eszmét vagy éppen vitáznak, nem mellékesen izgalmas témakörökben. Csütörtökön, az első napon rögvest egy kancellárt kapnak az érdeklődők, a 2024-es európai parlamenti választás elemzésében ugyanis részt vesz Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár. A beszélgetésen jelen lesz Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Colle­gium Alapítvány kuratóriumi elnöke is. Este aztán jöhet a zene, rögvest nagyágyúkkal, hiszen a Halott Pénz, majd Majka áll az MCC Feszt zenei színpadára.

Ők lépnek fel
A fesztivál látogatói Majkán, a Halott Pénzen, Ákoson és a Tankcsapdán kívül olyan kiváló előadókat és zenekarokat láthatnak, mint a Follow the Flow, a Margaret Island, a Blahalouisiana, a Valmar, a Balkán Fanatik, a Budapest Bár, az Irie Maffia, valamint a Csík zenekar, a Random Trip, Paulina és a Parno Graszt. Találkozhatnak az érdeklődők Metzker Viktóriával, Regán Lilivel, Jaurival, valamint Pixával és a Lotfi Begi & Friendsszel. A Feszten fellép továbbá a Nox, a Mehringer, a 4S Street, a Kacaj, a Kultúrkör, Hangácsi Márton, Szivák Zsolt, valamint Yamina, Andro, Willcox, a Szeresd a Trashem Bébi és az Erős vs Spigiboy. A népzene iránt érdeklődők idén sem maradnak programok nélkül, a Suzuki Folksátorban Pálházi Bence és zenekara, Nagy Csomor András és zenekara, a Tűz Lángja zenekar és a Fanfara Complexa gondoskodik a jó hangulatról, valamint fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

Aztán beindul a nagyüzem. Talán nem is lehetne aktuálisabb az a szakmai beszélgetés, amely az éghajlatváltozást és a zöldenergia felhasználását helyezi majd fókuszba. Különleges asztaltársaság diskurzusát hallgathatjuk majd, hiszen Johan Gärdebo éghajlatváltozási szakértő, Liliana Śmiech, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi főigazgatója és Ralph Schoellhammer, az MCC nemzetközi kapcsolatok szakértője beszélget majd. Ugyancsak izgalmasnak ígérkezik az új, többpólusú világrendről szóló eszmecsere is, amelyen részt vesz Peter Frankopan, a Selyemutak című, világhírű könyvsorozat szerzője, az Oxfordi Egyetem professzora. Az asztalnál lesz egyiptomi külpolitikai szakértő, indiai író, atomfizikus, a német hírszerzés korábbi alelnöke és a Sang­haji Európai Tanulmányok Központjának igazgatóhelyettese. Szintén aktuális téma a mesterséges intelligencia, és biztosan sokan kíváncsiak lesznek Chris Rufo író, aktivista előadására, akiről tudni lehet, hogy jelentős szerepet játszott abban, hogy bebizonyosodjon, Claudine Gay, a Harvard Egyetem elnöke plagizált, amiért később le is mondott.

Fotó: Mandiner-archív

Csütörtökön egy kancellár, pénteken pedig Szalay-­Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter lép pódiumra A békéhez erő kell! című beszélgetés során. A továbbiakban szó lesz többek között a pornófüggőségről; arról, hogy Magyarország valóban összeszerelő üzemmé válik-e; téma lesz a migráció, a konzervatív pedagógia módszerei; és az is kiderülhet, kié a kultúra. És még nincs vége a pénteki menünek: Hernádi Zsolttal, a Mol vezérigazgatójával Rónai Egon beszélget majd, illetve lesz Mandiner-vita is, Mi a gond a másikkal? cím alatt szakmáznak majd újságírók, köztük Kacsoh Dániel, a Mandiner főszerkesztő­-helyettese. Este pedig megint a zenéé a főszerep, többek között Ákos is hosszabb koncertet ad. 

Szombaton aztán a migrációtól kezdve a népművészetig, a közösségi médiától a zöldenergiáig egymást érik majd a beszélgetések. A magyar külpolitika kihívásai címmel Szijjártó Péter külügyminiszter is pódiumra lép – immár rendszeres vendége az MCC Fesztnek –, este pedig a Tankcsapda ad koncertet. Ez lesz Magyarország legnagyobb tehetséggondozó intézményének fesztiválja, ahol tavaly 120 színpadi program, 250 szakmai előadó és 100 kiállító várta az érdeklődőket. Idén sem lesz kevesebb egyik kategóriában sem…

Jó tudni
Az MCC Feszt Pass használatával idén is teljessé tehető a fesztivál élménye. Magában foglalja az esztergomi vasútállomás és a rendezvény helyszíne közötti ingyenes fesztiváljáratot, a strandfürdőt is lehet vele használni, és kedvezményre jogosít az étel- és italárakból.

 

 

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­e­l­­d­ ­a­­­ ­­­s­­z­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­u­n­c­­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
EX_Terminator
2024. július 30. 21:12
Ami a többit illeti? inkább recskázzon a hülyéje meg nézze a pornót minthogy nemi erőszakoljon.
EX_Terminator
2024. július 30. 21:11
Azt kell kezeltetni aki ilyen szarságokkal előáll mint a pornófüggőség. Ott a helye a trashgenderek mellett mint az ellenpólus.
llnnhegyi
2024. július 30. 14:25 Szerkesztve
A kommunizmus szelleme után a migráció szelleme járja be Európát,a világot!! =============✓ Mindkettő borzalmas károkat okoztak eddig is. Elutasítani mind a kettőt! Akárcsak a háborúpártiságot! Hajrá Fidesz/Kdnp koalíciós pártok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!