Hoppá: egy NATO-tagállam komolyan fontolgatja a nyílt háborús beavatkozást

2024. szeptember 03. 07:10

A NATO-főtitkár továbbra is ellenzi a tervezett lépést, de egyre kevésbé érdekli ez a tagállamot.

2024. szeptember 03. 07:10

Nyitókép: Philippe LOPEZ / AFP

Lengyelország komolyan fontolgatja a nyílt háborús beavatkozást Ukrajna légterében, még akkor is, ha a szövetség hivatalosan nem támogatja ezt a lépést. A Kyiv Independent értesülései szerint Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette, hogy Varsó továbbra is mérlegeli, hogyan semmisíthetné meg az Ukrajna felett repülő orosz rakétákat és drónokat, 

mivel a lengyel kormánynak alkotmányos joga van saját légterének védelmére, akár a NATO egyetértése nélkül is.

A lengyel kormány már néhány hónapja aláírt egy szándéknyilatkozatot Ukrajnával, amelyben vállalták, hogy a lengyel légierő megkezdi az orosz rakéták lelövését, ha azok az ukrán légteret átlépve Lengyelország felé tartanak.

Ez a megállapodás több NATO-szövetséges körében aggodalmat keltett, mivel attól tartanak, hogy ezzel Lengyelország nyíltan beavatkozna az ukrajnai konfliktusba.

Sikorski ennek ellenére hangsúlyozta, hogy Varsó nem tett le a légvédelmi beavatkozás lehetőségéről, mivel a saját légtérük védelme a „alkotmányos felelősségük”. A politikus emellett emlékeztetett arra, hogy az orosz rakéták, drónok, és akár azok roncsai is veszélyt jelenthetnek Lengyelország számára, hiszen azok akár sérüléseket vagy haláleseteket is okozhatnak.

A téma különösen aktuálissá vált azután, hogy augusztus végén egy orosz Sahed-drón hatolt be a lengyel légtérbe, és közel fél órán át repült az ország felett, mielőtt lezuhant. Sikorski szerint az ukrán fél már engedélyezte a lengyel beavatkozást, ugyanakkor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár továbbra is ellenzi ezt a lépést.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 03. 19:00
A polák az önsorsrontásig korlátolt és buta. Mindegyik, a jobber is, meg a soroscsicska baller is. Ideje lesz, hogy újra megszünjenek vagy 100 évre. Kezdem megérteni, miért történik meg velük ez ismét és ismét.
atti64
2024. szeptember 03. 12:03
AZT HITTEM HOGY OKOSABBAK VAGYTOK BAZD MEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tier31750
2024. szeptember 03. 12:01
Tuskó most és így dolgozik meg a pénzéért. Nem is értem a lengyeleket, nem látják, hogy mit csinál? Vagy nem érdekli őket? Nagyon szomorú látni, ami ott megy.
Reszelő Aladár
2024. szeptember 03. 11:29
A történelem során aki háborút akart, az általában meg is kapta. Ha most a lengyeleken a sor, akkor ők fogják. Pontosan nem látom, hogy mit nyerhetnek, ha nincs Ukrajnával szembern területi követelésük és Oroszországot pedig nem lehet úgy legyőzni, hogy atomjaira hulljon, az az eszköz pedig még elvileg nem létezik, ami egy teljes országot mindenestül eltüntetne a bolygóról. Viszont elveszthetnek több 100ezer embert és szétlövethetik az évszázadok alatt felépített országukat. A vicc az egészben, hogy a ruszki közeledést ők legitim alapnak érzik, hogy támadjanak, míg amikor a NATO közelít a ruszkikhoz, akkor az egy ki nem provokált háború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!