Európa csúcsállama állt Magyarország mellé Ukrajna ügyében – és nem is egyedül érkezett

2024. szeptember 02. 09:50

Olaszország és Szlovákia sem támogatja, hogy a nyugati fegyverekkel oroszországi területekre csapjon le az ukrán hadsereg, sőt, Magyarországgal együtt azt is megakadályozta, hogy az Európai Unió külügyminiszterei kiálljanak a kurszki offenzíva mellett.

2024. szeptember 02. 09:50
European Political Community (EPC) summit in United Kingdom

Nyitókép: AFP/Rasid Necati Aslim

Az olasz kormány ellenez minden olyan megoldást, amely az ukrán határokon kívüli katonai beavatkozásról szól a nyugati fegyverekkel – írja a La Repubblica, amely megjegyzi, ezt az álláspontot Nyugaton Olaszországon kívül csak Magyarország képviseli.

Brüsszelben Olaszország és Magyarország nemcsak a fegyverekre vonatkozó korlátozások eltörléséről szóló megállapodást akadályozta meg, hanem azt is, hogy a külügyminiszterek kiálljanak a kurszki ukrán támadás mellett

– áll a cikkben.

Az olasz lap egyébként azt feltételi, hogy Giorgia Meloni kormányfő a közvélemény-kutatások alapján hoz döntéseket Ukrajna támogatásával és a migrációval kapcsolatban – a szerző érezhetően nem örül annak, hogy Meloni a választói akaratnak megfelelően cselekszik.

A La Repubblica állításával ellentétben nem csupán az olaszok álltak Magyarország mellé: a szlovák Pravda arról tudósít, hogy Robert Kalinák védelmi miniszter kijelentette, Brüsszelben is tisztában vannak azzal, hogy az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, ezért Szlovákia sem támogatja, hogy Kijev nyugati fegyverekkel támadjon orosz területekre.

A tárcavezető hozzátette: gyerekesnek és igazságtalannak tartja, hogy az informális találkozóra Budapest helyett Brüsszelben került sor.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mikesi Károly
2024. szeptember 02. 21:24
Ugyan mi lenne, ha a vitatott területeken - a Donbasz, a Krím félsziget - népszavazás döntené el, hogy hova akarnak tartozni? Egy "nem érdekelt" nemzetközi bizottság ellenőrzése mellett. Tudom persze, hogy egy ilyen népszavazás, - angol nyelven "referendum" - "vörös posztó" lenne a jelenlegi ukrán kormánynak, érthető okokból. Meg az USA sem "nézné jó szemmel". Pedig 1933 januárjában ilyen népszavazás döntött a Saar-vidék Németországhoz való csatlakozásáról Franciaország kárára. Nem tudom, a mai Németország támogatna-e egy ilyen döntést. Bizonyára nem, mert ők az Egyesült Államoknak kívánnak "tetszeni".
xantua
2024. szeptember 02. 20:02
Én azt sem támogatom, hogy Oroszország Észak-koreai fegyverekkel harcoljon. E számomra vörös vonal. ... És pont mindenki leszarja a véleményemet... ... Oroszok véleménye akkor számítana, ha kinyitná a rakétasilókat.
kunfia1
2024. szeptember 02. 19:59
."Magyarország a háború befejezése és a BÉKE mellett van. SOHA nem mondta meg, hogy ez MIKÉPPEN is történjen." 1, Mayarország nem orbán. 2, hazudsz, a szarrágó igenis elmondta, hogyan, az ukik ne kapjanak semmilyen segítséget, se pénzt, se fegyvert. Mivel annyi erőforrásuk nincs, mint a szovjeteknek, ezért az orbánibéke az, hogy megadják magukat, és a szovjetek bevonulnak ismét Kárpátaljára. Akimeg ezt támogatja, az mocskos hazaáruló Putyin seggnyaló.
xantua
2024. szeptember 02. 19:57
Érdekes, hogy milyen gyorsan egységnek tekinti a nyugati országokat a magyar kormány... Mi a franc az, hogy nyugati fegyverek? Minden szuverén ország maga dönti el, hogy az általa gyártott fegyverek hol vetik be. Itt nincs NATO, mert az egy védelmi szövetség. Egyes országok támogatják Ukrajnát, mások nem, És ki-ki a saját politikája mentén csinálni. A szuverén Magyarországnak nincs joga bírálnia más szuverén EU államokat, hogy az általunk gyártott fegyverekkel éppen hol engedik szétlőni Putyin háborúpárti seggét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!