Késő bánat: az Európai Unió kulcsemberei sajnálják, amit Magyarországgal tettek, de már nincs visszaút

2024. augusztus 30. 12:07

Az Európai Unió külügyminiszterei utólag már nagyon bánják, hogy Orbán Viktor békemissziójára hivatkozva Josep Borrell úgy döntött, hogy a csodás dunai panoráma helyett a megszokott brüsszeli tanácsteremben találkozzanak.

2024. augusztus 30. 12:07
President Joe Biden participates in Working Session II of the NATO Summit

Nyitókép: AFP/Ludovic Marin

Kevés tisztviselő számít jelentős előrelépésre az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján a megbeszélések informális jellege és a kényelmetlen kontextus miatt: a Dunára néző, nagyszerű budapesti épület örömeinek élvezése helyett a megszokott brüsszeli tanácstermükben dekkolnak, elsősorban saját magukat büntetve – írja a Financial Times. A lap emlékeztet, az eseménynek alapvetően Magyarország adna otthont, mint soros elnök, ám Orbán Viktor békemisszióját követően „büntetésből” inkább Brüsszelbe szervezték – csakhogy ezt azóta már nagyon megbánták.

A Die Tageszeitung nyomtatott kiadása például azt írja,

bár a békemisszióról sokan azt feltételezték, hogy megosztja az Európai Uniót, valójában már szóba sem került a külügyminiszterek között.

A lap idézte Annalena Baerbock német külügyminisztert, aki arra a kérdésre, hogy mit gondol Budapest bojkottjáról, azt felelte, ő Magyarországra is elutazott volna.

Még ennél is tovább ment Antonio Tajani olasz tárcavezető, aki a La Repubblicának azt mondta, teljes mértékben ellenezte, hogy ne Budapesten találkozzanak, ám Josep Borrell külügyi főképviselő másképp döntött.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg Palóc
2024. szeptember 04. 08:33
Valójában én nem is bánom, hogy nem itt van a tanácskozás. Egy csomó pénzt megspóroltunk rajtuk. Kis presztízs veszteség ugyan, de a mérleg másik tányérjában meg az van, hogy most már nagyon látszik, mennyire nem tartják be a saját szabályaikat!! Korruptak, hazudnak, csalnak, lopnak....
cutcopy
2024. szeptember 02. 11:57
Ezek mindent utólag sajnálnak, ebből is látszik totál alkalmatlanságuk..
fogas paduc
2024. szeptember 02. 11:46
Saját magukat kellene bojkottálniuk.
Beszélgető
2024. szeptember 02. 11:15
Ideje, hogy a borrell a saját nyálába fulladjon bele álmában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!