„Tudjuk, hogy minden szem ránk szegeződik” – zseniális húzással oldaná meg a migrációt Meloni

2024. augusztus 31. 13:23

Az olasz kormányfő az albán miniszterelnökkel kötött megállapodást az ügyben.

2024. augusztus 31. 13:23
Italian PM Giorgia Meloni Welcomes President Of Israel Isaac Herzog

Nyitókép: Domenico Cippitelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A következő hetekben megnyitják az olaszországi illegális bevándorlóknak Albániában épített táborokat – jelentette be az olasz miniszterelnök a nyári szabadság utáni első kormányülésen, amelynek részleteit a miniszterelnöki hivatal péntek este közölte.

Giorgia Meloni elmondta: néhány héten belül a táborok, ahol az olasz hatóságok elbírálják a menedékkérelmeket, teljes mértékben működőképesek lesznek. Az olasz kormányfő tavaly novemberben kötött megállapodást az albán miniszterelnökkel, Edi Ramával, amelynek értelmében Róma két tábort épített ki: egyet a tengerparti Shengjinben, egyet pedig Gjaderben. A táborokba a tervek szerint a tengeren érkező és az olasz hatóságok által ott megmentett embereket helyezik el.

Az albániai központokban az embereket azonosítják, a menedékkérelemre jogosultak eljárásait elindítják, az arra nem jogosultakat kiutasítják.

A táborok egyszerre háromezer embert tudnak befogadni. A központokat eredetileg a júniusi európai parlamenti választások előtt akarták megnyitni. Ez az első alkalom, hogy uniós tagállam egy másik európai, de nem EU-országba helyez át migránsokat.

Meloni hangsúlyozta, hogy a táborok kiépítését és működtetését az olasz belügyi és védelmi tárca vezeti. A kormányfő megjegyezte, hogy az albániai táborok potenciálját bizonyítja az a mozgósítás, amelyet az európai baloldal és a nem kormányzati szervezetek indítottak megnyitásuk ellen nemzetközi szinten.

Hozzátette, hogy ezzel egy időben a tagállamok többsége példaként állította az albániai táborok tervét az Európai Bizottság elé.

Tudjuk, hogy minden szem ránk szegeződik, ezért (a központokat) a lehető legjobban kívánjuk működtetni”

– jelentette ki Meloni. A kormányfő elmondta, hogy 2023 augusztus utolsó napjaihoz képest hatvannégy százalékkal csökkent az érkező migránsok száma. Harmincszázalékos a visszaesés 2022 ugyanezen időszakához képest. A belügyminisztérium adatai szerint augusztusban alig valamivel több mint nyolcezren érkeztek, miközben tavaly augusztusban huszonötezer fölött volt az érkezők száma.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menő manó
2024. szeptember 01. 06:53
Értjük. Akit nem fogadnak el menekültként az olasz hatóságok, azok majd a balkáni útra lépnek és akkor is be fognak jutni az EU-ba. Ez az olaszoknak jó lehet, de nem az EU többi országának. Kérdés mennyire lesz elég az albániai kapacitás, ha havonta jön több, mint 3 ezer, de akár fele is probléma, mert a kérelmek feldolgozása és a kiutasítás, kitoloncolás is időt vesz igénybe. Nem beszélve arról, hogy az EU emberi jogi szempontból meg fogja támadni, mert nem zárhatók be egy táborba az emberek (lásd Magyarországi példa).
syphax
2024. szeptember 01. 04:41
Dinnyés Györgyike (azaz Giorgia Meloni) JÓ CSAJ. MERT NEM CSAK SZÉP, DE OKOS IS. Óvatos is és semmit nem csinál amolyan "jucikás" módon, azaz "HŰBELEBALÁZS" módján. Megfontolt..néha tán' túlságosan is az.......
2024. szeptember 01. 03:50 Szerkesztve
Azoknak az országoknak kellene segíteni, ahonnak a migránsok tömegével jönnek.
tapir32
2024. szeptember 01. 03:42
Minden egyes illegális migráns egy-egy szög Európa koporsójába. Illegális bevándorló nem kell!!! Nem elvárható, hogy bízzunk egy olyan emberben aki már az országunkba is törvénysértés árán jutott. Miért bíznánk abban, hogy egy ilyen alak betartja majd a törvényeinket? Miért bíznánk olyanokban, akik euró ezreket fizetnek az embercsempészeknek, hogy illegálisan bejöhessenek a EU-ba? Ezek megélhetésért jönnek és nem akarják betartani a törvényeinket. Miért támogatnánk az európaiak segítségével visszaélőket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!