Ennek nem fog örülni Putyin: világosan fogalmazott a Krímről Erdogan

2024. szeptember 11. 20:54

„A Krím visszaadása Ukrajnának a nemzetközi jog követelménye” – jelentette ki a török államfő.

2024. szeptember 11. 20:54
Recep Tayyip Erdogan török elnök

Nyitókép: Turkish Presidency / Murat Cetin / ANADOLU / Anadolu via AFP

Oroszország szisztematikusan megsérti az emberi jogokat az általa megszállt Krím félszigeten, de az efféle jogsértések nem válhatnak normává – hangsúlyozta Gitanas Nauseda litván elnök szerdán Kijevben a Krími Platform elnevezésű csúcstalálkozón mondott beszédében, amelynek rövidített változatát közzétette az X-en.

A litván elnök emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna elleni orosz háború több mint tíz éve kezdődött a Krímben.

„Ott is véget kell vetni a terroruralomnak. A 4. Krími Platform csúcstalálkozón hangsúlyoztam: nem engedhetjük meg, hogy az emberi jogok széleskörűen elterjedt megsértése új normává váljon” – írta bejegyzésében.

Recep Tayyip Erdogan üzenete

Recep Tayyip Erdogan török elnök videoüzenetet intézett a csúcstalálkozó résztvevőihez, amelyben leszögezte, hogy Oroszország köteles a nemzetközi jognak megfelelően visszaadni a Krímet Ukrajnának. „Ukrajna területi épsége, szuverenitása és függetlensége iránti támogatásunk továbbra is megingathatatlan.

A Krím visszaadása Ukrajnának a nemzetközi jog követelménye”

– jelentette ki a török államfő.

Erdogan kiemelte, hogy a Krím annektálása, amelyet Törökország az első naptól fogva ellenzett, tovább mélyítette a 80 évvel ezelőtti deportálást elszenvedő krími tatárok szenvedését.

Hangsúlyozta, hogy a krími tatárok biztonságának és jólétének biztosítása Törökország külpolitikájának egyik prioritása.

Azt is leszögezte, hogy a krími tatároknak joguk van szabad, biztonságos és békés életet élni szülőföldjükön.

Számos külföldi vezető érkezett szerdán az ukrán fővárosba, hogy személyesen részt vegyen a Krími Platform csúcstalálkozóján. Litvánia elnökén kívül Kijevbe érkezett Evika Silina lett miniszterelnök, Andrej Plenkovic horvát kormányfő, továbbá David Lammy brit és Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke is – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. szeptember 13. 08:29
Nagy pókeres a csávó.
Stego
2024. szeptember 12. 22:09
Ez nem világos fogalmazás, hanem a nemzetközi jogi ismeretének teljes hiánya. Amúgy meg mindegy, mert Törökország BRICS-tag lesz hamarosan. Izgis idők jönnek.
hegyaljai-2
2024. szeptember 12. 19:58
Rezeg a léc Törökország BRICS tagsági kérelménél? Aligha. Elmegy a Cárhoz aki elmondja neki, hogy a Krím orosz marad, vagy Törökország nem lesz BRICS tag, meg egyébként venne néhány drónt. A Szultán le fog mondani a Zöld Kobold támogatásáról.
rocktoberi-2
2024. szeptember 12. 17:00
Mi is visszakapjuk a Trianonban elcsatolt területeinket? Koszovó újra Szerbia része lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!