Egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a torinói lepel rejtélyének megfejtéséhez

2024. szeptember 03. 22:42

Újabb vizsgálatokkal sikerült meghatározni az ereklye korát.

2024. szeptember 03. 22:42

Nyitókép: Getty Images / Christophe Lehenaff

Bizonyossá vált, hogy a torinói lepel Krisztus korából származik – számolt be róla az Origo. William Meachm archeológus a 2024 áprilisában publikált vizsgálatait, amelynek során Krisztus korából származó júdeai és egyiptomi textilmintákat tanulmányozott.

Meachm megállapította, hogy a torinoi lepel lenszálai tökéletes egyezést mutatnak a júdeai első századi mintaanyaggal. 

A kutató szerint ez alapján kizárhatók azok az elméletek, amelyek szerint a lepel a középkorban készült volna. A friss kutatás alátámasztotta Gilberto Raes professzor korábbi vizsgálatát, amely hasonló eredményre jutott. Az Origo egy másik 2019-ben elvégzett és 2022-ben publikált vizsgálatra is felhívja a figyelmet, amely csak mostanában kapott nagyobb publicitást. 

Liberto de Caro és kutatócsoportja Bari Kristálytani Intézetben végeztek kutatásokat a lepellel kapcsolatban. A tudósok a lepel lenmintáját vizsgálták olyan eljárásokkal, amelyekkel az ásványok kristályszerkezetét szokás. Az eredmények akkor is azt mutatták, hogy a lepel az első századból származik. Állításuk szerint vizsgálati eredményeik aról árulkodnak, hogy a lepel legalább 1300 évig lehetett folyamatosan egyetlen olyan helyszínen, ahol a hőmérséklet stabilan +20-22,5 Celsius fok, a páratartalom pedig 55-75 százalék között ingadozhatott. 

Ezt is ajánljuk a témában

Amire azonban továbbra sem tudják a választ a kutatók, hogy miképpen keletkezett a leplen látható testkontúr. Egyelőre annyit tudnak, hogy mintázatot egy olyan ismeretlen fizikai behatás okozta, amely megégette és összenyomta a rostszálakat, a leplen található halvány vöröses foltok pedig emberi vértől származnak, méghozzá abból az AB-vércsoportból, amely igen elterjedt a Közel-Keleten.

A test kontúrját, a tudósok jelenlegi álláspontja szerint egy ismeretlen eredetű, nagy energiájú sugárzás égette bele a lenvászon rostjaiba.

A lepel mesterséges eredetét a tudósok többsége kizárja, a most nyilvánosságot kapott új kutatás pedig újabb bizonyíték amellett, hogy a kézzel szőtt torinói lepel valódi, Krisztus korából származó textília – írja a portál. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2024. szeptember 05. 08:42
-zsoltkom- 5m007h 0p3ra70r részére 2024. szeptember 05. 01:33 " A gyolcs az nem egy elhasznált lepedő." Azzal, hogy elméletben elvékonyítottam, formakövetőbbé tettem a szövetanyagot, inkább csak segítettem azt az elképzelés, hogy igaz lehessen a lenyomat. De még így sem tud, mondjuk egy jó minőségű férfitrikó szövet (kb. a gyolcs) a vállövezettől... egy emberi fejátmérőtől úgy ráborulni a felületekre, hogy az egy ilyen arcot produkálhasson, mint a torinói lepelen látható. Szerintem. Rajzszakkörön elég drapériát rajzoltunk, hogy a letakart távolságoktól, milyen mélyen tud egy szövetanyag (durvától kezdve a lepedőfinomságig) köztes helyet kitölteni. Mibe került volna egy korabeli elképzelt állapot, körülmény szerint egy emberi alakot levideózva letakarni? Ha már tudomány... meg szén meg izotóp meg ilyesmi. (Lehet, hogy már itt bukik a bizonyítás lehetősége, nem tudják a körülményt.)
..--..
2024. szeptember 05. 08:42
-zsoltkom- 5m007h 0p3ra70r részére 2024. szeptember 05. 01:33 folytatás... És ha arra nem lehet konkrét magyarázatot adni, hogy fizikailag hogyan alakulhatott ki egy lepelen a lenyomat csak attól, hogy letakarták vele azt az embert, hanem csak találgatnak hozzá, akkor milyen jelentősége van a kormeghatározásnak? Ha az egyik oldalon a csoda megfelel magyarázatnak a másikon meg lenszálak korhűsége kell az elmélet helyes alátámasztására?
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 05. 01:34
>>szintetikus 2024. szeptember 04. 07:14 Nem tudják belőle klónozni Jézust? :D<< Mint ahogy téged sem az agyszöveteidből. Ha nincs hát nincs.
catalina11
2024. szeptember 04. 14:34
"Német történészek és régészek szerint az egyik legismertebb bibliai történet főszereplője, Dávid király nem történeti személy, a legendás uralkodó valójában sosem létezett.... Egy Tel-Avivban dolgozó tudós szerint azonban MELLÉKES, hogy Dávid valóban létezett-e vagy sem, ugyanis a Biblia megalkotói egy évszázadok óta húzódó folyamatot gyorsítottak meg a segítségével. - Dávid a zsidó történelem egyik szimbólummá vált figurája, akinek segítségével felgyorsult az állam kialakulása. Innentől kezdve mindegy, hogy valóban élő személyről alkották-e vagy sem - nyilatkozta Israel Finkelstein, a tel-avivi régészeti intézet igazgatója."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!