Az ember, aki be akarta bizonyítani, hogy a torinói lepel hamis, de keresztény lett

2024. augusztus 21. 22:06

Az ateista David Rolfe dokumentumfilmet akart készíteni a nagy átverésről, de minél mélyebbre ásott a Jézus állítólagos vérnyomait megőrző lepel titkaiban, úgy jutott ellenkező meggyőződésre.

2024. augusztus 21. 22:06
Maráczi Tamás

Nyitókép: A torinói lepel a torinói székesegyház kiállításán 2010. április 10-én  /  fotó: VINCENZO PINTO / AFP

 

A magát ateistának valló David Rolfe brit filmrendező 1978-ban dokumentumfilmet készített a történelem egyik legelismertebb vallási tárgyáról, a torinói lepelről. Indítéka az volt, hogy alaposan utánajár a legendás lepel körüli történeteknek, és tudományos alapossággal 

cáfolja, hogy a szöveten maradt testsziluett-lenyomatok Jézus vagy egy hozzá hasonló férfi vérétől származnak.

A film leforgatása azonban nem azt az eredményt hozta, a filmes éppen hogy semmilyen más magyarázatot nem tudott dokumentálni, csak azt, hogy ez emberi vér maradványai. A szövet hitelességéről megbizonyosodott, olyannyira, hogy később keresztény lett, és már hívő emberként készített több filmet a torinói lepelről – írja a Daily Mail.

A brit bulvárlap emlékeztet: a mintegy négy és fél méter hosszú anyagon egy körülbelül 170 centméter magas férfi sziluettje látható, testén pedig sebek nyomai, amelyek nagyon hasonlóak a korbácsütések okozta sérülésekhez.

Az 1970-es években végzett első tesztek során azt vizsgálták, hogy a lenyomatot festéssel, perzseléssel vagy más anyagokkal vitték-e bele a szövetbe, de egyik verziót sem tudták bizonyosan alátámasztani. A szövetet az 1980-as években végzett vizsgálatok hamisítványnak ítélték meg, mivel az akkori technológia azt mutatta ki, hogy a középkorban készíthették. 

A modern röntgentechnikát alkalmazó újabb elemzések azonban megerősítik, hogy az anyag Krisztus-korabeli, 

az 1980-as években vizsgálatnak alávetett lepeldarab a szövet azon része lehetett, amely később, 1200 és 1400 között toldottak hozzá, vélhetően a kopás, elhasználódás miatt.

Meg vagyok győződve arról, hogy a lepel hiteles, személy szerint nincs kétségem efelől” – mondta Rolfe a lapnak.

A filmrendező, aki nemrég kiadott egy új dokumentumfilmet „Ki lehet Ő?" címmel, 1 millió dolláros díjat ajánlott fel annak, aki képes ilyen lenyomatot készíteni egy lepelanyagon anélkül, hogy tinta-, festék- vagy más vegyszer-maradványokat hagyna azon, és aki képes reprodukálni egy emberi test ilyen jellegű lenyomatát a lepel szövetében.

A brit filmes azok közé tartozik, akik azt gondolják, hogy ez valóban Jézus halotti leple, 

amelybe keresztre feszítése után a holttestét beburkolták, a vérfoltok szövetbe ivódását, beleégését pedig a feltámadás ereje okozta. A leplen ugyanis semmilyen külső beavatkozás nyomai nem kimutathatóak, sem tinta- vagy festék-, sem pigmentmaradványok, viszont a foltokban megmaradt vér összetétele, hemoglobin-, bilirubin-, immunglobulin- és albumin-összetevői felismerhetőek – az Institute of Crystallography szakértői 2017-ben kimutatták, hogy a leplen valóban vérnyomok találhatóak, mégpedig egy kínzás során elhunyt férfi vére: 

olyan anyagokat (kreatinin vagy ferritin) azonosítottak, amelyek általában olyan betegek vérében fordulnak elő, akik súlyos traumát szenvednek el.

A Daily Mail megjegyzi: az 1980-as évek óta több mint 170 tudományos cikk jelent meg a titokzatos vászonról, és ezek többsége arra a következtetésre jutott, hogy valódi. 

Rolfe megvizsgáltatta sebészorvosokkal is anyag által megörökített negatívot, és a szakemberek kimutatták: a vérnyomok teljesen tükrözik a Jézus halálát datáló evangéliumi leírásokban foglaltakat. A keresztre feszítéskor fulladás okozta a halált, a mellkasi üregben ilyenkor vér és víz halmozódott fel, éppen úgy, ahogy a leplen is a mellkasi tájékon más intenzitású a vérfolt, a kivérzés miatt a vér az agónia végén már csak lassan folyik, az artériák már nem pulzálnak, éppen úgy, ahogy a leplen látható vércsíkok, valamint a test oldalán található seben bőrhiba mutatkozik, ami szintén egyezik a bibliai beszámolóval: a halál beálltát a római katona egy lándzsával ellenőrizte, beleszúrt a kivégzett testébe. Ezen kívül 

a lenyomaton a test hátán hármas csíkok láthatóak, amelyek a római korbács, a flagrum nyomát mutatják: 

a három bőrpántba ólomgolyókat illesztettek, amelyek az ütéskor bőrt és húst téptek ki a kínzott testéből. 

David Rolfe filmesként rájött, hogy a torinói lepel olyan, mint egy fotónegatív, amelyet egy óriási fényenergia hozott létre a leplen, nagyon hasonló módon, mint ahogy a fotósok hívják elő a képeiket a sötétkamrában. Mint mondta, olyan ez, mint a vasaló: ha egy másodpercig rajta tartják a ruhán, megperzseli az anyag felületét, de nem égeti el – ugyanígy a lepel rostjának csak a felszíne perzselődött meg a behatástól, az anyagszövet maga nem. A brit filmes szerint ez az energiahatás csak a feltámadás ereje lehetett, és mivel ő megértette ezt a csodát, maga is keresztény lett.

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. szeptember 06. 13:04
és Jézus vércsoportja nullás. Hát az europidok között nincsen sok 0-s vércsoportú. (Mi inkább A -sok vagyunk) Az ázsiaiak között több a B vércsoport. Kisem merem mondani, hogy akkor Jézus milyen alfaj volt....
survivor
2024. szeptember 06. 13:00
kir2vik 2024. augusztus 22. 09:33 DNS vizsgálatot is végeztek? Az a baj, hogy a DNS eléggé bomlékony. Mondjuk hőre... És mi a kontroll ? Pontius Pilátus halotti leple ?
survivor
2024. szeptember 06. 12:56
Jézus temetése Márk 15 42 Mivel az a nap az előkészület napja, azaz a szombat előtti nap volt, és mivel már közeledett az este, 43 az Arimátiából való József bátran Pilátushoz ment, és elkérte tőle Jézus holttestét. Ez a József a Főtanács tagja volt, és az emberek nagyon tisztelték. Ő is várta Isten Királyságának eljövetelét. 44 Pilátus nem akarta elhinni, hogy Jézus ilyen hamar meghalt. Ezért magához hívatta a századost, és megkérdezte tőle, hogy valóban meghalt-e már. 45 Amikor a százados jelentette neki, hogy valóban így van, Pilátus megparancsolta, hogy adják "át a holttestet Józsefnek. 46 József lenvásznat vásárolt, azután levette Jézus holttestét a keresztről, és a vászonba göngyölve elhelyezte egy sziklasírba. Ezután a nagy zárókövet a sír bejárata elé gördítették. 47 Mária, József anyja és a magdalai Mária látták, hogy hová tették Jézus testét." a vászonba göngyölve elhelyezte egy sziklasírba. Nem lefedve , rárakva,, letakarva GÖNGYÖLVE. Márk apostol hazudik.... ?????
survivor
2024. szeptember 06. 12:50
Amire ti gondoltok az a FÉNYKÉP vagy a HOLOGRAM...Nem egy lenyomat. Jézus fényképész vagy holográfus volt ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!