Egy éve ért véget az örmény Karabah története

2024. szeptember 29. 09:53

A háború még nem zárult le és a békeépítéshez Magyarország is hozzájárulhat.

2024. szeptember 29. 09:53
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: STRINGER / AFP

Tavaly ilyenkor Azerbajdzsán mindössze egy nap alatt térdre kényszerítette Karabahot. Az örmények, akik harminc éve függetlenségükért küzdöttek, végül megadták magukat.

Egyetlen nap alatt az azeri hadsereg végrehajtotta a villámháborút, amely során az örmény védelmi vonalak összeomlottak, és a stratégiai közlekedési pontok azeri ellenőrzés alá kerültek. Az eredmény nem csupán egy újabb katonai vereség volt: 

ez a nap az örmény történelem egyik legnagyobb tragédiájává vált.

Az azeri kormány „terroristaellenes akciónak” nevezte a támadást, amelyet a hivatalos kommunikáció szerint az örmény hadi eszközök megsemmisítése indokolt. Valójában azonban Karabahnak nem volt esélye. Örményország, amely 2020-ban még aktívan segítette a terület védelmét, most tétlen maradt.

Az örmények már nem számíthattak Oroszország segítségére sem, amelyet az ukrajnai háború teljesen lekötött. Azerbajdzsán magabiztosan és gyorsan hajtotta végre a hadműveletet, ami az örmények megadásához vezetett, sőt még az orosz békefenntartók is visszavonulni kényszerültek.

A karabahi vezetés végül elfogadta a feltételeket és aláírta a megállapodást, amely Hegyi-Karabah reintegrációját jelentette Azerbajdzsánba. 

Ez az egyezség nemcsak a katonai vereséget, hanem Karabah mint politikai egység megszűnését is szentesítette.

A szakadár örmény köztársaság minden intézménye felszámolásra került, és 2024. január 1-jével a de facto mintegy 30 évig független Hegyi-Karabah Köztársaság (örményül: Arcah) hivatalosan megszűnt létezni.

Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP

A tragédia következményei azonban nemcsak politikaiak voltak: az azeri támadás miatt néhány napon belül több mint százezer ember menekült el otthonából Örményországba. 

Az egykor virágzó Sztepanakert, Karabah fővárosa szellemvárossá vált, szinte teljesen elnéptelenedett, már csak néhány száz lakos otthona maradt.

Az azeri győzelem diadalát szimbolizálva, 2023 októberében  Ilham Alijev azeri elnök személyesen látogatott el Sztepanakertbe. Látogatása során megtaposta a hegyi-karabahi zászlót, és a helyére az azeri zászlót tűzte ki, jelezve, hogy vége az örmény uralomnak a régióban. Ezzel a gesztussal az örmény függetlenség utolsó reménye is szertefoszlott.

Ez a háború emlékeztetőül szolgál arra, milyen gyorsan változhatnak a hatalmi viszonyok a Kaukázusban. 

Míg Azerbajdzsán tovább erősödött az elmúlt években, Örményország egyre gyengébbé vált,

különösen a nemzetközi támogatás hiánya miatt.

Az azeri hadsereg, amely 2020-ban már visszaszerezte a Karabah és Örményország közötti stratégiai folyosót, most végérvényesen lezárta a konfliktust – de ennek ára az örmény nép számára felmérhetetlen.

A világ figyeli, ahogyan Karabah történelme véget ér, de az örmény közösség számára ez nemcsak egy terület elvesztése, hanem egy kulcsfontosságú nemzet identitáselemének és területi önrendelkezési jogának megszűnése is.

A témáról Dr. Kránitz Péter Pállal, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatóját kérdeztük. Szerinte

a háború valójában még nem zárult le, ugyanis még mindig nincs béke a felek között, folyamatos a fegyverropogás a határvidéken.

„Bár Örményország és Azerbajdzsán még soha nem állt olyan közel egy békemegállapodáshoz, mint most, a helyzet rendkívül ingatag. Néhány vitás kérdésben nem közelednek az álláspontok, a határvidéken folyamatosak a fegyveres incidensek és a nagyhatalmak is nyomás alatt tartják a feleket, amely rendkívüli mértékben megnehezíti a békefolyamatot. Bár mindkét fél elkötelezettnek látszik a rendezés mellett, egy provokáció esetén könnyen kiújulhat a konfliktus” – mondta Kránitz Péter Pál.

Kiemelte: Magyarország az elmúlt években rendkívüli tőkét fektetett a régióba úgy gazdaságilag, mint politikailag, amelyre egy újabb destabilizáció fenyegetőleg hathat.

A békeépítéshez ugyanakkor Magyarország is hozzájárulhat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég Jerevánban járt és felajánlotta, hogy Budapest adjon otthon a békeszerződés aláírásának. A magyar békéltető szerep nem lenne precedens nélküli, 2020-ban öt örmény hadifogoly jutott haza biztonságban a magyar légierő gépeinek segítségével. Kránitz Péter Pál hozzátette, a karabahi rendezés precedens értékű lehet akár az ukrajnai rendezés során is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Sztepanakert. Fotó: STRINGER / AFP

A karabahi örmény menekültek hazatérésének kilátástalansága, Karabah státusza, az örmény alkotmányban Azerbajdzsán által követelt változtatások idővel mind-mind aktuális kérdéssé válhatnak Ukrajnában is. „Oroszország követelni fogja Ukrajna alkotmányának euroatlanti integrációra vonatkozó passzusainak módosítását, és Donbasz státusza, a menekültek helyzete olyan vitás kérdések lehetnek, amelyek rendezésében a karabahi béke precedenst teremthet a posztszovjet térben” – fogalmazott a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mc-foker
2024. szeptember 29. 10:26
Nincs is szebb, mint amikor a szemforgató turbó kereszténységet magáénak valló Fidesz gratulál a muszlim azerieknek, hogy sikerült az egyik legősibb keresztény népet elüldözni a hazájukból.
lauderstenonis-2
2024. szeptember 29. 10:01
És 0rbán gratulált az azerieknek az keresztény örmények ellen végrehajtott sikeres etnikai tisztogatásához és népirtásához. A gáz és az olaj fontosabb, mint a keresztények védelme. Ahogy a kínai hitel is fontosabb, mint a kínai keresztények védelme.
Kovács Ubul
2024. szeptember 29. 09:57
"Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön találkozott Asztanában a Türk Tanács ülésén Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Majd pénteken fel is szólalt, beszédében pedig kifejezte az elnök iránti tiszteletét, és gratulált az azeri elnöknek a Hegyi-Karabahi „újjaépítési munkálatokhoz” "
sexykitty-5000096
2024. szeptember 29. 09:56
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­k­e­­l­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­e­x­­i­­­ ­­p­­­u­­n­­­c­­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!