Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Örményország kilép az Oroszország vezette közösségből

2024. június 13. 14:43

Az örmény kormányfő szerint Moszkva már nem védi meg őket, inkább az EU-hoz kellene csatlakozniuk.

2024. június 13. 14:43
Anti-Government Protest Yerevan Armenia June 9

Nyitóképen: kormányellenes tüntetők Örményországban (fotó: Anthony Pizzoferrato / Middle East Images / Middle East Images via AFP)

 

Kilép Örményország a Kollektív Biztonsági Megállapodás Szervezetéből. Az Oroszország által vezetett, a posztszovjet térség stabilitását őrizni kívánó szerveződés az örmények szerint nem segítette őket az azeriekkel folytatott harcokban, épp ellenkezőleg – írja az Euractiv.

Örményország történelmileg Oroszország szövetségese volt,

a szovjet idők után pedig újra Moszkvára vetette vigyázó szemeit muszlim szomszédjaival szemben. Most viszont változóban a helyzet. Azerbajdzsán sikerrel támadta meg az örmények állásait Karabahban, az örmények mostanra elveszítették régi történelmi régiójukat.

A történtek miatt nagy a feszültség a vereséget elfogadni nem kívánó örmény társadalomban. Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök most bejelentette: hazája kilép a Kollektív Biztonsági Megállapodás Szervezetéből, amely nem lépett fel a két kaukázusi ország közötti konfliktusban, és ráhagyta az azeriekre az előrenyomulást.

Pasinjan szerint Örményország már nem számíthat Oroszországra a biztonsága kapcsán. 

Sőt, szerinte a szervezet két – meg nem nevezett – tagállama még az azeriekkel is szervezkedett az örményekkel szemben.

Az örmény miniszterelnök az elmúlt időszakban a Nyugat felé fordult: most is arról beszélt, hogy az örményeknek meg kell vitatniuk az EU-hoz való csatlakozás lehetőségét. 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2024. június 14. 15:15 Szerkesztve
1. Hegyi Karabah lehet, hogy "történelmi régió" az örmények szempontjából, de előtte a Szovjetunióban Azerbajdzsánhoz csatolták, ennek kb. 100 éve. 1990 után foglalták el az azeriektől, és tartották többé kevésbé kontroll alatt. Aztán azóta a helyzet gyökeresen megváltozott. Az azeriek az olajpénzekből alaposan meggazdagodtak, és a hadseregüket is bővítették és modernizálták. 2. Az oroszok megmondták, hogy Karabah miatt nem kezdenek háborúba az azeriekkel, pláne mivel úgy tudom, hogy Örményország sem saját területként tekint a régióra, hanem függetlenként. 3. Nem tudom, hogy az örmények mit várnak az Usától vagy az EU-tól Karabah tekintetében. Az Usa csak amiatt szállt be a játékba, hogy szankcionálhassa a oroszokat.
konyvtaros-0
2024. június 14. 10:47
Hulye ormenyek,ormeny hulyek…
Ad majorem Dei gloriam
2024. június 13. 17:02
A hegyi-karabahiak már élvezik a nyugatisch demokráciát. LOL
polárüveg
2024. június 13. 16:58
Örményország! Hallgass a Nyugatra! és úgy jársz, mint Ukrajna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!