Ebből baj lehet: sztrájkba léptek a Boeing dolgozói

2024. szeptember 13. 15:13

Eddig is volt elég baja a cégnek az eltitkolt meghibásodások miatt, a java most jön.

2024. szeptember 13. 15:13

Nyitókép illusztráció. Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Emlékezetes: nyáron botrány rázta meg az egész iparágat, miután kiderült, hogy egy kiszivárogtatott dokumentum alapján tudhattak a gépeikre jellemző meghibásodásokról.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt a helyzetet fokozta, amikor – miután két gépük is lezuhant – az áldozatok családja keményen perbe fogta a vállalat vezetőit, akik közül volt, aki ugyan időben lelépett, de a többiekre várt a hosszadalmas, drága, és fájdalmas eljárás. Most mindennek a tetejébe a cég dolgozói is sztrájkba léptek, miután hiába követelték, nem kapták meg a régóta esedékes mértékben a fizetésemelésüket. Erről a BBC írt,

A szakszervezet és a cégvezetők négy évre elnyújtva 25 százalékban egyeztek meg, ám ezt a 30 ezer munkás többsége visszautasította, így helyi idő szerint péntek éjféltől letették a munkát Seattle-ben és Portlandben.

Mint a lap írja, a sztrájk komoly csapást mér a Boeing új vezérigazgatójára, Kelly Ortbergre, akit a múlt hónapban neveztek ki azzal a feladattal, hogy fordítsa vissza a kedvezőtlen tendenciákat. Ortberg még könyörgött is a dolgozóknak, figyelmeztetve őket, hogy a sztrájk „veszélybe sodorja a cég talpra állását”. A lap azt találgatja, vajon meddig tart majd a munkabeszüntetés. A vezetőség nyitott a tárgyalásra, azonban a bizalomnak nyilvánvalóan annyi.

Ezt is ajánljuk a témában

A dolgozók 40 százalékos bérfejlesztést követelnek, míg a cégnek milliárdjaiba kerülhet maga a leállás – a Moody’s hitelminősítő szerint körülbelül havi 1,5 milliárd dollárjába került a vállalat legutóbbi leállása.

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. szeptember 13. 18:05 Szerkesztve
A boeing-nél szokták magukat 2x tarkón lőni a mérnökök. Az oroszok tanulhatnának tőlük. Nem hiába no, a szabad demokrácia mégis csak kifinomultabb diktatúra.....
fogas paduc
2024. szeptember 13. 18:02
Legfeljebb megint megbüntetik a VW-t, mert a pi az 3,14.?
mgyfree
2024. szeptember 13. 18:02
kevesebb szar, ön és közveszélyes gép kerül ki, hogy baszatták a jenkik a WW-t mint környezetre káros céget, mi lenne, ha az AIRBUS század annyi hibát generálna, az amcsi geciktől már egy gép nemszállhatna fel
gacsat
2024. szeptember 13. 17:01
A rákfene gyökere: a diversity.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!