Szorul a hurok a Boeing körül – vannak, akik börtönbe küldenék a vezetőit

2024. június 20. 16:36

Úgy tűnik, a Boeing 737 Max kálváriája nem akar véget érni.

2024. június 20. 16:36
Boeing's CEO Dave Calhoun testifies before US Senate panel on safety and production issues

Nyitókép: SAMUEL CORUM / AFP

A vállalatok által elkövetett bűnöknek ritkán van személyi felelősük, ám ezen a 346 áldozat hozzátartozói változtatnának. Azok a családok, akik a két Boeing 737 Max lezuhanásában vesztették el szeretteiket, nemrég levélben fordultak az amerikai igazságügy-minisztériumhoz, hogy 

24 milliárd dolláros bírsággal és a felelős vezetők elleni bűnügyi eljárással sújtsa a repülőgyártót 

a leghalálosabb amerikai vállalati bűncselekményért. Az esetleges 24 milliárd dolláros bírság egyébként még mindig kevesebb lenne, mint az a 31,9 milliárdos, alaptevékenységre elszámolt működési veszteség, amiről a cég beszámolt a második gépének 2019-es lezuhanása óta, ami 20 hónapra földre kényszerítette legjobban keresett gépét – írta a CNN.

Felidézték, hogy az igazságügy-minisztérium a múlt hónapban közölte, a Boeing közelmúltbéli biztonsági hiányosságai megsértik azt a 2021-es megállapodást, melynek keretében a Boeing elkerülte a vádemelés a 2018-as indonéziai és 2019. márciusi etiópiai katasztrófákért, melyekben a cég 737 Max gépei zuhantak le, mintegy 350 ember halálát okozva.

Több botrányba is belekeveredett a Boeing

A lap beszámolója szerint az áldozatok családjai úgy vélik, most a szigorú bűnügyi eljárás lenne a megfelelő lépés, ideértve az esküdtszék előtti tárgyalást és a vádemelést a felelős vállalati tisztviselők ellen is, értve köztük a cég akkori vezérigazgatóját, Dennis Muillenberget is. A családokat képviselő ügyvéd szerint 

az eljárásokat azonnal el kellene indítani, hogy ne okozzon problémát az ügyek elévülése sem.

A CNN emlékeztetett arra is, hogy a vállalat az utóbbi időben több botrányba keveredett a biztonsági hiányosságokra rávilágító szivárogtatók miatt, és a cégvezetést számos kritika érte, hogy miközben igyekezett a biztonságon spórolni, jelentős összegeket juttatott vissza a részvényeseknek például sajátrészvény-vásárlásokkal.

Vezérigazgató: 

Az igazságügy.minisztérium azt nem közölte, hogy mi a következő lépés, arról július 7-én értesíti a bíróságot. Közben a Boeing korábban úgy nyilatkozott, hogy úgy vélik, nem szegték meg a megállapodást.

Kedden a Boeing jelenlegi vezérigazgatója, David Calhoun a szenátusban kért bocsánatot az áldozatok családjaitól, és elismerte, hogy cége messze áll a tökéletestől, valamint azt is, hogy sokat kell tennie a bizalom visszanyeréséért – idézte a lap.

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
julius68-2
2024. június 20. 20:50
Ide vezet, amikor a állásra jelentkezők castingjánál, a woke-mozgalmi szempontok érvényesülnek !
esszet
2024. június 20. 17:58
Nem ebben az ügyben hullanak a tanuk?
remi
2024. június 20. 17:54
Ugyammá, nincs itt semmi gond, a bőingnél még a diverzitás is diverz már, pl. értelmi fogyatékosok írják a szoftvereket és látássérültek szegecselik a sárkányt (mint a közelmúlt eseteiből ez látszik is). Amúgy nagyjából ugyanezek az emberek nagyjából ugyanezt lejáccották már egyszer (lásd. DC-10) csak akkor a mekdögleszdagleszt még jópézé el tudták adni a bőingnek meg beültek az ottani igazgatótanácsba is, aztán persze pont az lett belőle amire számítani lehetett. Csak most már úgy néz ki bő lett az ing és bőinget már nemigazán tud venni senki. Pedig ugyanazok a pofák, akik miatt akkor is meg most is meghalt csomó ember nyilván megjátszanák ugyanazt még1X.
2024. június 20. 17:12 Szerkesztve
Amikor Bő az ing sokminden belefér úgy hogy nem lesz belőle börtön. (akár egy Boe ing is)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!