Brüsszelben rácsodálkoztak, mi történt Magyarországgal – ez minden kritikát felülír

2024. szeptember 24. 12:37

Nem várt helyről jött nagy dicséret néhány tanács kíséretében.

2024. szeptember 24. 12:37
Orbán Viktor, BYD

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Hosszú elemzést tett közzé az Euractiv a magyar gazdaságról az IMF ajánlásai alapján. Ebben rögzítik: Magyarország „jelentős előrelépést ért el a jövedelmi szakadék áthidalásában az Európai Unió átlagához képest”, az ország egy főre jutó jövedelme folyamatosan nőtt – 2010-ben az EU-átlag 66 százalékán állt, 2022-ben pedig már a 76 százalékán.

Az IMF szerint ez a fejlődés „jórészt Magyarország globális értékláncokba való integrációjának köszönhető, különösen is az autóipari szektorban”, valamint „a külföldi tőkebefektetés növekedésének, különösen az elektromosautó- és akkumulátor-gyártásba”.

Az IMF ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kiváló összesített fejlődés mögött jelentős területi eltérések bújnak meg: Budapest jobban teljesített az ország többi részénél, és a legkevésbé épp az ország legfejletlenebb részei növekedtek; az IMF oktatási, digitalizációs, infrastrukturális és egészségügyi téren is lemaradást mér a leszakadó régiókban, amelyek gazdaságában alacsony hozzáadott értékű és magas kibocsátású szektorok dominálnak. A regionális különbségeket az IMF szerint leginkább a munkaerő produktivitása és a foglalkoztatottság tekintetében mutatkozó eltérések okozzák – jól teljesít e téren Pest és Győr-Moson-Sopron, amely magasabb növekedésre is képes volt, míg Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Jász-Nagykun-Szolnok inkább lemaradtak a növekedésben.

Az IMF értékelése szerint a magyar gazdaságban is zajlik a digitális és zöld kettős átállás – amely azonban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy célzott kormányzati intézkedések híján tovább növeli majd a regionális különbségeket, s ugyanez mondható el a mesterséges intelligencia begyűrűzéséről a gazdaságba. Míg Budapesten a zöld szektorokhoz kötődő munkahelyek aránya 3 százalék körüli, Győr-Moson-Sopronban pedig 2,2 százalék, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon 1 százalék alatt marad a zöld munkahelyek részesedése az összfoglalkoztatottságban.

Az IMF ezért regionális intézkedéseket javasol, külön befektetéseket a lemaradó régiók digitális és oktatási infrastruktúrájába, valamint a zöld magánbefektetések ösztönzését.

Az Euractiv értesülései szerint az ehhez kapcsolódó munka már folyik Navracsics Tibor minisztériumában, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumban.

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2024. szeptember 24. 15:24
"Skywalker_bp 2024. szeptember 24. 13:19 A svédek édes bosszúja. Ezt kaps ki Orbán, ezt kapd ki Szíjjártó. Svédország kezdeményezte, hogy az agrárpénzek se legyenek kifizethetôk hivrid rezsimeknek. De facto ez a javaslat. Na, ha az se fog jönni, akkor jön az elôrehozott választás, mert akkor traktorokkal lesz körbekerítve a Parlament is és Hatvanpuszta is." Nem előrehozott választás jön balfasz, hanem ti lesztek agyonbaszva, akik ilyeneken örömködtök és az ország megszivatásáért könyörögtök is, idegen hatalmaknál. Akik ellenzékből csak ártani akarnak az országnak, azok kormányon még többet árthatnának. Szóval ne reménykedj, balfasz.
2024. szeptember 24. 15:09 Szerkesztve
„jórészt Magyarország globális értékláncokba való integrációjának köszönhető, különösen is az autóipari szektorban” "Az IMF ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kiváló összesített fejlődés mögött jelentős területi eltérések bújnak meg: Budapest jobban teljesített az ország többi részénél..." Így van ez, ahol "mindenki" a fővárosban adózik. Naccságos IMF-nek ezt nem teccett figyelembe venni. De így legalább egy kis negatívumot is bele lehetett csempészni a jelentésbe.
kiss.istvan770
2024. szeptember 24. 15:07
Örvendetes, hogy az IMF-nél nem csak vakok és süketek dolgoznak, és képesek észrevenni a fejlődést. Viszont ezek a sikerek részben annak köszönhetőek, hogy az IMF tanácsait elengedtük a fülünk mellett.
2024. szeptember 24. 14:46 Szerkesztve
Z. "Pulai összetörte poloska álmát: nem látszik, hogy a Fidesz szavazói elfordulnának pártjuktól. „Sok a válságjel a társadalomban, a kormányzat körül is, de a pártok támogatottságában ez nem jelenik meg. A Fidesz tartja magát, bár nyilván neki is új kihívásokkal kell szembenéznie, nincs jele, hogy a választók tömegesen menekülnének a kormánypárttól, és az sem látszik, hogy a Fidesz szavazói elfordulnának pártjuktól.”" Ajjaj poloska szektások, ez mááá nagy baj nektek!!!, ha Pulai ilyet mond!!! 💯😆😝❗
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!