Az ukrán hadsereg főparancsnoka elmondta, miért volt szükség a kurszki offenzívára

2024. szeptember 06. 08:34

Szirszkij elismerte, hogy az oroszok szinte mindenben fölényben vannak velük szemben, így a légierőben, a rakétákban, a tüzérségben, a felhasznált lőszer mennyiségében, a személyi állományban, a tankokban, a gyalogsági harcjárművekben.

2024. szeptember 06. 08:34
Nyitókép: Orosz dróntámadás ukrán páncélozott járművek ellen Kurszk régióban 2024. augusztus 12-én / fotó: orosz védelmi minisztérium / AFP

Nyitókép: Orosz dróntámadás ukrán páncélozott járművek ellen Kurszk régióban 2024. augusztus 12-én / fotó: orosz védelmi minisztérium / AFP

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka interjút adott a CNN-nek, amelyet a Portfolio szemlézett. Olekszandr Szirszkij kijelentette, Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől, ezért kellett nekik augusztus 6-án offenzívát indítani ebbe az irányba Oroszország területén. 

Ez az ukrán lépés pedig csökkentette az ellenség támadásának a veszélyét, megakadályozták őket a cselekvésben. A magas rangú katona úgy fogalmazott, a harcokat az ellenség területére helyezték át, hogy érezhessék azt, amit ők minden nap éreznek. 

Szirszkij azt is elmondta, hogy 

Oroszország több tízezer katonát telepített Kurszkba, köztük elit légideszant erőket. 

A kurszki művelettel pedig az volt a terv, hogy megakadályozzák, hogy Oroszország az orosz várost egy új offenzíva kiindulópontjaként használja, emellett ezzel más frontszakaszokról tudnak orosz erőket elterelni. Cél volt még az is, hogy biztonsági övezetet hozzanak létre és megakadályozzák polgári objektumok határokon átnyúló bombázását, továbbá, hogy hadifoglyokat ejtsenek, valamint, hogy növeljék az ukrán csapatok és az egész nemzet morálját.

A főparancsnok szerint a donyecki Pokrovszknál egyelőre sikerült megállítaniuk az orosz előrenyomulást, a tüzérségi csapások száma és az orosz offenzíva intenzitása csökkent, eszerint működik a stratégiájuk.

Szirszkij ugyanakkor azt is elismerte, hogy az oroszok szinte mindenben fölényben vannak velük szemben, így a légierőben, a rakétákban, a tüzérségben, a felhasznált lőszer mennyiségében, a személyi állományban, a tankokban, a gyalogsági harcjárművekben. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Resperger István

Infostart

Idézőjel

Az ukránok találtak egy Achilles-sarkot az orosz rendszeren. Interjú.

Az anyagi hátrányt okos megoldásokkal lehet csökkenteni, például az ukrán drónprogrammal. 

A főparancsnok beszélt arról is, hogy prioritás volt az új katonák toborzása, ugyanakkor közölte, a kiképzéssel vannak problémák, az újoncok kevesebbet kapnak, mint amennyire szükség lenne.  Azt is elmondta, az amerikai támogatás késlekedése jelentős hátrányt okozott a harctéren és a harci morálban, és elismerte, hogy még mindig problémát jelent a katonák moráljának visszaesése.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2024. szeptember 07. 08:32
Nekem olybá tűnik hogy Szirszkij az oroszok embere, ennyire nem lehet hülye.
Dixtroy
2024. szeptember 06. 20:48
"Olekszandr Szirszkij kijelentette, Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől" Hát ez úgy faszság ahogy van. Hol van az a haderő, amit megelőztek a támadásban? Az orkránok civileket basztattak, ha lett volna ilyen hadsereg, akkor azzal összecsaptak volna. Ja várjál, Kurszk felől légideszantosokat előztek meg! Azok baszd meg azóta is lebegnek és csodálkoznak, hogy balról meg vannak előzve!
mandala-3
2024. szeptember 06. 10:21
"miért volt szükség a kurszki offenzívára" ,hogy elérjék a kurszki atomerőművet- ez az igazság!
fogas paduc
2024. szeptember 06. 10:14
Szerintem azért csinálták, hogy hamarább vereséget szenvedjenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!