Az ukránok kurszki támadása taktikai siker, de stratégiai bukás lehet belőle

2024. szeptember 05. 07:38

Az ukránok találtak egy Achilles-sarkot az orosz rendszeren. Interjú.

2024. szeptember 05. 07:38
Russian fighters who are aligned with Ukraine attend joint press conference in Kyiv
Resperger  István
Resperger István
Infostart

Nyitókép: Oleksii Chumachenko / ANADOLU / Anadolu via AFP

„Az elmúlt hetekben, bár voltak egyéb fejlemények is, az ukránok kurszki offenzívája dominált a híradásokban. Mennyire számít ez akár fordulópontnak, akár meghatározó lépésnek a háborúban?

Mivel egy eléggé kiegyensúlyozott háborút láttunk eddig, ez egy ukrán harcászati, taktikai siker, viszont magában hordozza a stratégiai bukásnak is a lehetőségét. Az oroszok körülbelül 520 ezer emberrel vannak a frontvonalban az 1500 kilométeren, 420 ezer volt eddig az ukránok száma. Szirszkij vezérezredes szerint jövőre szeretnék az oroszok ezt tovább, 690 ezerre bővíteni. Az intenzitásra azt lehet mondani, hogy egy felőrlő háborúban főleg a tüzérségnek, a siklóbombáknak, a repülőgépeknek, a helikopter-bevetéseknek volt rettenetesen nagy szerepük. Most viszont az ukránok találtak egy Achilles-sarkot az orosz rendszeren, mert Teplin vezérezredes úgy döntött, hogy Kurszk megyében nem szükséges, hogy védelmi tanács működjön, majd a hadsereg megold mindent.

Ez hiba volt?

Én azt gondolom, hogy igen, mert így egy összehangolatlan, rendezetlen rendszer alakult ki. Körülbelül 1000-1500 felderítő határőr és sorkatona volt ebben a térségben, amikor hat könnyű dandárral az ukránok négy irányban megtámadták őket. Ugyanazt a módszert választották, mint tavalyelőtt Harkivnál, gyorsan áttörtek az első védelmi vonalon, így az oroszok azt vették észre, hogy hátulról is, elölről is ukrán katonák vannak, így az ukránok nagyon könnyen, nagyon gyorsan, manőverező hadviseléssel két védelmi vonalat is sikeresen bevettek. Az oroszok 133 ezer, más forrás szerint 115 ezer embert telepítettek ki ebből a régióból. Közel 80-100 települést vontak az ukránok ellenőrzés alá, de azért a lehetséges dezinformáció kapcsán el kell mondani, hogy elég ügyesek az ukrán különleges műveleti erők, sokszor mélyen bementek a frontvonalba, ellopták a falu tábláját, és máshol fotózkodtak vele, de ez nem változtat a tényen, ez egy nagy arculcsapás Oroszországnak. Majdnem 2000 négyzetkilométert sikerült ellenőrzés alá vonni. Most a harcok kicsit stagnálnak, az oroszok egyre több erőt vonnak ide, és az ukránok szerencsétlensége, hogy a különleges műveletben sorkatonák nem vehetnek részt, így most az oroszok hat különböző körzetből csoportosítottak át sorkatonákat is, illetve a harkivi régióból két nagyon fontos alakulatukat küldték át, a tengerészgyalogosokat, a 156-ost és a drónrészleget. Most azt látjuk, hogy az oroszok bár lassan, de reagáltak. 

Nem esnek neki az ott beékelődött ukrán erőknek, hanem inkább dróncsapásokkal és a felőrléssel próbálják meg a területet visszavenni. A Donbaszban levő katonák arra panaszkodnak, hogy például a tüzérségi lőszerekből sokkal kevesebb van, mert át kellett csoportosítani Kurszkhoz. Most abban a csapdában vannak az ukránok, hogy Donbaszban halad előre az orosz haderő, elég nagy gyorsasággal, és ott már csak egy védővonal található, Pokrovszknál, az egy fontos logisztikai központja az ukránoknak, ezt fogják nagyon rövid időn belül ostrom alá venni az oroszok. A kurszki részből nem tudják kihozni az embereiket, mert akkor magukkal húznák az orosz erőket is, és a cél minél távolabb tolni az orosz tüzérséget az ukrán határtól. Ez sajnos így nem valósult meg, ezért Szumit, Harkivot továbbra is bombázzák az oroszok. Ugyanez volt az oroszoknak az elképzelésük, Donyecktől 80 kilométerre visszatolni az ukrán erőket. 

Én azt gondolom, pár hétig a kurszki terület még mindenképp téma lesz, viszont a válaszcsapások azért elég borzalmasak voltak, hiszen Kurszkra válaszul az oroszok több száz rakétát, drónt indítottak, és el is veszett az ukrán erők első F-16-os vadászgépe, és a pilóta is meghalt. Válaszul az ukránok szintén fontos létesítményeket támadtak, főleg olajlétesítményeket, és Moszkvát is. A felek eléggé brutális módon elérik egymás fővárosát, és támadnak. Putyint annyira feldühítette a kurszki támadás, hogy a stratégiai légierőt Kinzsal rakétákkal is bevetette, illetve most a mezőgazdasági és gabonalétesítményeket is támadták. Az energiaszektorban azt láthatjuk, hogy Ukrajna már így is nagyon sok mindent elveszített, eddig körülbelül 9 gigawattnyi áram hiányzik Ukrajnából. A szomszéd országok két gigawattot képesek összeadni, ebből Magyarország 42 százalékot biztosít. Az eddigiek alapján 27 százaléka működik még az erőműveknek Ukrajnában, az új csapással ez körülbelül húszra csökkent. A kijevi attasénk jelentése szerint két órára elég áram van egy-egy városban, ekkor kell mindent feltölteni. Az ukrán energiaügyi miniszter, akit éppúgy elbocsátottak, mint a légierő parancsnokát is az F-16-os elvesztése miatt, azt mondja, a november lesz a legnehezebb.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BBrutus
2024. szeptember 06. 19:52
Taktikai sikerről akkor beszélhetnénk, ha az orosz haderő jelentős része elhagyta volna a frontot és Kurszkba ment volna. De, nem vették be a csalit. Oroszország meg akkora területileg, hogy a kurszki betörés meg sem látszik. Az ukrán csapatok csak legyenek ott, kárt már nem sokat tudnak okozni. És mi van akkor, ha az oroszok csalták be őket Kurszkba? Na, az taktikai siker.
EX_Terminator
2024. szeptember 05. 18:31
Az az Achilles sarok soha nem is volt az, csak a fontossági lista vége felé kullogott. De most gyorsan betömésre kerül.
Akitlosz
2024. szeptember 05. 17:57
Rosszul gondolja, magából indul ki a szerző, ha azt hiszi, hogy Putyin dühből irányít. Eleve nem szól bele a konkrét csapásokba taktikai szinten. Nem dolga és nem is képzett katona. A Kinzsál rakétákat kiemelten fontos célok ellen vetik be, azaz akkor, ha találnak ilyent, amiért megéri. Egy katonai iskola sok száz katonával egy helyen ilyen cél. A célpontok többségéhez elegendő az Iszkander rakéta is.
Csigorin
2024. szeptember 05. 17:28
Aztan kiderult hogy a sarok nem Achilles, de meg ha az lenne se mennek vele sokra mert elvagni csak papirkessel tudjak az meg nem viszi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!