Szakértő: Ha Ukrajna fenn akar maradni, fel kell áldoznia a háborús ellenállást

2024. szeptember 05. 10:13

Robert C. Castel szerint minden azon múlik, hogy Oroszország rendelkezik-e a szándékkal és a képességgel, hogy a szíriai forgatókönyvet alkalmazza Ukrajnában.

2024. szeptember 05. 10:13
null

Nyitókép: Alapjogokért Központ

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ új biztonságpolitikai tanácsadója. A szakértő kitért arra, hova futhat ki az ukrajnai konfliktus, de beszélt arról is, milyen szakaszban zajlik éppen a közel-keleti háború. Castel vallja: 

az orosz–ukrán háborút lezáró jövőbeli békéhez Magyarország legfontosabb hozzájárulása az volt, hogy le mert tenni az asztalra egy B tervet ott, ahol addig csak A+ tervekről volt szabad beszélni.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán helyzet

A szakértő a Magyar Nemzetnek kifejtette: több jel utal arra, hogy az az életerő, amely az ukrán adminisztrációt eddig fenntartotta, fokozatosan gyengül. Az első ilyen jel a nyugati médianimbusz fokozatos elpárolgása volt. A második a formális legitimitás elvesztése, idén májusban. A harmadik jel pedig az egyre kétségbeesettebb próbálkozások fekete hattyú-események generálására a harctereken, amikkel az ukrán vezetés megpróbálja megváltoztatni a háború dinamikáját, vagy legalábbis időt nyerni.

Ha a jelenlegi trendek lineárisan folytatódnak, és nem látunk jelentős ellentrendeket, 

akkor Ukrajnának a jelenlegi adminisztrációt, s talán a háborús ellenállást is fel kell áldoznia az állami lét megmentése érdekében” 

– fogalmazott.

Castel szerint Oroszországnak sikerült egy olyan attríciós háború logikáját rákényszerítenie Ukrajnára, amit az nem nyerhet meg, és amikor minden lineáris projekció Ukrajna vereségét jósolja közép- vagy hosszú távon, az ukránok kénytelenek fekete hattyúkat generálni. A szakértő megjegyzi: az egyik ilyen fekete hattyú a Krynkynél történt partra szállás volt. 

„Ehhez is éppakkora reményeket fűztek, mint a jelenlegi kurszki betöréshez. A Liddell Hart-féle »indirekt megközelítés« stratégiája, amely az oroszok figyelmének elterelésére alapoz, alapvetően jó gondolat, de ahhoz, hogy sikerrel járjon, létfontosságú orosz érdekeket kellett volna fenyegetnie Kurszknál. 

Ez a zöldmezős beruházás azonban csupán arra vezetett, hogy Oroszország magas harcértékű ukrán csapatokat kötött le alacsony harcértékű orosz csapatokkal” 

– mondta a portálnak a szakértő.

Castel szerint minden azon múlik, hogy Oroszország rendelkezik-e a szándékkal és a képességgel, hogy a szíriai forgatókönyvet alkalmazza Ukrajnában. „Úgy gondolom, Oroszország rendelkezik azokkal a képességekkel, hogy a tél küszöbén a kritikus infrastruktúra lerombolásával lakhatatlanná tegyen ukrán városokat, és a kialakuló menekülthullámot stratégiai fegyverként alkalmazza. Rafah példája bebizonyította, hogy mindaz, amiről komoly nyugati szakértők magabiztosan azt állították, hogy lehetetlen – másfél millió ember evakuálása –, néhány nap alatt megoldható” – magyarázta.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán békemissziója

Castel a portál kérdésére leszögezte: 

a békepártiság nem hasadóanyag, hogy pontosan kvantifikálni lehessen a kritikus tömegét. 

„Viszont ha elfogadjuk azt, hogy a politikai siker mindent igazol, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy a kézzelfogható kudarc a politikai legitimitás halála. A háború egyik nagy előnye, hogy más területekkel ellentétben a katonai kudarcot nem lehet szétmagyarázni. Egy GDP- vagy munkanélküliségi statisztikát meg lehet hamisítani, de egy orosz páncéloshadosztály a Dnyepernél, bárhonnan nézzük, pontosan úgy néz ki, mint egy orosz páncéloshadosztály a Dnyepernél” – tette hozzá.

A szakértő kifejtette: a háborúra elpazarolt nyugati erőforrásokat még valahogy meg lehet magyarázni, de az ukrán lakosság növekvő szenvedését egyre nehezebb lesz. Mint fogalmaz: „Az emberi szenvedés fokozásával Oroszország a haladó Nyugat legfontosabb morális értékét, a gyengébbek megóvását fogja a Nyugat ellen fordítani. 

Csak idő kérdése, hogy felismerjük: megvédeni az ukránokat ettől a szenvedéstől nem vagyunk képesek, és a jelenlegi politikánkkal csupán meghosszabbítjuk ezt a szenvedést.”

Castel úgy véli: minden állam a geopolitikai gondolkodás önálló laboratóriuma kell legyen. Ezek a laboratóriumok pedig olyan termékeket kell előállítsanak, amelyek szabadon versengenek egymással a gondolatok piacán. Majd feltette az egyik legfontosabb kérdést: „Ehelyett mit kaptunk az elmúlt két és fél évben? Egy chaplini gépezetet, futószalaggal és kényszeretetővel. Ezt a dinamikát törte meg Magyarország békekezdeményezése.

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael helyzete

A Magyar Nemzet az izraeli háború jelenlegi állásáról is kérdezte a biztonságpolitikai szakértőt, aki szerint a háború jelenlegi szakasza az első cél, a Hamász által jelentett katonai fenyegetés felszámolása. Ez a szakasz a vége felé közeledik. 

A katonai fenyegetés felszámolása azt jelenti, hogy megfosztjuk a Hamászt attól a képességtől, hogy egy második, október 7-i mészárlást hajtson végre többdandárnyi szervezett katonai erővel. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a terrorfenyegetés megszűnik” – mondta ennek kapcsán.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2024. szeptember 05. 16:52
A legújabb szakértői vélemények szerint Ukrajna maradék lakosságának az őszi-téli időszakban napi húszórás áram és fűtéshiánnyal kell szembenéznie. Az orosz rakétatámadások során megrongálták a vinyicai áram elosztó központot, amelyen keresztül Ukrajna az import áramot kapta Magyarországtól. Amikor ez a tantusz a nagy ukrán tömegeknél leesik akkor tömeges menekülésre számíthatunk Lengyelország, Szlovákia, Románis éa Magyarország felé. A menekültek száma így is napról-napra nő. Senki sem akar ott sem megfagyni és éhenhalni. Közben azért kapnak híreket a külfödre menekült ismerősöktől, barátoktól is.
survivor
2024. szeptember 05. 16:17
2022 előtt még Ukrajnának hívtak, valami megmaradjon. Megmarad : ukrán sz sz sz k
survivor
2024. szeptember 05. 16:16
másfél millió ember evakuálása –, néhány nap alatt megoldható A város legszélén lakók futnak el először. A belső mag már az üres részeken kel ,át..... Nincs forgalmi zavar.
guszti-18
2024. szeptember 05. 15:12
Castel Úr elemzése tökéletes. Az oroszok a "szíriai" taktikát alkalmazzák. Tisztában vannak a képességeikkel, melyeket teljesen tudatosan érvényesítenek. Az ukránok minél hamarabb írják alá a Putyin által eléjük rakott békeszerződést, annál több esélyük marad, hogy abból az entitásból, amit 2022 előtt még Ukrajnának hívtak, valami megmaradjon. Attól tartok, hogy a sorsuk már régen nem az ő kezükben van....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!