A klímaváltozás a mezőgazdaságban is érezteti a hatását: egyre jobban hódít az angol pezsgő

2024. szeptember 28. 21:23

Egyre több a díjnyertes, kiváló minőségű angol pezsgő.

2024. szeptember 28. 21:23
Angol pezsgő, Anglia, Franciaország, borászat, éghajlatváltozás, szőlő
Bárdos Tamás

Nyitókép: Ben STANSALL / AFP

Sokak szerint a klímaváltozás hatásai egyre nyilvánvalóbbak. Ezeket a változásokat Európában is felfedezni vélik, elég csak az idei év szeptemberére gondolni. A World Weather Attribution (WWA) nemzetközi tudóscsoport például arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt kétszer nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő olyan felhőszakadások, mint amilyenek szeptemberben pusztító árvizeket okoztak Közép-Európában.

Akár valós félelemről van szó, akár nem, az tény, hogy a globális felmelegedést a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrégiben tette közzé a hőmérséklet-változásra vonatkozó statisztikákat, amelyek lehetővé teszik az európai országok közötti trendek összehasonlítását. Kiindulópontként az 1951-1980 között mért átlaghőmérsékletet szabták meg, és az így kapott adatokban szereplő 41 európai országból 22-ben 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben emelkedett ezen átlaghoz képest a hőmérséklet.

Ezt is ajánljuk a témában

Champagne már a múlté, az angol pezsgő a jövő?

A statisztikákból kiderült, hogy Franciaországban és Luxemburgban mutatható ki a legnagyobb melegedés. Az alapnak tekintett átlaghoz viszonyítva 2,93 Celsius-fokkal mértek melegebbet ezekben az országokban.

Franciaország tehát egyike azon országoknak, amelyekben nyilvánvalóan megmutatkozik a globális felmelegedés.

Amióta a 17. században Dom Pérignon szerzetes előállította az első pezsgőt, azóta az ő nevét viselő alkoholos ital számít a legnépszerűbbnek, annak ellenére, hogy bőven akad konkurenciája. Az elmúlt években azonban új rivális mutatkozott meg a prémium pezsgőiparban, mégpedig Dél-Angliában. A globális felmelegedés ebben a térségben abban mutatkozik meg, hogy a hírhedten hideg és csapadékos Egyesült Királyság lassan egyre inkább melegebbé és naposabbá válik, és Dél-Anglia – egész pontosan Kent és Sussex megyék – éghajlata ma már nagyon hasonlít az 50 évvel ezelőtti Champagne régióhoz – mutatott rá a BBC.

A lap ezt egyértelműen az éghajlatváltozás eredményeként könyveli el. Akárhogy is legyen, tény, hogy az angol bortermelők ma már képesek a hagyományosan Champagne-hoz kötődő szőlőt termeszteni, és kiváló minőségű pezsgőt előállítani.

illusztráció pezsgő
Az angol pezsgő a jövő? A kép illusztráció (Fotó: MTVA/Bizományosi/Lapis Renata)

Teljesen más képet mutat Anglia

Harminc évvel ezelőtt Sussexben a mezőgazdaság a szántóföldi munkákról, valamint az állattenyésztésről szólt. Most azonban a szőlészet, a borászat és a borkészítés kezd központi helyre kerülni. A környező földeken, ahol egykor juhok legeltek és almaültetvények virágoztak, ma már egyre több helyen szőlőültetvényekkel lehet találkozni.

Az Egyesült Királyságban az utóbbi évtizedekhez képest 150 százalékkal nőtt a borszőlő termőterülete

– mutatott rá a változás konkrét mértékére az Euronews. A lap Mark Driver történetét hozta fel példa gyanánt. A férfi 2009-ben elhagyta Londont, majd tízmillió fontból új szőlőbirtokokat vásárolt és borászatot nyitott. „Kétezer évvel ezelőtt rómaiak éltek itt. Mindössze két kilométerre innen volt egy római villa, amelyhez biztosan szőlő is tartozott. Aztán jött a középkori hidegebb időszak, és sörivók lettünk. A szőlőt a hatvanas években kezdték újra ültetni Angliában. A klímaváltozás pozitív hatása, hogy egyre több szőlőt lehet látni az Egyesült Királyságban” – fejtette ki a véleményét Mark Driver.

Egyébiránt a szőlőtermesztést a talajminőség is segíti, mivel a Champagne régióhoz hasonlóan Anglia ezen részén is meszes talaj található, ami bizonyítottan kedvez egyes szőlőfajtáknak.

Az Egyesült Királyságban ma már több, mint 500 szőlőskert található 2330 hektáron, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak. A pezsgők a bortermelés 66 százalékát adják.

A legnépszerűbb szőlőfajták pezsgőkészítéshez a Champagne régióban is használt chardonnay, pinot noir és pinot meunier

– mutatott rá az Origo.

Fontos kiemelni, hogy egyre több a díjnyertes, kiváló minőségű angol pezsgő. 2015-ben például több megmérettetésen 46 aranyérmet nyertek az angol pezsgők, később, 2017-ben az angol 2011-es évjáratos Blancs de Blancs Magnum pezsgő a kategóriában a francia vetélytársait is maga mögé utasítva lett világbajnok.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 28. 22:59
Don Perignon "csak" feltalálta a pezsgőt, de ha a Napkirály nem mondta volna rá, hogy hát ez jó, akkor nem terjedt volna el. Addig borhibának, ezért kerülendőnek tartották a bugyborékolást. A királyt viszont egy ország utánozta. Meg a külföld is.
Akitlosz
2024. szeptember 28. 22:52
Még sohasem láttam angol pezsgőt. A francia pezsgőt nem érdemes megvenni. Jónak persze jó. Na de annyi pénzért már gyereket is kellene tudnia szülni. Az orosz pezsgőnél olcsóbban jobbat nem lehet kapni. Aki elérhető luxusra vágyik ő vegyen magyar arany vagy ezüst BB pezsgőt!
gilou-au-clavier
2024. szeptember 28. 21:36
Akkor most mégiscsak van durva klímaváltozás meg globális felmelegedés, fidkány buksikák? Ami kb. addig fog tartani, amíg a grönlandi olvadás miatt le nem állnak majd az atlanti bukóáramlatok, ott lesz vége a pezsgőzésnek meg Európának is kb. 20-40 év. A III/III-as fideszesek. rostáslincselők meg pedofidkányok nagy része addigra már rég halott lesz...
sexykitty-5000096
2024. szeptember 28. 21:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­­é­­k­­­e­l­­d­ ­­a­­ ­­s­z­e­­x­­i­­­ ­p­u­n­­c­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!