Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Amerika szeretné kikerülni mindenki más cenzúráját

2024. szeptember 06. 21:10

Arra kérte a technológiai nagyvállalatokat, hogy segítsenek ebben.

2024. szeptember 06. 21:10

Nyitókép: MTI/EPA/Google

Nem akármiről tárgyaltak csütörtökön a Fehér Házban: Joe Biden amerikai elnök hivatala azzal kapcsolatban hívott össze találkozót, hogy az amerikai technológiai nagyvállalatok segítsenek kikerülni az internetet cenzúrázó országok – az Egyesült Államok ide nem értendő, Oroszországról, Iránról, Mianmarról és egyebekről van szó – cenzúráját. A megbeszélésen, amelyről az Euractiv számolt be,

az Amazon, a Google, a Microsoft és a Cloudflare is jelen voltak.

A konkrétumokat tekintve az USA azt várja techcégeitől, hogy adjanak több sávszélességet az Egyesült Államok külügyminisztériumának finanszírozásában működő Nyílt Technológiai Alap (OTF) által támogatott VPN-eknek.

A VPN (virtuális magánhálózat) olyan szolgáltatás, amely elrejti vagy meghamisítja az internetező IP-címét, így lehetőséget kínál olyan tartalmakhoz való hozzáférésre, amelyek az adott országban cenzúra vagy egyéb okok miatt nem elérhetők.

Laura Cunningham, az OTF elnöke a lapnak elmondta: leginkább az orosz és az iráni rezsimek internetpolitikai szigorításai miatt az elmúlt években megtöbbszöröződött az igény a VPN-ekre, s míg egy évig kilencmillió felhasználó VPN-ezését támogatta az OTF a hozzá bekötött szolgáltatókon keresztül, ez a szám azóta több mint megnégyszereződött:

ma a lap szerint 46 millió ember használ az USA külügyminisztériumának támogatásával működő VPN-t.

Az orosz-ukrán háború 2022-es kitörése után erre a célra kiutalt amerikai közpénz jelentős részét viszont eddig magántulajdonban lévő szerverek kibérlésére kellett elkölteni a megugrott felhasználószám miatt. Ezen változtatna az USA most. „Szeretnénk támogatni ezeket a plusz felhasználókat, de nincsenek meg az erőforrásaink ahhoz, hogy ezzel a növekvő igénnyel lépést tartsunk” – fogalmazott Cunningham.

Az Euractiv megkeresésére, hogy valóban segítenek-e majd ezek a cégek az Egyesült Államoknak anyagilag a diktatúrák internetezőinek VPN-jeit fenntartani, a vállalatok egyelőre nem válaszoltak.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tegnap
2024. szeptember 07. 09:27
Hillary Clinton bázisdemokrata 2024. szeptember 07. 00:29 Egy igazán undorító okádék vagy, a hillary széteső fosos valagának tökéletes képmása. Nem csoda, hogy a fajtád vonaglik pávatollakkal a seggében a prájdon.
august
2024. szeptember 07. 07:51
:)) Ez lesz azt hiszem hamarosan a kiberbűnözés melegágya, a lenyomozhatatlan helyekről indított akciókkal. Csak óvatosan megjegyezve, vajon évtizedekig hogyan működhetett felderíthetetlenül a Kuruc infó, vagy egyéb más botgrányosan gyalázatos internetes felhasználó? Itt rá a magyarázat. Ez lesz a jövő fegyverneme, ami nem csak a spájzban, hanem az egész lakásban valamilyen módon elérhető lesz, minden háztartásban. Nemsokára építeni fogják ennek az ellenszerét, akár korábban az atombukereket. Kizárva a külső hatásokat.
atti64
2024. szeptember 07. 06:33
A DIKTATURÁS PATKÁNYOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mgyfree
2024. szeptember 07. 05:58
RT is az oroszok tiltották be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!