A szuverenitás kora lesz az új világrend alapja – nemzetközi geopolitikai csúcstalálkozó Budapesten

2024. szeptember 18. 15:21

„Kié az új világrend?” – tették fel a kérdést magyar és külföldi szakértők.

2024. szeptember 18. 15:21
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Tamás Gyurkovits / Hungarian Conservative

***

Szeptember 17-18. között zajlik Budapesten, a Várnegyedben található Lónyay-Hatvany villában a negyedik Danube Institute – The Heritage Foundation Geopolitical Summit, amelynek mottója: „Kié az új világrend?” 

Az eseményt a nyitóbeszédeket követően vitaindító beszédével Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója indította. Az egyik kulcsgondolata az volt: 

nem engedhetjük meg magunknak a luxust, hogy ne gondoljunk a jövőre”,

még akkor sem, ha a konzervatívok néha inkább a múltba tekintenek vissza. Orbán Balázs szerint most nem az a cél, hogy a múltban elmerüljünk, mivel „a konzervatívok a korábbi liberális világrend vesztesei voltak”. Azonban most, a változó világrenddel ez is megváltoztatható.

Orbán Balázs beszédében felidézte, milyen volt a régi világrend. A hidegháború utáni korszakban a világ vezetői között az a népszerű vélekedés uralkodott, hogy „elértük a történelem végét”, utalva Francis Fukuyama amerikai politológus 1992-es könyvére. Az általános vélekedés szerint a nem nyugati országok elfogadják a liberális gazdasági és politikai rendszert gazdasági segítségnyújtásért cserébe; és a nagy konfliktusok megszűnnek. Ez azonban nem így alakult.

Orbán rámutatott, hogy a nyugati világrend versenytársai az elmúlt évtizedekben csak gazdaságilag erősödtek. Bár kihasználták a liberális szabadkereskedelmi rendszereket, azokat belföldön nem vették át.

A kialakuló új világrendet „a szuverenitás korának” nevezte. Az új rendszerben egyetlen blokk sem tudja uralni a másikat, ezért nem is kellene erre törekednie – mondta. Hangsúlyozta, hogy a politikai döntéseket nem ideológiák, hanem nemzeti érdekek alapján kell meghozni.

Példaként hozta fel a jelenlegi orosz-ukrán háborút. Véleménye szerint az európai országok érdekében állna, hogy béketárgyalásokat kezdjenek, de ideológiai alapon elutasítják ezt, annak ellenére, hogy több mint 500 000 ember halt meg a háborúban a két oldalon. Orbán szerint Magyarország igazolást nyert és helyesen cselekedett, amikor következetesen békét sürgetett Kelet-Európában.

A migrációval kapcsolatban Orbán elmondta, hogy nem oldja meg Európa demográfiai vagy munkaerő-problémáit. Rámutatott, hogy a tömeges illegális migráció csökkenti a közbiztonságot és aláássa az emberek egymásba és az intézményekbe vetett bizalmát. Ezért úgy véli, hogy a demográfiai problémákat családpolitikai intézkedésekkel kell megoldani, ezért Magyarország a GDP 4–6 százalékát költi a fiatal gyermeket nevelő családok támogatására, miközben további 2 milliárd eurót fordít határvédelemre.

Orbán beszéde végén hangsúlyozta a 2024-es amerikai elnökválasztás fontosságát. Úgy véli,

elengedhetetlen, hogy Donald Trump elnök és JD Vance szenátor győzelmet arasson,

mivel „a nyugati világ vezető hatalmát olyanoknak kell irányítaniuk, akik értik a globális változásokat”. Hozzátette, hogy bár az amerikai és a magyar érdekek nem minden esetben esnek egybe, a múltban már bebizonyosodott, hogy Trump-adminisztráció alatt gyümölcsöző párbeszédet folytathatnak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kinek a demokráciája? Milyen szabályok?

Az esemény első panelbeszélgetésének címe „Demokrácia 2024: Kinek a demokráciája? Milyen szabályok?” volt, amit Calum TM Nicholson, a Danube Institute kutatási igazgatója moderált.

A beszélgetésen többek között részt vett Lord David Frost, a brit Lordok Háza tagja, korábbi diplomata, közszolgálati vezető és Tory politikus; Ryszard Legutko professzor, az Európai Parlament korábbi tagja; Henry Olsen, az Ethics and Public Policy Center vezető kutatója és a Beyond the Polls Podcast házigazdája; John Fund, a National Review magazin nemzeti ügyekkel foglalkozó publicistája és a Fox News közreműködője; valamint Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója.

A panel kiemelt beszédét Lord David Frost tartotta, aki felvetette, vajon a nyugati demokrácia „megfelelő egészségben” van-e. Úgy véli, hogy igen, mert működik, van értelme és nincs kontroll alatt. 

Kiemelte, hogy a nyugati demokrácia a nyomás ellenére is elfogadhatóan működik. Úgy vélte, amíg az emberek szabadon gondolkodhatnak és fontos kérdésekről vitázhatnak, a demokrácia él és virul.

 

Nyilvános és magánszektorok együttműködése a Geopolitikai Csúcstalálkozón

A negyedik Danube Institute – The Heritage Foundation Geopolitical Summit második panelje a magáncégek és a közszférák közötti kapcsolatról szólt. A beszélgetés moderátora Michelle Watson, a Deloitte korábbi stratégiai kockázati tanácsadója és a Danube Institute vezető munkatársa volt. Elmondása szerint a nyilvános-magán partnerség „egyre nagyobb hatással és fontossággal bír, néha pedig aggodalmat kelt”.

Az esemény kiemelt résztvevői különböző perspektívákból vizsgálták a nyilvános és magánszektor együttműködéseinek jelentőségét, kihívásait és lehetőségeit, bemutatva a közös célokat és a jövőbeli kilátásokat.

Többpólusú világ a változó geopolitikai színtéren – Magyarország és a nemzeti szuverenitás szerepe

A Geopolitikai Csúcstalálkozó harmadik panelbeszélgetését Carlos Roa, a The National Interest korábbi ügyvezető szerkesztője és a Danube Institute vendégkutatója moderálta.

A meghívott előadók között szerepelt többek között Swapan Dasgupta, az indiai Bharatiya Janata Párt (BJP) végrehajtó bizottságának tagja, Damjan Krnjevic Miskovic professzor, az ADA Egyetem Fejlesztési és Diplomáciai Intézetének kutatási igazgatója, Doug Stokes professzor, az Exeteri Egyetem Nemzetközi Biztonság és Stratégia szakértője, Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke és Glen E. Howard, a The Jamestown Foundation korábbi elnöke.

A kiemelt beszédet Swapan Dasgupta tartotta, aki 

Magyarországot méltatta, kiemelve, hogy az ország az egyik legfontosabb védelmezőjévé vált a nemzeti identitásnak és szuverenitásnak.

 A sokpólusú világrend kapcsán hangsúlyozta, hogy mindig fontos a kontextus, és hogy ez a világrend a nemzeti érdekek képviseletén alapul.

Példaként India hozzáállását említette az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, ahol saját érdekeiket szem előtt tartva nem követtek elhamarkodott lépéseket, hanem olcsó energiát vásároltak Oroszországtól. Kiemelte, hogy a nemzeti érdekek követése nem jelenti a béke ellenességét, hanem inkább azt, hogy minden országnak jogában áll meghatározni saját politikáját, miközben együttműködik más nemzetekkel.

„Az országoknak beszélniük kell egymással, konzultálni, együttműködni, szem előtt tartva, hogy a nemzeti szuverenitás nagyon fontos”

 – zárta gondolatait.

Doug Stokes professzor ellentmondott az előtte felszólalóknak, és úgy vélte, hogy Kína, mint a Selyemút-Ázsia központi szereplője, valójában hanyatló pályán van.

Rámutatott az ázsiai ország gazdasági problémáira és demográfiai kihívásaira, valamint arra, hogy sok nyugati ország felismerte a kínai gyártástól való függőség veszélyeit, és most kivonják Kínát ellátási láncaikból. Stokes szerint nem helyes Kínát a nemzeti érdekek védelmezőjeként bemutatni, sokkal inkább a Kínai Kommunista Párt érdekeit védi. „Egy sekélyes sokpólusú nemzetközi rendszer az, ha annak kulcsszereplője Kína” – jegyezte meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 

Magyarország stratégiájában racionális Kínával való kapcsolatépítés, de az országnak tudatosítania kell, hogy a 21. század valószínűleg továbbra is az amerikai tengely körül forog majd, még a sokpólusú világrendben is.

Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke, záróbeszédében elmondta, hogy az elmúlt években az Egyesült Államokban nem volt elegendő olyan panelbeszélgetés, mint amilyeneket most Budapesten tartanak. Ez szerinte arra utal, hogy az USA nincs jól felkészülve az új világrend kihívásaira, mivel túlságosan ragaszkodik a múlt 30 év világrendjéhez. Bár az USA-nak jelentős erőforrásai vannak egy új világrendhez való alkalmazkodáshoz, nehezen találja meg az irányt a változó világban. 

Pappin emlékeztetett a BRICS országok hatalmas gazdasági erejére, amely meghaladja a Nyugat összesített erejét, és nehéz feladatnak tartja, hogy Amerika megfelelő válaszlépést találjon erre az új hatalomra.

Végül úgy fogalmazott, hogy bár a jelenlegi döntések nem feltétlenül rosszak, ha nem történik gyakorlati megállapodás például egy Trump-elnökség alatt, nincs jele annak, hogy jelentős változás következne, és ezek az országok számos területen végül megelőzhetik az Egyesült Államokat.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 18. 18:13
"Orbán beszéde végén hangsúlyozta a 2024-es amerikai elnökválasztás fontosságát. Úgy véli, elengedhetetlen, hogy Donald Trump elnök és JD Vance szenátor győzelmet arasson," Mondja a szuverenitásmániás. Ha tényleg szuverének lennének, akkor mindegy lenne nekik, hogy mi történik Washingtonban és Brüsszelben. De nem szuverének, hanem globalista csicskák. Csak a szájuk nagy, de rendre behódolnak a globalista érdekeknek. Az szavazzák meg, ami ellen tiltakoznak vagy munka helyett kávéznak szavazáskor, hogy senki se képviselje Magyarországot.
Akitlosz
2024. szeptember 18. 18:08
"„Kié az új világrend?” – tették fel a kérdést magyar és külföldi szakértő" Na és miben szakérők? A butaságot kérdezgetésben?
Nasi12
2024. szeptember 18. 17:40
Amerika mindig nyer. Amig én élek. A római birodalom vége sem egy választáson múlott.
herden100
2024. szeptember 18. 16:43
EURÁZSIA AZ EURÁZSIAIAKÉ: m.youtube.com/watch?v=yMSv-jALIAM&pp=ygURcHV0aW4geGkgb24gdHJhaW4%3D m.youtube.com/watch?v=7VptOklZy6U&t=5s&pp=ygUQcHJvc3Blcm91cyBjaGluYQ%3D%3D m.youtube.com/watch?v=VUg7ALHyGvs&pp=ygULYnVsYXZhIHRlc3Q%3D m.youtube.com/watch?v=AkzkxPPtn6w&t=13s&pp=ygURcHV0aW4geGkgb24gdHJhaW4%3D m.youtube.com/watch?v=xEhV9HMf5y8&pp=ygUSdXR0b3LFkXZhc8O6dCB6ZW5l www.napfenyesgyogykozpont.hu/alkohol-alkoholizmus/ m.youtube.com/watch?v=2Bk51nNywak&t=321s&pp=ygUSQ2hpbiBydXNzaWEgdnMgdXNh
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!