„Veszélyben a világrend” – kongatja a vészharangot az amerikai és a brit hírszerzés vezetője

2024. szeptember 07. 13:37

Kína, Oroszország és a terroristák miatt is aggódnak a hírszerzők.

2024. szeptember 07. 13:37

Nyitókép: ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A hidegháború óta nem tapasztalt fenyegetések érik az eddigi kiegyensúlyozott nemzetközi világrendet, amely viszonylagos békét, stabilitást, növekvő életszínvonalat teremtett az elmúlt évtizedekben – írta a Financial Timesban szombaton megjelent közös cikkében a brit és az amerikai hírszerzés vezetője.

Sir Richard Moore, a brit hírszerzési titkosszolgálat – Secret Intelligence Service (SIS), közkeletű nevén az MI6 – főnöke és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a londoni üzleti napilap online kiadásában közölt írásában leszögezi: az orosz-ukrán konfliktus megmutatta, hogy a technológia és a hagyományos fegyverzet kombinált használata módosítani tudja a háborúk menetét.

Az ukrajnai háború az első, amelyben együttesen és ilyen példátlan mértékben jutottak szerephez a nyílt forráskódú szoftverek és az élenjáró hadszíntéri technológiák, amelyek kereskedelmi és katonai műholdak fotóit, dróntechnológiai megoldásokat, magasan és kevésbé magasan fejlett kiberhadviselést, személyzet nélküli légi és tengeri járművek bevetését vegyítették a közösségi média felhasználásával együtt – fogalmaznak a két hírszerző szolgálat vezetői.

Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott „felelőtlen szabotázshadjárattal” szemben is. Hozzáteszik: Oroszország „cinikus módon” használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé. Oroszország „szemérmetlenül megsérti” az ENSZ Alapokmányát és a globális normákat, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban nem lesz képes felszámolni Ukrajna szuverenitását és függetlenségét – áll a cikkben.

Az MI6 és a CIA számára azonban Kína felemelkedése jelenti a XXI. század elsődleges hírszerzési és geopolitikai kihívását, és a két szolgálatot ennek megfelelően át is kellett szervezni.

Mindeközben a terrorellenes fellépés is a két szervezet partnerségének középpontjában áll, és mindkét szolgálat szorosan együttműködik másokkal az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által támasztott, újból felrémlő fenyegetés ellen – írta közös szombati cikkében a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok vezetője.

(MTI)

Kapcsolódó vélemény

undefined

Deák Dániel

Magyar Nemzet

Idézőjel

Kulcskérdés az amerikai elnökválasztás, Donald Trumpnak győznie kell.

***

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. szeptember 07. 20:51
Az atomháború az USA és Oroszország között elkerülhetetlen, aminek legnagyobb áldozata Európa lesz. Szerintem, ha így is úgy is jön, legyünk túl rajta minél elöbb. "Érdekes" az amerikai hozzáállás a békéhez: A CIA már Kennedynek is azt tanácsolta, hogy az USA robbantson ki atomháborút, amit meg lehet úgy vívni, hogy az USA lakosságának kb. 40%-a megmarad, a riválisok viszont eltünnek. És akkor mindent újra lehet kezdeni, de úgy hogy nincsenek ellenfelek. Kennedyt ez a gondolat sokkolta. Ezért van ma az USA-nak olyan elnöke, akit az ilyen gondolatok nem sokkolnak. A világnak nem Kínától, nem Oroszországtól kell félnie, hanem az USA-tól, ami egykor remény volt, de úgy elkanászodott, hogy szörnyeteggé vált. Oroszország legyözését az USA európai eröforrásokkal, az európaiak vérével akarja elérni, hogy az amerikai kontinenst megkíméljék. Az USA tudja, hogy az idö ellenük dolgozik, az eddig általuk uralt világ kezd megerösödni, fennáll a veszély, hogy az USA nem tudja uralni a világot.
polárüveg
2024. szeptember 07. 18:58
„Veszélyben a világrend” pontosabban: „Veszélyben az angolszász világrend”
Chekke-Faint
2024. szeptember 07. 18:05
Bocsánat el van írva világrendetlenség. De már kezd alakulni a rend.
husika
2024. szeptember 07. 18:03
Miféle világrend? Korcs, elmebeteg LMBTQ perverz mocsok? Az fáj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!