Tör előre a bevándorlás-ellenes szélsőbal is Németországban

2024. augusztus 31. 16:51

Sahra Wagenknecht és pártja „királycsináló” is lehet a szászországi és türingiai választásokon, aggódik az Euractiv.

2024. augusztus 31. 16:51

Nyitókép: Sahra Wagenknecht bemutatja új pártját egy berlini sajtótájékoztatón
2023. október 23-án  (forrás: Emmanuele Contini / NurPhoto via AFP)

 

Nem a mainstream német politika része, radikális baloldali, és könnyen lehet, hogy kulcsszerep jut neki a volt Kelet-Németországban szeptember 1-jén vasárnap tartandó regionális választásokon – ő Sahra Wagenknecht.

Hogy nem a mainstream része, az már abból is látszik, hogy a brüsszeli Politico igyekszik őt szélsőjobboldalinak beállítani, noha a szélsőbalos Die Linke nevű pártból vált ki tavaly, hogy megalakítsa saját formációját, a BSW-t.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindenesetre az Euractiv most azon aggódik, hogy az 55 éves, iráni és német felmenőkkel rendelkező politikusasszony komoly tényező lehet a két kelet-németországi tartományban zajló választásokban.

Wagenknecht különlegességét az adja, hogy konzekvensen szembemenve a fősodorral

  • tárgyalásokat sürget Putyinnal, és amellett kampányol, hogy a berlini kabinet szüntesse meg az Ukrajnának nyújtott támogatást, 
  • emellett keményen visszafogná az illegális bevándorlást is.

Mint a lap emlékeztet,

a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) nevű új párt 6,2 százalékot kapott a júniusi európai uniós választásokon, és úgy tűnik, vasárnap Szászországban és Türingiában a szavazatok 15-20 százalékára is számíthat.

Továbbá a német kormánypártok elsöprő vereséget szenvedtek az európai parlamenti választáson; a szociáldemokratákból, a liberális FDP-ből és a Zöldekből álló, magát „progresszív koalíciónak” nevező németországi összefogás pártjai együttesen is alig karcolták a 30 százalékot, és a hagyományosan elitellenes kelet-német tartományokban ennél is rosszabb a helyzetük.

Ezt is ajánljuk a témában

Wagenknecht a háborúval kapcsolatos aggodalmait is hatékonyan kommunikálja; szülővárosában, Jénában egy nagygyűlésen például felemlegette, hogy amikor kelet-németországi gyerekként felnőtt, mindenki attól rettegett, hogy „atombombák hullhatnak majd Európában”, s most „ez a félelem visszatért”.

A BSW az ukrajnai fegyverszállítások leállításáért is kampányol, és elutasítja azokat a terveket, amelyek szerint az Egyesült Államok időszakonként nagy hatótávolságú rakétákat kellene állomásoztatna Németországban.

Wagenknecht a bevándorlási törvények szigorítását is szorgalmazta, napokkal azután, hogy egy szíriai férfi (az Euractiv szerint: állítólag) három embert késelt halálra Solingenben.

Ezt is ajánljuk a témában

Utóbbi problémát a kormány is érzi, ezért Olaf Scholz kancellár is a migráció megfékezéséről kezdett beszélni, azonban a német kormányok eddigi tevékenysége fényében némiképp hiteltelen ez a nagy felbuzdulás.

Ezt is ajánljuk a témában

A BSW mindenesetre keményen szembeszállt a bevándorláspárti fősodorral, mondván: „Nem vendégelhetjük meg az egész világot Németországban.”

Az Euractiv latolgatása ennél továbbmegy; vasárnap a jelek szerint Türingiában az AfD fog tarolni 30 százalék körül, és Szászországban is a konzervatív CDU-val küzd a párt az első helyért, de Brandenburgban is vezeti a szimpátiarangsort, ahol szintén jövő hónapban lesznek választások. Más pártok azonban nem akarnak az AfD-vel koalícióra lépni, így valószínűleg megpróbálják majd megkerülni. Vagyis ekkor léphet színre a BSW, amely „királycsináló” lehet ebben a helyzetben, hiszen az általa hozott tartományi mandátumokra égető szüksége lehet a mainstream pártoknak, ha az AfD nélkül akarnak kormányozni.

Wagenknecht kijelentései mindenesetre nem könnyítik meg a béka lenyelését a fősodornak, jelesül:

  • az AFP-nek elmondta, elfogadja, hogy „Putyin a nemzetközi joggal ellentétes háborút indított”, de azt mondta, „a Nyugatnak megvan a maga felelőssége ebben”.
  • illetve: „elkerülhettük volna ezt a konfliktust, ha komolyan vettük volna Oroszország biztonsági aggályait”.

E kijelentések miatt oroszbarátnak nevezték Wagenknechtéket, ők ugyanakkor szégyenteljesnek nevezték a vádakat.

A bevándorlás kapcsán az érkezők számának drasztikus csökkentését irányozták elő, ami közel áll az AfD programjához, ám Wagenknecht kizárta a velük való együttműködést.
 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2024. szeptember 01. 13:05
Tör elöre a Fuggerék szarosgyurija, neki mindegy komcsi, náci lényeg hogy ő irányítson ! lásd vásárhelyi!
atti64
2024. augusztus 31. 21:46
HELYES IRTSÁTOK A MIGRIKET!!!!!!!!!!!!!!
kiss.istvan770
2024. augusztus 31. 21:36
"tárgyalásokat sürget Putyinnal, ... a berlini kabinet szüntesse meg az Ukrajnának nyújtott támogatást, emellett keményen visszafogná az illegális bevándorlást is." Egy valódi szociáldemokrata (Nem kommunista.), aki a saját népét szolgálja, ellentétben a liberálisnak hazudott neo-kommunista kormány koalícióval.
figyelő4322
2024. augusztus 31. 20:30
Nekem valahogy úgy tűnik, hogy szélsőjobboldali párt nincs is ma Németországban. Jobboldali is talán csak az AfD? Valamirevaló VALÓDI (tehát hagyományos) baloldali is csak 1, a Wagenknecht vezette párt! Viszont ha a Politikóóó neoliberális harsona SZÉLSŐBALOLDALI pártot szeretne találni a dicsőséges Germániában, nem kell hozzá távcső. Ott van ugyanazon szűkebb politikai oldalon, és úgy hívja magát, hogy Grünen/ Greens/ Zöldek! Persze a Politikó ilyesmit nem is keres. Hiszen a neomarxista politikai korrektség ideológiájában olyan, hogy SZÉLSŐBAL még elméleti síkon sem is létezik... 🤔😏😳🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!