A Politico szerint a szélsőbaloldal is szélsőjobboldali

2024. augusztus 26. 17:03

Már meg is kapta a bélyegét Sahra Wagenknecht, aki a hétvégi német választások előtt nem volt hajlandó beállni a fősodorba.

2024. augusztus 26. 17:03
WAGENKNECHT, Sahra

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

„Olyan szélsőbaloldali-e Németország emelkedő szupersztárja, hogy az már szélsőjobboldali?” – teszi fel a fogas kérdést Sahra Wagenknechtről, a nemrégiben alakult német baloldali párt, a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) vezetőjéről írott portréjában a brüsszeli Politico. A lap Wagenknecht fejére olvassa bűneit: hogy szerinte „nincs több hely” az orszába érkező menedékkérőknek, hogy nem szereti a Zöldeket, akiknek zöldítési tervei az ország ipartalanodásához vezetnek, és hogy „közelebbi kapcsolatokat szorgalmaz Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”.

Ezek alapján ugyan Wagenknecht „régóta az ország kemény baloldalának arca”, mostanában mégis „gyakran kifejezetten szélsőjobboldalinak hangzik”,

amit az is bizonyít, hogy Björn Höcke, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) tavaly egyenesen meghívta az AfD-be. A brüsszeli lap úgy látja: Wagenknecht ideológiája, a baloldali konzervativizmus „oximoronnak tűnik”, s miközben ezt képviseli, a politikusnő gyengíti az ország fősodratú pártjainak dominanciáját – kiváltképp Kelet-Németországban, amely „egyre inkább a saját párhuzamos politikai valóságát követi”, hiszen a vasárnap tartandó szászországi és türingiai választásokon az AfD vezeti a közvélemény-kutatásokat, Wagenknecht új pártját pedig 13-18 százalék közé mérik, ami

„kiemelkedő eredmény egy alig pár hónapja alakított párt számára”.

Megemlítik: a globális politikában Wagenknecht projektje, „a hagyományos bal-jobb spektrum összemosása” nem egyedi, hiszen Donald Trump is átvett baloldali kereskedelem- és vámpolitikai elképzeléseket, hogy magához édesgesse a munkásosztálybeli szavazókat, és Marine Le Pen is kölcsönzött a hagyományos francia baloldal gazdasági és jóléti politikái közül, hogy elcsenje a Francia Kommunista Párt korábbi választóit. A Politicónak ugyanakkor Le Pen elmondta, hogy kikéri magának az összehasonlítást – szerinte a jobboldali pártok valójában nem képviselik az „úgynevezett kisembereket”, erre az ő politikája való, amely úgy küzd a jövedelmi egyenlőségért, hogy közben „hagyományokat, stabilitást és biztonságot” kínál a választóinak,

olyan értékeket, amelyeket „a baloldal helytelenül engedett át a jobboldalnak”.

A Politico emlékeztet: mikor Wagenknecht tavaly bejelentette, hogy pártot alapít, úgy fogalmazott, hogy „globális politikai krízisek idejében élünk, és épp ekkor van Németországnak talán történelme legrosszabb kormánya”. Pártütése következtében a Balpárt (Die Linke) Bundestag-frakciója megszűnt, mert képviselőik száma a frakcióalakításhoz szükséges 37 alá csökkent.

A lap szerint Wagenknecht azóta mesterfokon űzi azt, hogy „baloldali nézőpontot talál általános jobbos álláspontokhoz”: így például a bevándorlással szembeni szkepticizmusát azzal indokolja, hogy támogatja a jóléti államot, amihez egy bizonyos fokú társadalmi homogenitás kell, mert „ha az embereknek nincs kapcsolatuk azokhoz, akik szociális juttatásokat kapnak, akkor egy adott ponton nem lesznek majd hajlandók kifizetni ezeket a juttatásokat”. A nemváltást egyszerűbbé tevő idei törvényjavaslatot aztán azért utasította el, mert az szerinte a baloldal hagyományos ellenségének, a gyógyszeriparnak kedvezett volna csak,

Ukrajna katonai támogatásának leállítását és a béketárgyalásokat pedig „baloldali hagyományban gyökerező háborúellenes álláspontja” miatt szorgalmazza.

A Politico ezeket a politikai pozíciókat a politika „lópatkó-elmélete” alapján magyarázza, amely szerint „a szélsőségek lópatkó alakban hajlanak egymás felé, így a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali végletek közelebb vannak egymáshoz, mint a középhez”. Emellett úgy látják, hogy Wagenknecht képviseleti hiátust lát Németországban: azt, hogy a társadalmilag konzervatív, migrációellenes, woke-ellenes, de az AfD-t túl szélsőségesnek tartó szavazókat senki sem képviseli. Az AfD-hez fűződő viszonya ennek megfelelő: akárcsak más pártok vezetői, ő is kizárta azt, hogy az AfD-vel koalícióban kormányozzon, ugyanakkor értelmes törvényjavaslatokon szívesen dolgozik közösen a jobboldali párttal.

A Wagenknecht-párt és az AfD kelet-németországi sikerét a brüsszeli lap azzal magyarázza, hogy a mindössze 34 éve Németország részét képező keletnémet tartományokban nem olyan erős a fősodratú pártok beágyazottsága, növekvőben van az oroszpártiság, és különösen népszerűtlenek a keményen háborúpárti Zöldek, akik jó eséllyel be sem fognak kerülni Szászország és Türingia törvényhozásába. Wagenknecht emellett azt is vallja, hogy a keletnémetek „egyszerűen nem szeretik, ha megmondják nekik, hogyan gondolkodjanak”, így „kevésbé vevők az életmódbaloldal indoktrinációjára, melyet az a fősodratú politika és média feletti hatalmával gyakorol”.

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. augusztus 27. 12:35
A szélsőbaltól és a szélsőjobbtól a szélebbre már csak Ultron van. Mondjuk tőle lehet is fosni. Amúgy nagyon adnám, hogy a Sara+AFD kombó kiadjon valahol 51%-ot. Kíváncsi lennék. Ahogy arra is, hogy mi lenne ha az AFD egyedül kapna 51%-ot. Gondolom addig szavaznának, amíg jü nem lenne. Jogállami gond meg nem lenne, mert ők Németország.
Ergit
2024. augusztus 27. 08:03
Van egy kör , ahol a szélsőjobb legszélső pontja összeér a szélsőbal legszélső pontjával. Így értelmezhető a dolog. De leginkább úgy, hogy akiket szélsőjobbnak, ill szélsőbalnak neveznek azoknak a tulajdonságai, tettei, elképzelései ugyanolyanok. Éppen ezért ne szélsőbaloldalinak és szélsőjobboldalinak nevezzük már ezeket, hanem felforgató anarchistáknak.
sandramatyi
2024. augusztus 27. 06:03
Én meg helikopter...
gilou-au-clavier
2024. augusztus 27. 01:18
Mo-n a kettőt egy összeokádták egy posztmodern balkáni moslékba, ez éett a NER. Nyilván még nem olyan, mint a ruszkiknál. Ha az kell, lehet, csak akkor a gazdaság és az ipar is moldáv szintű lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!