Tizenévesek között terjed a terrorizmus ideológiája Európában

2024. augusztus 09. 10:09

Akár kiskamaszok is érintettek lehetnek.

2024. augusztus 09. 10:09
Far-right provocation fails in Peterborough, England as large crowd holds counter-demo

Nyitókép: Ahmet Gurhan Kartal / AFP

Mint ismeretes, Taylor Swift bécsi koncertjeit terrortámadás veszélye miatt kellett lemondani, ami rámutat az 

egyre növekvő terrorfenyegetésre, amelyet már a radikalizálódott európai tinédzserek jelentenek.

A július 7-re tervezett fellépés elleni tervet az osztrák hatóságok derítették fel, majd letartóztattak két fiatalt, akik közül az egyik az Iszlám Államnak tett hűségesküt, és öngyilkos merényletet szándékozott végrehajtani a koncert helyszínén – számol be az Euractiv.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Orbán Balázs

Facebook

Idézőjel

Alapvető változás szükséges a társadalmunk és kultúránk jövőjéhez való nyugati hozzáállásban.

Ez az eset a lap szerint egy szélesebb európai jelenség kortünete, mivel egyre több fiatal radikalizálódik az interneten, különösen a közösségi média platformjain keresztül. Peter Neumann, a King’s College London biztonsági szakértője rámutatott arra, hogy 

az elmúlt tíz hónapban drámaian megnőtt a dzsihadista tervek és támadások száma, és az elkövetők kétharmada tinédzser volt, akiket a közösségi médián keresztül radikalizáltak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az esetek közti párhuzamok aggasztóak: a közösségi média, különösen 

a TikTok és az olyan titkosított chat szolgáltatások, mint a Telegram, lehetőséget nyújtanak a radikalizálódásra és a hálózatok kiépítésére.

Bár a TikTok közösségi irányelvei tiltják az erőszakos szélsőséges tartalmak támogatását, a fiatal felhasználók kiszolgáltatottak az algoritmusok által előállított tartalmaknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az európai hatóságok régóta figyelmeztetnek a közösségi média által generált tinédzser terrorfenyegetésre. A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere kiemelte, hogy 

a legutóbbi terrorista támadások elkövetőinek többsége 14-16 éves volt.

Az online térben zajló kommunikáció és szervezkedés hatalmas kihívást jelent, ezért a hatóságok sürgetik az új jogszabályok bevezetését az online tevékenységek hatékonyabb felügyelete érdekében.

 

Összesen 326 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. augusztus 10. 15:37
A terrorszervezetek most a kiskorúakat szervezik be, mert nem bűntethetők. Legfeljebb egy javitóintézetben kötnek ki, az illető állam adófizető polgárainak terhére. Bécsben is két kiskorút aktivizált az Isis. Taylor énekes kisasszony koncertje ugrott. Most már Bp. is jó lenne neki, remélhetőleg biztonsági okokból nem tartják meg. Koncertje NEM nemesiti a fiatal lelkeket, művészetről szó sincs. Hasonló az Eurofesztiválhoz vagy akár a Sanrémoi fesztiválhoz. Aki hülyébben néz ki és nincs hangja, de fényeffektussal helyettesiti, az győz.
krisz09
2024. augusztus 09. 14:07
Szeretném, ha sokan jól értenék a következőket, amiket a Legjobb Szándékkal írok. Nem azért veszélyesek ránk a más kultúrájú bevándorlók, mert rosszabbak vagy gonoszabbak lennének nálunk. Nézd meg, saját nemzetünkből, azonos kultúrából, hányan gondolkodnak úgy a szerényebb anyagi helyzetben élők közül, hogy ez a helyzet igazságtalan, és nekik is ugyanaz JÁR, mint a gazdagabbaknak. Akkor gondold el, hogy azok az emberek a 3. világban szó szerint nyomorogva mit éreznek/gondolnak az európaiak/amerikaiak "gazdagságát" youtube és egyéb videókon látva. Hozzájuk képest mi mind gazdagnak számítunk. Amikor idejönnek, nekik nincs vesztenivalójuk, ezért fog alulmaradni az európai ember. Ha egyáltalán még meg lehet állítani a népvándorlást, akkor az első lépés az lenne, bármennyire drasztikusan hangzik, hogy az Összes videó/fotó megosztó weboldalt le kellene állítani világszerte. Ez még nem oldja meg a problémát, de elengedhetetlen, ezek az oldalak sajnos több kárt okoznak, mint amennyi a hasznuk.
2024. augusztus 09. 14:03 Szerkesztve
Akinek nem kell megdolgoznia a megélhetésért és a lakhatásáért, annak rengeteg ideje marad arra, hogy baromságokkal foglalkozzon, vagy a frusztrációit csillapítandó aljas terveket szövögessen az embertársai ellen.
krisz09
2024. augusztus 09. 14:00
2. Aki a kizsákmányolás miatt bűntudatot kelt, az igenis szembe megy az evolúcióval és tovább súlyosbítja a problémát. Ki kell toloncolni mindenkit, amíg nem késő, se munkaerőhiány se semmilyen kifogás nem elfogadható a fegyvertelen Hódítás, Területfoglalás ellen. Találjanak ki más megoldást a munkaerőre, ez a dolguk, gyártsanak robotokat, zárja be az üzemeit pár milliárdos, mindjárt nem lesz munkaerőhiány, gondolkodjanak rajta, akiknek ez a dolguk európaszerte, nem azért fizetjük őket, hogy tönkretegyék a társadalmakat gazdasági szempontok miatt. Először a Biztonság, aztán a gazdagság, MASLOW piramis!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!