Az Iszlám Állam vállalta volna magára a bécsi terrortámadást

2024. augusztus 08. 14:55

Íme a részletek a tervezett terrortámadás miatt elmaradt Taylor Swift koncertről.

2024. augusztus 08. 14:55
null

Nyitókép: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / AFP

 

Taylor Swift bécsi Eras Tour koncertjeit lemondták, miután az osztrák rendőrség szerint terrortámadást terveztek a rendezvények ellen. A Barracuda Music, a város egyik rendezvényszervezője szerdán este Instagramon jelentette be, hogy a kormányzati tisztviselők megerősítették a tervezett terrortámadást az Ernst Happel Stadionban, ezért három koncertet le kellett mondaniuk a közönség biztonsága érdekében – számol be az NBC News.

Ezt is ajánljuk a témában

Taylor Swift csapata, a Taylor Nation szintén megosztotta az üzenetet Instagram-történetében. Karl Nehammer osztrák kancellár az X-en fejezte ki csalódottságát a lemondások miatt, és hangsúlyozta, hogy a helyzet komoly. Köszönetet mondott a tisztviselőknek, amiért időben azonosították a fenyegetést és megakadályozták a lehetséges tragédiát.

Swift csütörtökön, pénteken és szombaton lépett volna fel az Ernst Happel Stadionban, az Eras Tour nemzetközi szakaszának részeként. 

Szerdán két embert tartóztattak le Bécsben, akik nagy rendezvények, köztük Swift koncertjei ellen terveztek támadásokat.

 Az osztrák rendőrség további személyeket keres, akik kapcsolatban állhatnak a tervvel.

Az egyik letartóztatott személy egy 19 éves, észak-macedóniai gyökerekkel rendelkező férfi, aki hűséget esküdött az ISIS-nek.

Franz Ruf, a bécsi állami rendőrség igazgatója és Gerhard Pürstl, rendőrfőnök szerint 

a gyanúsított néhány hete töltötte fel az internetre az eskütételét. A két gyanúsított a neten radikalizálódott, és részletes terveket dolgozott ki a támadások végrehajtására.

Az osztrák Cobra egység segített a letartóztatásokban. Az osztrák tisztviselők elmondták, hogy nem Swift volt a célpont, hanem maga az esemény.

A 19 éves férfi az információk alapján valószínűleg bombát is készített, és a támadás előkészületei már előrehaladott állapotban voltak. Tervei között szerepelt, hogy a stadion előtt gyülekező szurkolók közé hajt autóval, vagy késsel támad a tömegre. A támadást az Iszlám Állam vállalta volna magára.

Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint a férfi lakásán vegyi anyagokat és technikai eszközöket találtak. A sajtóértesülések szerint a támadáshoz szükséges vegyi anyagokat a munkahelyéről lopta. 

A férfi lakásán a rendőrség detonátorokat, 21 ezer euró értékű hamis pénzt és az Iszlám Állam propagandaanyagait találta meg.

 A rendőrség szerint a férfi radikalizálódott, és meg volt győződve arról, hogy helyes megölni azokat, akik nem osztják hitét.

Bár korábban a rendőrség közölte, hogy nem tervezik a koncertek lemondását, végül a biztonsági helyzet miatt mégis így döntöttek. Taylor Swift ritkán mond le fellépéseket; legutóbb a Rio de Janeiro-i koncertjét halasztotta el, miután egy rajongó hőguta miatt életét vesztette.

 

Az eseményről egy angol nyelvű összefoglalót itt tekinthet meg:

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanced
2024. augusztus 20. 03:53
A bécsi terrortámadás gyanúsan egy időpontba esett a budapesti terrortámadással!
cinkegolyó
2024. augusztus 08. 17:34
Valamelyik oldalon ezt írták: Taylor Swift hatalmasat csalódott: telefonon, fél perc alatt szakított vele pasija. Karigeli, tiéd a pálya!
Mandiner444hu
2024. augusztus 08. 17:05
SZIGET fesztiválon is sok a muzulmán
Mandiner444hu
2024. augusztus 08. 17:03
Multikulturális pezsgés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!