Titkosszolgálati források: Oroszország már Norvégiát is fenyegeti

2024. augusztus 27. 22:09

Hat európai ország biztonsági szolgálata tájékoztatta a norvég energiaipari vezetőket, hogy milyen orosz fenyegetések érhetik a kritikus infrastruktúrájukat.

2024. augusztus 27. 22:09
null

Nyitókép: Ole Berg-Rusten / AFP

Norvégia, Németország, Belgium, Hollandia, Finnország, Svédország és Izland titkosszolgálatainak képviselői egy zárt ajtók mögötti találkozón egyeztettek Európa energiaellátásának biztonságáról – tájékoztat az Euractiv.

A megbeszélésen különösen Norvégia szerepe került előtérbe, mint Európa egyik legfontosabb energiaellátója. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sinan Selen, a Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal alelnöke kiemelte, hogy a fenyegetés nemcsak Németországot vagy Norvégiát érinti, hanem minden országot. 

„Ez egy olyan fenyegetés, amely Oroszországtól érkezik, és nemcsak kémkedési műveletek formájában, hanem szabotázs kockázatával is számolnunk kell” – mondta Selen. 

Németországban letartóztattak két német-orosz állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szabotázsakciókat terveztek, többek között amerikai katonai létesítmények ellen.

Beate Gangaas, a norvég elhárító ügynökség, a PST vezetője, aki a találkozót szervezte az ONS energiaügyi konferencia mellékrendezvényeként, kifejtette: „Amikor ma szabotázsról beszélünk, Oroszországról beszélünk.”  

Gangaas szerint Norvégia energetikai szektora különösen érzékeny célpont lehet.

Norvégia, amely NATO-tagként határos Oroszországgal az Északi-sarkvidéken, Európa legnagyobb földgázszállítójává vált az orosz-ukrán háború kitörése után. 

Nils Andreas Stensoenes, a norvég hírszerző szolgálat vezetője szerint Oroszország továbbra is konfrontatív viszonyban áll a Nyugattal, és egyre nagyobb kockázatokat hajlandó vállalni. 

Bár egyelőre nincs konkrét bizonyíték a Norvégia elleni szabotázstervre, Stensoenes szerint bölcs dolog a biztonsági szint növelése és az óvatosság.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. szeptember 01. 09:51
Sőt már a Sziriuszt is! Ne kellett volna kinyitni pandora szelencéjét az Északi Áramlat felrobbantásával! Egyébbként meg angol-szász szokás a népet fellelkesíteni merénylettel a háborura. Eddig sokszor megtették. Lehet, hogy most jelentették be az amik, hogy a norvégok visszafoghatnák magukat a gázkitermeléssel, mert úgy járhatnak mint az oroszok? Majd a cia felrobbantja és az oroszokra keni. A lengyelek meg megköszönik az USA-nak.
tavirozsa2
2024. augusztus 30. 07:16
"Bár egyelőre nincs konkrét bizonyíték a Norvégia elleni szabotázstervre, Stensoenes szerint bölcs dolog a biztonsági szint növelése és az óvatosság." Bár a Balti-tengert védtétek volna, ma is ép lenne az ÉÁ2 és ott is volt előzetes infó! 🙄
eljolesz
2024. augusztus 28. 11:10
Ebben a hírben az az igazán meglepő, hogy nem a balti csivava-országok ugatnak a leghangosabban.
kbs-real
2024. augusztus 28. 09:46
Baszki, az ukránok nem terveztek szabotázsakciót a Németországot ellátó tengeri gázvezeték ellen, hanem megcsinálták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!